Budynek zlokalizowano na gęsto zadrzewionej działce z widokiem na pobliską rzekę. Zarówno ukształtowanie terenu jak i otwartość inwestora na nowatorskie pomysły pozwoliły stworzyć trwały i oryginalny w formie budynek wpisany w otoczenie.

W układzie funkcjonalnym domu wydzielono cztery czytelne strefy: gospodarczą, dzienną, gościnną oraz nocną. Strefę gospodarczą stanowi dwustanowiskowy garaż oraz pomieszczenie gospodarcze na rowery oraz sprzęt wodny. Strefa dzienna, do której prowadzi przestronny hol, stanowi salon, jadalnia, kuchnia oraz toaleta. W salonie oraz holu znajdują się przeszklone wyjścia na zewnętrzny, w połowie zadaszony taras otwierający się na rzekę. Na kolejną strefę umiejscowioną w parterze budynku składa się pokój gościnny oraz gabinet – dostępne z holu. Na piętro, które stanowi strefę nocną, można dostać się otwartymi, jednobiegowymi schodami. W tej części budynku usytuowano sypialnie, dużą łazienkę oraz garderoby.

Niewątpliwym atutem budynku są zielone „tarasy” znajdujące się nad salonem oraz garażem. Zamiast trawy zastosowano ściółkę leśną. Mech oraz igliwie z lasu sosnowego umieszczone na dachach sprawiają wrażenie wyciętego fragmentu lasu wyniesionego nad pierwszą kondygnacje budynku.

Dwa materiały zastosowane do wykończenia zewnętrznego zapewniają trwałość elewacji oraz wpisują budynek w otoczenie. Ceglany dwukondygnacyjny trzon dzieli budynek na dwie części: od strony podjazdu garaż z częścią gospodarczą oraz od strony rzeki część dzienną z dużym tarasem wypoczynkowym Posadzka tarasu oraz podjazd wyłożone brukiem klinkierowym, który harmonijnie nawiązuje do elewacji budynku, stanowią spójną całość z bryłą budynku. Duże okna sprzyjają poczuciu integralności wnętrza domu z otoczeniem, a rozrzeźbiona bryła budynku nadaje mu lekkości.

Autorzy: Paweł Litwinowicz, Piotr Kluj

Prawa autorskie do zdjęci: PL+
Podobne zjdęcia
Komentarze

Zapytanie ofertowe

Nieważna Email
Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.