Projekt powstał w oparciu o posiadającą unikalny klimat działkę, na której istniał budynek suszarni nasion Akademii Rolniczej. Działka jest w przeważającej części zalesiona drzewostanem z okazałymi robiniami akacjowymi. Ideą przestrzenną dla nowoprojektowanej struktury było wzbogacenie istniejącego budynku i zaakcentowanie jego roli oraz współczesności. Do istniejącej kubatury, zaadaptowanej w parterze na część garażową i gospodarczą a na piętrze na sypialnie, dobudowano jednokondygnacyjną strefę dzienną z salonem, otwartą kuchnią i przekrytą świetlikiem klatkę schodową. Cały dom dzieli się na wyraźnie zaznaczone kubatury, które uzmysławiają pierwotne przeznaczenie starej części oraz współczesność zastosowanych rozwiązań w części nowej. Zastosowane materiały oraz duże okna części dziennej starają się nawiązać dialog zaprojektowanego budynku z otoczeniem.

Autorzy: Bartosz Jarosz, Paweł Świerkowski Wnętrza: Bartosz Jarosz, Paweł Świerkowski oraz Magda Nowak Lokalizacja: Okolice Poznania Powierzchnia terenu: 1 267 m2 Powierzchnia zabudowy: 189 m2 Powierzchnia użytkowa: 221 m2 Powierzchnia całkowita: 297 m2 Kubatura:905 m3 Projekt: 2008 Realizacja: 2008-2009

Podobne zjdęcia
Komentarze

Zapytanie ofertowe

Nieważna Email
Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
My project request will be forwarded to the professional. By clicking Request I confirm I have read the Warunki.