Kameleonlab.

Kameleonlab.

edit edit in admin Poproś o opinię Nowy projekt Edit project Dodaj zdjęcie
Kameleonlab.
Kameleonlab.
Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Wysłane!
Ten profesjonalista odpowie tak szybko, jak to możliwe!

Dom Tetris

Autorzy:  Kameleonlab: 

Kuba Woźniczka, Rafał Specylak

Lokalizacja: Bukowno, woj. małopolskie

Zdjęcia:  Tomasz Woźniczka, Jan Duda

Inwestor: Prywatny

Powierzchnia terenu:  1075 m2

Powierzchnia:  280 m2

Projekt : 2010

Realizacja: 2011-2014

Działka znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie lasu, blisko niewielkiej rzeki na przedmieściach Bukowna, niewielkiego miasteczka w Małopolsce. Działka przeznaczona pod budowę domu była długa i dosyć wąska , z wjazdem od krótszego boku, co narzucało pewne ograniczenia. Inwestorzy wyrazili kilka dokładnie sprecyzowanych życzeń co do funkcjonowania domu, a przede wszystkim co do oświetlenia pomieszczeń i otwarcia na widoki i ogród.

Dom miał być otwarty na zachód, częściowo na północ, a jednocześnie łapać światło od strony południowej.Na  piętrze miał zostać zaprojektowany duży taras, dobrze oświetlony od strony południowej,  jednocześnie zlokalizowany bezpośrednio przy sypialniach, które z kolei były usytuowane w północnym końcu domu.To wszystko razem, plus kilka innych dodatkowych wymagań, stworzyło dosyć skomplikowaną łamigłówkę do rozwiązania.

„NEGOCJACJE”

Początkowe propozycje projektowe opierały się na prostych, zwartych układach bryłowych preferowanych przez autorów jednak one nie spełniały wszystkich wymagań klientów.

W kolejnym podejściu architekci postanowili podzielić dom na sekcje w których mieściły się poszczególne funkcje – a cały proces projektowania oparł się na negocjacjach i wzajemnych przesunięciach brył – co ostatecznie wytworzyło od strony ogrodu geometryczną formę zbliżoną do elementów gry Tetris. Elewacja wschodnia, przysunięta maksymalnie blisko granicy z sąsiednią działką jest natomiast bardzo prosta, minimalistyczna w formie, tylko z jednym przeszkleniem z translucentnego szkła profilowego w strefie wejścia do budynku.

Podstawowy materiał elewacyjny - malowane na czarny kolor drewno, zostało starannie wybrane aby stworzyć wrażenie wtopienia się budynku w otaczający las.

Pozwalało to na spełnienie początkowych założeń projektantów i inwestorów, aby mimo swej oryginalnej formy budynek nie wybijał się zanadto na tle otoczenia, a poprzez odpowiednio użyte materiały, na pierwszy rzut oka był niemal niezauważalny na tle lasu.

„TEGO DOMU NIE WIDAĆ!”.  – Tak rozpoczął rozmowę inwestor, dzwoniąc zaraz po ukończeniu montażu drewnianych elewacji. I nie było w tym żalu ani niezadowolenia. Inwestorzy i architekci w pełni zgadzali się, że należy zachować leśny charakter działki.

„Form follows function” – tak, ale jak widać, ta efektowna maksyma nie zawsze rozwiązuje problem do końca. W przypadku tego domu kolosalne znaczenie miał wybór materiału na elewacje. Propozycja zastosowania ułożonych pionowo i pomalowanych na czarno desek została zaakceptowana przez inwestorów bez wahania. Użycie niekryjącej farby impregnacyjnej sprawia, że w rzeczywistości deski nigdy nie są całkiem czarne. Przebijające spod czerni naturalne odcienie drewna dają specyficzną kolorystykę, dzięki której dom idealnie „ukrywa się” wśród otaczających go drzew. Nawet bardziej niż oczekiwano.

Admin-Area