METEOR ARCHITECTS Anna Pszonak

METEOR ARCHITECTS Anna Pszonak

edit edit in admin Poproś o opinię Nowy projekt Edit project Dodaj zdjęcie
METEOR ARCHITECTS Anna Pszonak
METEOR ARCHITECTS Anna Pszonak
Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Wysłane!
Ten profesjonalista odpowie tak szybko, jak to możliwe!

Aula Dydaktyczno-Widowiskowa Wydziału Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu w Białymstoku

Arkon Jan Kabac + Meteor Architects

Zamierzeniem autorów projektu było stworzenie architektury edukacyjnej zarówno w aspekcie rozwiązań funkcjonalnych jak i estetycznych, szczególnie istotnych dla środowiska, w którym kształtowana jest osobowość studiującej młodzieży.

Współczesna, zdecydowana w swoim wyrazie forma architektoniczna tworzy mocny akcent narożnika ulic a poprzez rytm wertykalnych podziałów i kolor nawiązuje do najbardziej istotnego kontekstu – Lasu Zwierzynieckiego. Miękkie wygięcie ściany elewacji frontowej akcentuje wejście główne. Poziome przesunięcia kondygnacji odpowiadają wewnętrznemu układowi pomieszczeń. Najodpowiedniejszym materiałem, wydała się autorom miedziana blacha – ze względu na miękkość i łatwość formowania. Mając na uwadze te cechy opracowano autorskie detale połączeń miedzianych paneli elewacyjnych. Pozostałe elewacje w nawiązaniu do sąsiednich budynków uczelnianych wykończono szarą betonową cegłą.

Najważniejszym elementem programu funkcjonalnego jest scena z pełnym wyposażeniem teatralnym i dwie widownie na 300 i 150 miejsc. Dźwiękoszczelne ściany mobilne umożliwiają dowolną aranżację tych wnętrz: łączenie sceny z dużą lub z małą widownią, czy połączenia sceny i obu widowni w układzie pół areny. Istnieje też możliwość wydzielenia samego pomieszczenia sceny i połączenia z holem wejściowym. W tej konfiguracji scena pełni funkcję przestrzeni wystawienniczej a widownie funkcję sal wykładowych. Akustyczne ekrany sufitowe zaprojektowano w nawiązaniu do zewnętrznej okładziny ściennej z perforowanej miedzianej blachy i miedzianej siatki cięto-ciągnionej.

Wewnętrzną strukturę oparto na podłużnej osi dzielącej budynek na dwie części: frontową mieszczącą hol, bufet i pomieszczenia dydaktyczne oraz część auli. Podłużne cięcie w dachu i stropach podkreśla ten podział i doświetla wnętrze.

  • Frontowa elewacja: styl , w kategorii Szkoły zaprojektowany przez METEOR ARCHITECTS Anna Pszonak

    Frontowa elewacja

  • Frontowa elewacja: styl , w kategorii Szkoły zaprojektowany przez METEOR ARCHITECTS Anna Pszonak

    Frontowa elewacja

  • Frontowa elewacja: styl , w kategorii Szkoły zaprojektowany przez METEOR ARCHITECTS Anna Pszonak

    Frontowa elewacja

  • Frontowa elewacja: styl , w kategorii Szkoły zaprojektowany przez METEOR ARCHITECTS Anna Pszonak

    Frontowa elewacja

  • Frontowa elewacja: styl , w kategorii Szkoły zaprojektowany przez METEOR ARCHITECTS Anna Pszonak

    Frontowa elewacja

  • Frontowa elewacja: styl , w kategorii Szkoły zaprojektowany przez METEOR ARCHITECTS Anna Pszonak

    Frontowa elewacja

  • Frontowa elewacja, łącznik: styl , w kategorii Szkoły zaprojektowany przez METEOR ARCHITECTS Anna Pszonak

    Frontowa elewacja, łącznik

  • Elewacja: styl , w kategorii Szkoły zaprojektowany przez METEOR ARCHITECTS Anna Pszonak

    Elewacja

  • Elewacja: styl , w kategorii Szkoły zaprojektowany przez METEOR ARCHITECTS Anna Pszonak

    Elewacja

  • Elewacja: styl , w kategorii Szkoły zaprojektowany przez METEOR ARCHITECTS Anna Pszonak

    Elewacja

Admin-Area