STOPROCENT Architekci

STOPROCENT Architekci

edit edit in admin Poproś o opinię Nowy projekt Edit project Dodaj zdjęcie
STOPROCENT Architekci
STOPROCENT Architekci
Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Wysłane!
Ten profesjonalista odpowie tak szybko, jak to możliwe!

Dom (nie) typowy

Autorzy:
Architektura : STOPROCENT Architekci

www.stoprocentarchitekci.pl

biuro@stoprocentarchitekci.pl

Konstrukcja & Instalacje : Pracownia PILCH

Dom (nie) typowy

Początkowo Inwestor był zainteresowany projektem typowym domu. Szybko jednak się okazało, że taki projekt nie

może być odpowiedzią na nietypowe potrzebny jego przyszłych mieszkańców: młodego, fana motoryzacji , jego

przyszłej rodziny i mamy.

Jednym z podstawowych założeń projektowych był taki podział budynku na strefy dwa niezależne lokale połączone

częścią wspólną.  Łącznikiem jest wejście, kuchnia i salon – zajmujące  centralną część parteru.  Od wschodniej

strony przylega do niej część mamy – sypialnia z garderobą, gabinet, łazienka i mała jadalnia. Część tarasu dostępna

z tych pomieszczeń przylega do pełnej ściany salonu, a drzewo pośrodku daje jej jeszcze większą prywatność. Tę

strefę domu można całkowicie wydzielić, zamykając dwie pary drzwi przesuwnych chowanych w ścianie. Jeżeli

drzwi te zostawimy otwarte – mała jadalnia jest przedłużeniem kuchni, a korytarz przy gabinecie stanowi dalszą

częścią hallu wejściowego.

Do syna należy piętro domu, zaprojektowane tak, by mógł tam kiedyś zamieszkać ze swoją rodziną – trzy sypialnie,

duża łazienka i dwie garderoby. Z każdej sypialni jest możliwość wyjścia na taras, przy czym z największego pokoju

(„rodziców”) jest dostęp do dużego tarasu nad salonem/ garażem.

Zgodnie z życzeniem klienta garaż (z kanałem) został zaprojektowany na 4 samochody, a w ścianie pomiędzy

salonem a garażem znajduje się niskie, długie okno dające subtelny wgląd z mieszkania na pasję użytkownika.

Garaż doświetlają 3 duże, okrągłe świetliki dachowe. 4 świetlik znajduje się nad pomieszczeniem technicznym, do

którego przylega mały składzik na sprzęt ogrodowy, dostępny od zewnątrz.

Dom został zaprojektowany na płaskiej działce pośród pól. Mimo dużej powierzchni całkowitej (375m2) i

warunków zabudowy, które narzucały by dom był piętrowy i miał dwuspadowy dach, bryła nie wydaje się

masywna. Większość kubatury stanowi rozłożysty parter, z płaskim dachem – tarasem. Piętro o powierzchni  

całkowitej 115m2 ma zgodnie z warunkami dach o spadku 15°. Część wyższa bryły znajduje się blisko piętrowego

sąsiada, natomiast część parterowa, płaska – znajduje się od strony jeszcze nie zabudowanej, bardziej zielonej.

Materiały zostały dobrane tak,  by uczytelnić  dwa  plany elewacji – pierwszy plan stanowi biała gładka ściana, drugi

– ciemna, w dużej części przeszklona wnęka. Wszystkie okna są na pełną wysokość. Ich uzupełnieniem jest

wykończenie z płyt betonowych Oeko Skin o drobnym podziale w 3 odcieniach szarości. Dach pokryty jest  blachą

tytanowo-cynkową.  

Magdalena Morelewska & Przemek Kaczkowski

  • Dom (nie) typowy: styl nowoczesne, w kategorii Domy zaprojektowany przez STOPROCENT Architekci

    Dom (nie) typowy

  • Dom (nie) typowy: styl nowoczesne, w kategorii Domy zaprojektowany przez STOPROCENT Architekci

    Dom (nie) typowy

  • Dom (nie) typowy: styl nowoczesne, w kategorii Domy zaprojektowany przez STOPROCENT Architekci

    Dom (nie) typowy

  • Dom (nie) typowy: styl , w kategorii  zaprojektowany przez STOPROCENT Architekci

    Dom (nie) typowy

  • Dom (nie) typowy: styl , w kategorii  zaprojektowany przez STOPROCENT Architekci

    Dom (nie) typowy

Admin-Area