biurowiec w Jaworznie, profesjonalista: PRACOWNIA 111 | homify
PRACOWNIA 111

PRACOWNIA 111

PRACOWNIA 111
PRACOWNIA 111
Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Wysłane!
Ten profesjonalista odpowie tak szybko, jak to możliwe!

biurowiec w Jaworznie

Jest to skrzydło biurowo-socjalne przy wielkiej hali produkcyjno-magazynowej (centrum serwisowe stali nierdzewnej). Powierzchnia użytkowa 800m2, wysokość niecałe 10m.

Nasz udział w projekcie całego centrum: koncepcja przestrzenna całości z wytycznymi do projektu hali i zagospodarowania terenu, projekt budowlany i wykonawczy skrzydła biurwo-socjalnego z portiernią, koncepcja wnętrz. Nie udało nam się przekonać inwestora do pełnego projektu wnętrz ani do nadzoru autorskiego.

FUNKCJA

Parter – strefa obsługi klienta z recepcją i poczekalnią, otwarta strefa biurowa, pomieszczenia gospodarcze, część socjalna z sanitariatami, prysznicami, szatnią, aneksem kuchennym i mini-stołówką.

Piętro – otwarta strefa biurowa, gabinety i salki konferencyjne, sanitariaty, część socjalna z aneksem kuchennym i jadalnią, taras technologiczny.

Aby pracownicy mieli bezpośredni kontakt wzrokowy z przestrzenią hali, strefy pracy biurowej musiały zostać rozlokowane w głębi budynku, a ciągi komunikacyjne biegną wzdłuż frontowej fasady. Pomimo tego, dzięki wąskiemu traktowi oraz ażurowej konstrukcji schodów, wysokie przeszklenia (na piętrze wspomagane przez dachowe studnie świetlne) dostarczają odpowiednią ilość światła. Otwarta, reprezentacyjna klatka schodowa w kontrolowany sposób przeplata strefę publiczną z biurową, a całoszklane przepierzenia wzmagają pozytywne wrażenie transparentności i otwartości firmy.

IDEA

Chcieliśmy uniknąć charakterystycznego dla tego typu obiektów obrazka: wielka, systemowa hala i dolepiony przy froncie, kolorowy kwiatek.

Mimo że katalog realnych środków wyrazu w przypadku hali ograniczał się do wyboru koloru, postanowiliśmy tak ukształtować architekturę skrzydła biurowego, by zbudować zrównoważoną relację obu obiektów.

Maksymalnie rozciągnęliśmy rzut niewielkiego skrzydła biurowego wzdłuż frontowej elewacji hali. Elewacja wschodnia wystaje poza narożnik hali, a styk obu brył od frontu ma charakter optycznej szczeliny (w projekcie wypełnionej szkłem profilowym, w realizacji – zielenią pnącą). Po zgraniu wysokości obu obiektów otrzymaliśmy iluzję rozbicia masywnej kubatury na dwie bryły o równorzędnej skali, z których jedna – wysunięta do przodu – pełni wyraźnie reprezentacyjną rolę.

Powszechnym działaniem w tego typu projektach jest odróżnianie części biurowej od hali za pomocą kolorystyki – zazwyczaj zaczerpniętej z logo inwestora. Dbając o spójność kompozycji całego zespołu, postanowiliśmy poszukać innych środków.

Życzeniem inwestora było, aby w kompozycji budynku-wizytówki twórczo wykorzystać metal. Postanowiliśmy skontrastować lekkość szlachetnych, nieskazitelnych powierzchni z masą czarnych połaci o zgrzebnej strukturze. Wielkowymiarowe, tynkowane panele zawieszone są na podkonstrukcji o blisko dwumetrowym wysięgu, dzięki czemu przeszklenia osadzone są w głębokich wnękach. W ten sposób kontrast faktur dodatkowo wzmocniony zostaje dynamicznym światłocieniem elewacji. Metalowe płaszczyzny, ustawione pod różnymi kątami, chwytają wschodnie i zachodnie słońce, potęgując trójwymiarowy efekt.

Kluczowe znaczenie miał szczegółowy i skoordynowany projekt wszystkich elementów: obróbek, parapetów, paneli, konstrukcji przeszkleń – tak, by żaden nieprzewidziany detal nie zniweczył czystej i czytelnej kompozycji. Ogromnie ważnym pomysłem było wydzielenie obszernego tarasu technologicznego w obrębie piętra, by żadne urządzenia instalacyjne nie wykwitły na dachu budynku przy realizacji. Portiernia, wraz z wiatą na odpady i obudową trafostacji, również tworzy starannie przemyślaną i harmonijną bryłę.

W naszej pracy zawsze pamiętamy o prostej zasadzie: architekturą nie jest wizualizacja, tylko realizacja. W przypadku biurowca w Jaworznie włożyliśmy bardzo wiele pracy w dopilnowanie projektu. Dzięki temu, mimo bardzo bolesnego procesu optymalizacji kosztów, ostateczny efekt przyniósł nam satysfakcję.

  • biurowiec w Jaworznie - elewacja frontowa: styl , w kategorii Przestrzenie biurowe i magazynowe zaprojektowany przez PRACOWNIA 111

    biurowiec w Jaworznie – elewacja frontowa

  • biurowiec w Jaworznie: styl , w kategorii Przestrzenie biurowe i magazynowe zaprojektowany przez PRACOWNIA 111

    biurowiec w Jaworznie

    Edytorskie Katalogi Inspiracji z tym zdjęciem
    Katalogi Inspiracji: 1
    ["PL"] [Published] 11 wyjątkowych pomysłów na zewnętrzną elewację!
  • biurowiec w Jaworznie: styl , w kategorii Przestrzenie biurowe i magazynowe zaprojektowany przez PRACOWNIA 111

    biurowiec w Jaworznie

  • biurowiec w Jaworznie: styl , w kategorii Przestrzenie biurowe i magazynowe zaprojektowany przez PRACOWNIA 111

    biurowiec w Jaworznie

  • biurowiec w Jaworznie: styl , w kategorii Przestrzenie biurowe i magazynowe zaprojektowany przez PRACOWNIA 111

    biurowiec w Jaworznie

  • biurowiec w Jaworznie: styl , w kategorii Przestrzenie biurowe i magazynowe zaprojektowany przez PRACOWNIA 111

    biurowiec w Jaworznie

  • biurowiec w Jaworznie - detal elewacji: styl , w kategorii Przestrzenie biurowe i magazynowe zaprojektowany przez PRACOWNIA 111

    biurowiec w Jaworznie – detal elewacji

  • biurowiec w Jaworznie - recepcja: styl , w kategorii Przestrzenie biurowe i magazynowe zaprojektowany przez PRACOWNIA 111

    biurowiec w Jaworznie – recepcja

  • biurowiec w Jaworznie - klatka schodowa: styl , w kategorii Przestrzenie biurowe i magazynowe zaprojektowany przez PRACOWNIA 111

    biurowiec w Jaworznie – klatka schodowa

  • biurowiec w Jaworznie - elewacja frontowa: styl , w kategorii Przestrzenie biurowe i magazynowe zaprojektowany przez PRACOWNIA 111

    biurowiec w Jaworznie – elewacja frontowa

Admin-Area