STOPROCENT Architekci

STOPROCENT Architekci

edit edit in admin Poproś o opinię Nowy projekt Edit project Dodaj zdjęcie
STOPROCENT Architekci
STOPROCENT Architekci
Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Wysłane!
Ten profesjonalista odpowie tak szybko, jak to możliwe!

Dom Bez Schodów

Architekci: Przemek
Kaczkowski & Ola Targonska Lokalizacja: Wrocław

Klient: Prywatny Konstrukcja:  Sławomir Pruchnik Powierzchnia działki: 2233 m2 Powierzchnia użytkowa: 253 m2 Projekt: 2009

Realizacja: 2011 Zdjęcia: Sebastian Oleksik

Dom bez schodów

Inwestorzy (małżeństwo w średnim wieku) zamawiając projekt, postawili tylko jeden stanowczy wymóg – chcieli, by powstał dom bez schodów, który zapewni im komfortową przestrzeń także wtedy, gdy będą starsi i mniej sprawni. Działka, którą dysponowali, nie dostarczała oczywistych inspiracji: płaski fragment podmiejskiego wrocławskiego osiedla, w drugiej linii zabudowy, otoczony podupadającymi reliktami poniemieckiej zabudowy i rozmaitymi przejawami współczesnej twórczości budowlanej.

Pierwsza decyzja wynikała z chęci stworzenia enklawy spokoju i ładu na użytek jego mieszkańców – dom stanął wzdłuż północnej granicy działki, chroniąc jej słoneczną, południową część przed uciążliwościami ruchliwej ulicy i odcinając widoki na mało atrakcyjną zabudowę wokół.

Rzut w kształcie litery „T” odzwierciedla podział domu na funkcje – skrzydło widoczne od strony ulicy mieści wspólne, reprezentacyjne przestrzenie domu. Jednak fasada frontowa, wykończona drewnianymi listwami, zamyka część dzienną od strony ulicy i nie zdradza na pierwszy rzut oka jej funkcji. Dopiero wejście do przeszklonego przedsionka przez drewniane drzwi przylegające do garażu pozwala zobaczyć drugą, zupełnie odmienną stronę domu. Południowa fasada części dziennej otwiera się na taras i rozległy ogród. Wejście w centralnym punkcie rzutu umożliwia dogodną i dyskretną komunikację do obu skrzydeł domu. Skrzydło „publiczne” przekryte jest pochyłym dachem, kadrującym widok na zieleń i pola na południe od działki. Za ścianą dużego salonu i dwustronnym kominkiem znajduje się domowe kino, ulubiona przestrzeń właściciela domu, zapalonego audiofila, ze ścianami wykończonymi panelami akustycznymi i profilowanym sufitem.

Kuchnia znajduje się przy skrzyżowaniu obu skrzydeł domu, funkcjonalnie i metaforycznie gromadząc jego użytkowników. Między kuchnią a szklaną ścianą prowadzi przejście do części domu, gdzie mieszczą się sypialnie. Trzy pokoje zwrócone są także w stronę tarasu, z oknami pełnej wysokości, ale od przydomowej strefy odpoczynku dzieli je pas wody i wysokiej trawy. Na krańcach rzędu sypialni znajdują się dwie łazienki, a korytarz służący komunikacji w tej części domu doświetlony jest przez świetliki dachowe. Dzięki temu wszystkie przestrzenie użytkowe mają zapewnione światło dzienne.

Taras wyłożony jest jasnym terazzo o lekko szorstkiej powierzchni. Z ogrodem łączy go łagodna rampa z pasami trawy i szarej kostki granitowej. Przeszklone fasady domu chronione są przed nadmiarem słońca wąskim okapem, w którym chowają się metalowe żaluzje i który tworzy obramowanie kadrów wnętrza domu odsłaniających się od strony ogrodu.

Dom, zamieszkany od wczesnej wiosny tego roku, funkcjonuje bardzo dobrze zarówno latem, kiedy duże drzwi na taras są otwarte niemal przez cały czas, a zewnętrzne żaluzje osłaniają przed słońcem, jak i w zimnych miesiącach, kiedy duże okna zapewniają odpowiednie doświetlenie nawet w pochmurne dni.

Admin-Area