DINGFLUX by Asia Piaścik

DINGFLUX by Asia Piaścik

edit edit in admin Poproś o opinię Nowy projekt Edit project Dodaj zdjęcie
DINGFLUX by Asia Piaścik
DINGFLUX by Asia Piaścik
Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Wysłane!
Ten profesjonalista odpowie tak szybko, jak to możliwe!

REFLEX

REFLEX to projekt powstały z intencją doświetlenia fasady północnej lub wschodniej budynku mieszkalnego.
Poprzez umieszczenie ekranów odbijających światło na budynku po przeciwległej stronie ulicy, kierujemy promienie słońca padające na fasadę południową lub południowo-zachodnią do sąsiadów, którym słońce zagląda do okien znacznie rzadziej lub wcale.

Powierzchnia odbijająca światło wykonana jest z modularnych elementów, które można mocować obok siebie i pokryć nimi dowolnie duży fragment fasady.

Moduły odblaskowe przygotowane są w ten sposób, że elementy wycięte laserem z płaskiej powierzchni arkusza blachy metalowej mogą być zagięte w strukturę trójwymiarową. Składa się ona z wielu niedużych powierzchni nachylonych pod różnym kątem i tym samym zbierających możliwie jak najwięcej promieni słonecznych w ciągu dnia.

Inspiracją do powstanie tego projektu jest moje własne doświadczenie.

Mieszkałam w mieszkaniu z oknami skierowanymi tylko na wschód, gdzie słońce zaglądało tylko rano, najpóźniej do godzin południowych.

Pamiętam dokładnie ten moment,

gdy w godzinach popołudniowych słońce wpadało jeszcze raz do mieszkania na krótki moment odbite od okien w przeciwległym budynku.Od tamtego czasu podąża za mną idea wykorzystania światła odbitego.

W 2014r. projekt Reflex został wyróżniony pierwszą nagrodą w konkursie BMW/URBAN/TRANSFORMS organizowanym przez Fundację Nowej Kultury Bęc Zmiana oraz BMW Group Polska.

Wiosną 2015 planowana jest pierwsza przykładowa instalacja na terenie Warszawy.

REFLEX is a project created as a solution to brighten the north or the east front of the building.

Reflective screens brought on the building facing the south side direct the rays of sunlight to the neighbours,

who gets much less sunlight.

Screens are built of the modular elements, which can be combined together and freely arranged on the wall.

Laser cut elements can be fold form the flat sheet of into a three dimensional structure, which has many little surfaces set in different angles.

This diversity allows to collect more sunlight during the day, while the sun position on the sky is changing.

Inspiration to work on this project is my own experience. I was leaving in the apartment, with windows facing to the east only. The sun was falling into the rooms in the morning.

I remember very good the moments, when in the afternoon, we've got for a short moment an extra sunlight reflected from the windows of the opposite building. It was always a delight.

In 2014 project was awarded the first prize in the competition BMW/URBAN/TRANSFORMS organised by

the Bęc Zmiana Foundation and BMW Group Polska.

Spring 2015 we plan the first installation of REFLEX – sun reflectng screens – in Warsaw. Exact time and place to be announced soon.

  • REFLEX: styl , w kategorii Ściany i podłogi zaprojektowany przez DINGFLUX by Asia Piaścik

    REFLEX

  • REFLEX: styl , w kategorii Ściany i podłogi zaprojektowany przez DINGFLUX by Asia Piaścik

    REFLEX

  • REFLEX: styl , w kategorii Ściany i podłogi zaprojektowany przez DINGFLUX by Asia Piaścik

    REFLEX

Admin-Area