Dom w Burowie, profesjonalista: WIZJA | homify
WIZJA
edit edit in admin Poproś o opinię Nowy projekt
Edit project Dodaj zdjęcie
WIZJA
WIZJA
Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Wysłane!
Ten profesjonalista odpowie tak szybko, jak to możliwe!

Dom w Burowie

Myślą przewodnią koncepcji domu „na wsi” jest próba interpretacji tradycyjnej formy regionalnej, charakterystycznej dla strefy Parku Jurajskiego, i przetworzenie jej na język współczesny. Idea ta jest zbieżna z wolą inwestora. Wydana przez urząd decyzja o warunkach zabudowy narzuca w odniesieniu do formy szereg ograniczeń, takich jak: kąt nachylenia dachu, dwie symetryczne połacie dachowe, wysokość okapu czy gzymsu, wysokość kalenicy. Wytyczne te są trudne do spełnienia, szczególnie ze względu na spadek terenu i ograniczenia wynikające z zakazu przekształcania terenu poprzez wykopy czy nasypy przekraczające jeden metr (wysokości lub głębokości). Powierzchnia zabudowy jest ograniczona do 20% powierzchni działki, ta zaś jest niewielka z powodu na limitowany budżet inwestora.

Koncepcja sprowadza się do szukania sposobu uproszczenia formy regionalnej, doprowadzenia jej do pewnego rodzaju „syntezy”, w której ostre krawędzie bryły określają geometrię budowli i jej proporcje. Dla uzyskania tego celu konieczne było ukrycie rynien w połaciach dachowych i odprowadzenie wody w rurach spustowych ukrytych w warstwach ocieplenia pod okładziną drewnianą. Jednolity materiał pokrycia ścian i dachu jest konsekwencją założeń koncepcyjnych. Detal architektoniczny zostaje ograniczony do jednego materiału – profilowanych listew i desek z modrzewia syberyjskiego. Stanowi on podstawowe wykończenie ścian i dachu. Listwy profilowane pokrywają bryłę „centralną” w układzie pionowym, zaś wysunięte poza tę bryłę formy w parterze, tworzące tarasy w przestrzeni poddasza, pokryto deskami ułożonymi poziomo, by podkreślić horyzontalny układ bryły i optycznie ją wydłużyć w kontraście do spadków terenu. Drugim materiałem elewacyjnym jest szkło. Ograniczenie skarp terenowych zaprojektowano w surowym betonie. Przez wzgląd na przepisy do niskich drewnianych balustrad tarasów dodano stalowe pochwyty. Drobne podziały w tradycyjnych otworach okiennych i drzwiowych zostały zastąpione dużymi taflami szkła, co jest wyrazem współczesnych osiągnięć cywilizacyjnych. Największy otwór, okno w pokoju dziennym, został skierowany ku oddalonemu portowi lotniczemu w Balicach, a jego panoramiczny charakter umożliwia obserwację startujących i lądujących samolotów. Tafla szklana o ciężarze około 800 kg i wymiarach: 320 cm na 450 cm była transportowana i podnoszona przy pomocy ciężkiego sprzętu, co w warunkach wiejskich, przy dużych spadkach terenowych i przy braku podjazdu, było nie lada zadaniem wykonawczym.

Admin-Area