Mały loft dla singla minimalistyczny salon od borowczyk architekci minimalistyczny | homify
mały LOFT dla singla Minimalistyczny salon od Borowczyk Architekci Minimalistyczny
mały LOFT dla singla Minimalistyczny salon od Borowczyk Architekci Minimalistyczny
mały LOFT dla singla Minimalistyczny salon od Borowczyk Architekci Minimalistyczny

Na powierzchni 42m² dokonaliśmy kompletnej rearanżacji przestrzeni. Zastany układ został w pełni zmieniony, ścianki działowe wyburzone, zmieniono lokalizację wszystkich przyłączy – wszystko po to by w pełni wykorzystać potencjał i proporcje wnętrza, i dopasować je do wymagań Inwestora.

Nowy układ funkcjonalny zawiera hol wejściowy z obszerną szafą z lustrzanymi drzwiami, łazienkę z dużym brodzikiem o rozmiarze 120x80cm (zamiast wanny) na postumencie, część dzienną połączoną z jadalnią, na w pół otwartą kuchnię, oraz sypialnię wydzieloną od strony kuchni za pomocą ściany-szafy oraz od strony salonu za pomocą ażurowej firany sznurkowej i komody RTV. Pomiędzy poszczególnymi funkcjami została więc wytworzona siatka bezpośrednich połączeń, częściowo zapewniająca wnętrzu poczucie otwartości i przestrzeni, a jednocześnie ograniczona wyraźnymi barierami pomiędzy poszczególnymi strefami. Strefy zostały dodatkowo oznaczone przestrzenną typografią na ścianach – eat, lounge i sleep, pomalowaną w różnych kolorach.

Dominującymi barwami są biele, brązy, szarości, oraz kolor pomarańczowy – akcentujący, ożywiający wnętrze. Przewaga koloru białego (dodatkowo często w formie refleksyjnej powłoki) wpływa pozytywnie na optyczne powiększenie tego niewielkiego loftu. Natomiast odcienie brązów oraz drewno na podłodze i w kuchni w formie forniru na bezuchwytowych szafkach ocieplają całość.

Obok napisów na ścianach, zabudowy ściany-szafy, oraz dyskretnej przesłony sypialni, dodatkowymi elementami charakterystycznymi dla tego wnętrza są pomarańczowa stalowa kolumna w holu, oraz dwie fototapety. Ta większa pokrywa znaczną część ściany salonu z jadalnią, i przedstawia historyczne zdjęcie wnętrza fabryki, w której znajduje się zaprojektowany loft. Możemy dzięki niej poczuć charakter starej fabryki, niejako przenieść się w czasie. Efekt wspomagają okna wzorowane na fabryczne dzięki zastosowaniu szprosów. Podziały okien zostały w całości pokryte plisami okiennymi w kolorze korespondującym ze stolarką.

Realizacja powstała na potrzeby wynajmu dobowego, przy bardzo rygorystycznych ramach budżetowych.

Projekt zdobył drugie miejsce w kategorii „Małe wnętrze” w konkursie „Foorni FEST – wybieramy najlepszą realizację”. W konkursowych szrankach w sumie udział wzięło 294 prac, zgłoszonych w 7 kategoriach.

Finalista plebiscytu Polskie Wnętrze 2013.

Podobne zjdęcia
Komentarze