Kuchnia nowoczesna kuchnia od pracownia świętego józefa nowoczesny | homify
< >
kuchnia Nowoczesna kuchnia od Pracownia Świętego Józefa Nowoczesny
< >
kuchnia Nowoczesna kuchnia od Pracownia Świętego Józefa Nowoczesny
< >
kuchnia Nowoczesna kuchnia od Pracownia Świętego Józefa Nowoczesny

Dom jednorodzinny położony w Szczecinie w okolicach puszczy Wkrzańskiej a jednocześnie dobrze skomunikowany z centrum miasta. Budynek ma kształt litery L, dzięki czemu udało się stworzyć intymny i niemały ogród oddzielony od ulicy biegnącej wzdłuż elewacji frontowej. Teren działki ma kształt zbliżony do kwadratu i delikatnie opada w kierunku południowym, co wykorzystano wewnątrz, obniżając również poziom posadzki salonu, dzięki czemu wysokość tego pomieszczenia wynosi 303 cm. Dom został wybudowany metodą tradycyjną z pustaków ceramicznych osadzonych na ławie fundamentowej. Dach krokwiowo płatwiowy pokryto dachówka ceramiczną karpiówką w łuskę. Dużą uwagę przykładano na etapie projektowym do ekspozycji poszczególnych pomieszczeń. Największe przeszklenie wkomponowano w południową ścianę salonu, przez który światło słoneczne wpada pośrednio do jadalni i dalej do kuchni. Elewacje i wnętrza wykończono naturalnymi materiałami, takimi jak ręcznie formowana cegła klinkierowa, drewno, kamień naturalny czy tynki cementowo wapienne. Parter budynku zaprojektowano jako otwartą przestrzeń ze schodami prowadzącymi na piętro, wijącymi się pomiędzy ceglaną ścianą, stanowiącą mocną dominantę we wnętrzu. Na kondygnacji przyziemia, przy wejściu do budynku znajduje się również: gabinet. W śluzie pomiędzy garażem a holem domu zaprojektowano toaletę i garderobę. Poprzez zastosowanie dużych przeszkleń, drzwi bez progów, tego samego materiału na posadzce tarasu wchodzącego do zimowego ogrodu czy wspomnianej wyżej ceglanej ściany, zatarto granicę pomiędzy tym co wewnątrz i na zewnątrz budynku. Piętro domu stanowi mniej otwartą, intymną strefę. Pomysłem inwestora, który stanowi nie lada atrakcję domu jest prysznic, który jest jednocześnie przejściem pomiędzy łazienką właścicieli a siłownią z łaźnią parową. Pomimo zastosowania gruntowej pompy ciepła jako źródła ciepła, dom można ogrzewać kominkiem umieszczonym w centralnej części parteru, z którego poprowadzono kanały do każdego pomieszczenia na piętrze. Program funkcjonalny został „uszyty” na miarę mieszkańców domu.

wystrój wnętrz powstał przy współpracy Zuzanny Szpejnowskiej.

Podobne zjdęcia
Komentarze