Fala park centrum spotrów i rekreacji | wolsztyn: styl , w kategorii stadiony zaprojektowany przez pl.architekci | homify
FALA PARK Centrum Spotrów i Rekreacji | WOLSZTYN: styl , w kategorii Stadiony zaprojektowany przez PL.architekci
FALA PARK Centrum Spotrów i Rekreacji | WOLSZTYN: styl , w kategorii Stadiony zaprojektowany przez PL.architekci
FALA PARK Centrum Spotrów i Rekreacji | WOLSZTYN: styl , w kategorii Stadiony zaprojektowany przez PL.architekci
Lubisz ten projekt?
Skontaktuj się z nami, aby uzyskać więcej informacji.
OK
Lubisz ten projekt?
Skontaktuj się z nami, aby uzyskać więcej informacji.
OK

Fala
Park to rodzinne centrum sportów i rekreacji. Ze względu na wielkość miasta oraz rentowność inwestycji założeniem inwestorów było stworzenie obiektu dla szerokiego grona odbiorców w różnym wieku (począwszy od dzieci a skończywszy na seniorach). Znajdują się tu: 4 tory bowlingowe, 2 sale do squasha, ściana wspinaczkowa, siłownia, sala spinning, sala fitness, kraina zabawy dla dzieci, mini golf, wypożyczalnia rowerów, segweyów, rowerów wodnych… oraz prawdopodobnie jedyny w Polsce kort tenisowy na dachu budynku z widokiem na miasto i jezioro. Całość uzupełniona jest funkcją gastronomiczną.

Kształt budynku wynika z wielkości działki oraz z funkcji budynku jakie się w nim znajdują. Normowe wymiary kortu tenisowego, sal do squasha oraz torów bowlingowych narzuciły gabaryty obiektu. Jeśli chodzi o architekturę to zależało nam przede wszystkim na maksymalnym wykorzystaniu atutów lokalizacji poprzez otwarcie obiektu widokowo na otoczenie. Wszystkie pomieszczenia, które wymagają światła dziennego skierowane są w stronę jeziora. Zewnętrzne okiennice wypełnione siatką ciągniono – gietą służą nie tylko ograniczeniu nagrzewania się budynku, ale także rozdrabniają i dodają dynamizmu elewacji. W połączniu z pasami sufitu podowieszanego, liniowym ułożeniem lamp – wyraźnie skupiają i ukierunkowują wzrok w stronę jeziora. W dzień budynek bardzo mocno wtapia się w krajobraz – monochromatyczne kolory oraz ażurowość zewnętrznej konstrukcji sprawiają, że budynek staje się bardzo lekki i nie konkuruje z krajobrazem. Z kolei im ciemniej na dworze tym mocniej stają się widoczne intensywne kolory wnętrza – budynek ożywa i staje się silnym akcentem w ciemnej przestrzeni.

Chociaż początkowo inwestor chciał budynek ogrodzić, przekonaliśmy go, że stworzenie czytelnych barier fizycznych spowoduje niechęć do korzystania z obiektu. Ostatecznie jest on otwarty i dostępny. Ze względu na bliskość jeziora położenie Fala Parku jest atrakcyjne krajobrazowo. Z kortu tenisowego na dachu roztacza się z jednej strony widok na jezioro, a z drugiej na dachy budynków miasta i wieże kościołów. Wolsztyn ma dobrą urbanistykę, zwartą – „czuć miasto”. Jednak zdecydowana większość nowych budynków projektowana jest w historyzującym charakterze; te obiekty są zachowawcze i utrzymane w konwencji, która nie wnosi wartości dodanej. Chcieliśmy pokazać, że w starą tkankę można z powodzeniem wkomponować coś nowoczesnego i tanimi środkami uzyskać ciekawy efekt. W pewien sposób zależało nam więc na edukacji artystycznej i estetycznej mieszkańców. Chcieliśmy zaprojektować dla nich „nowoczesny budynek”, a zarazem atrakcyjną przestrzeń publiczną.

Jeśli chodzi o wnętrza, to szukaliśmy myśli przewodniej i pomysłów na to, aby wnętrza nie wyglądały standardowo, pamiętając jednocześnie o tym, że powinny to być tanie rozwiązania (budżet na ten obiekt był naprawdę bardzo mały). Ze względu, że obiekt ma być przeznaczony dla osób w rożnym wieku chcieliśmy, aby nowoczesność nie była minimalistyczna, zimna i sterylna. Zadbaliśmy więc o elementy aranżacji „ocieplające” klimat obiektu. Żywe kolory podkreślają dynamizm, kolor czarny ściany dla równowagi zestawiliśmy z soczyście żółtym kolorem poliuretanowych posadzek. W salach sportowych zastosowano podłogę z przemysłowej mozaiki dębowej, również niektóre meble zostały wykonane z dębu.

Budynek jest otwarty wewnętrznie, funkcje się przeplatają i są mocno uwidocznione. Zależało nam, żeby z każdej przestrzeni komunikacyjnej był wgląd na wszystko co się dzieje w budynku. Elementem krystalizującym przestrzeń i stanowiącym centrum budynku (serce) jest zielona ściana wspinaczkowa. To rozwiązanie bardzo silnie porządkuje całą przestrzeń, jest trzonem komunikacyjnym i wizualnym obiektu. Jest nie tylko widoczna z wnętrza ale i także z zewnątrz. Ścianka ma strukturę bryłowatą, powyginaną, a jej elementy „wchodzą” na inne, np. na schody, które również złożone są z wielu form. Stoliki mają formę głazów, jak gdyby oderwanych od ściany wspinaczkowej. Wszystko przeplata się ostatecznie w jeden motyw połamanej skały i przejawia w wielu fragmentach budynku.

Podobne zjdęcia
Komentarze

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future