DOM SENIORA W LESZNIE, profesjonalista: NA NO WO ARCHITEKCI | homify
NA NO WO ARCHITEKCI

NA NO WO ARCHITEKCI

NA NO WO ARCHITEKCI
NA NO WO ARCHITEKCI
Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Wysłane!
Ten profesjonalista odpowie tak szybko, jak to możliwe!

DOM SENIORA W LESZNIE

Projekt polegał na rewaloryzacji i rozbudowie obiektów dawnego folwarku na Leszczyńskich Antoninach, w celu przekształcenia go w zespół oddziałów rehabilitacyjno – opiekuńczo – pielęgnacyjnych z zapleczem hotelowo – gastronomicznym i kulturalnym wraz z budową infrastruktury towarzyszącej i pensjonatu dla osób starszych z parkingiem podziemnym.

Cały kompleks składa się z czterech budynków o łącznej powierzchni netto 8928 m² i kubaturze 29315 m³.

Przekształcenie istniejących budynków w spójny zespół i rozlokowanie w nim złożonej i zróżnicowanej funkcji stanowiło główne wyzwanie projektowe. Zastane budynki dawnej stajni z końca XIX wieku i spichlerza z drugiej połowy XX wieku, ze względu na układ konstrukcyjny, rozkład stropów i stan techniczny nie były przystosowane do przyjęcia nowej funkcji. Poddano je więc gruntownej przebudowie i rozbudowie. Pod budynkiem dawnych stajni zaprojektowano piwnicę mieszczącą funkcje techniczne całego kompleksu. Stanowiło to spore wyzwanie konstrukcyjne, ponieważ pierwotnie obiekt w ogóle nie był podpiwniczony. Spowodowało to konieczność wykonania całej kondygnacji podziemnej poniżej istniejących historycznych fundamentów.

Strop nad ostatnią kondygnacją częściowo podniesiono, zwieńczając historyczną elewację pasmem okien doświetlających pokoje hotelowe. Powstałe w ten sposób załamanie stropu pełni funkcję balustrady rekreacyjnego tarasu, zlokalizowanego na dachu zabytkowego budynku, będąc równocześnie formą ozdobnej donicy. Taras, jako miejsce spotkań seniorów, rozciągająca się z niego piękna panorama miasta, przytulna kawiarnia i tor do gry w bule to tylko jedne z licznych atrakcji, skierowanych do pensjonariuszy i osób odwiedzających.

Budynek mieści również restaurację z kuchnią, przestrzeń ze sceną pod imprezy okolicznościowe organizowane dla osób starszych, kaplicę zapewniającą opiekę duszpasterską oraz pokoje hotelowe i salę konferencyjną na piętrze.

Z kolei w budynku dawnego spichlerza zlokalizowano oddziały ZOZ z salami łóżkowymi dla osób chorujących na alzheimera, osób wentylowanych mechanicznie, rehabilitowanych kardiologicznie i ortopedycznie oraz oddział ogólny. Każdy z oddziałów ma dostęp do otwartych przestrzeni dziennych, integrujących i aktywizujących seniorów oraz do tarasów umożliwiających obcowanie z przyrodą.

Przy nowoprojektowanym budynku powstał ogród rekreacyjny z fontanną, przeznaczony w głównej mierze dla mieszkańców pensjonatu. Przebywający w nim seniorzy mają możliwość zamieszkania w komfortowych apartamentach z przestronnymi balkonami i loggiami. Budynek mieści również obszerny garaż podziemny. Na ostatniej kondygnacji wydzielono przestrzeń tarasu umożliwiającego integrację mieszkańców i realizację zajęć gimnastyki oraz jogi na świeżym powietrzu. Zespół dopełnia parterowy budynek techniczny.

Wszystkie budynki wchodzące w skład kompleksu są świadectwem architektury rożnych okresów. Różniły je podziały kompozycyjne, wysokości oraz materiały elewacyjne. Chcąc połączyć je ze sobą w spójny zespół, zdecydowano się na wprowadzenie perforowanych arkuszy blachy Cor-Ten, stanowiących formę balustrad, łamaczy światła słonecznego, pylonów informacyjnych i ogrodzeń oraz elementów wyposażenia wnętrz. Projektowany materiał zardzewiałej stalowej blachy miał stanowić odniesienie do przemijania i symbolizować nieunikniony upływ czasu, a dynamiczne pęknięcia pojawiające się na elewacjach miały nawiązywać do zmienności i licznych momentów zwrotnych z jakich składa się ludzkie życie.

Ze względu na optymalizację kosztów inwestycji, materiał Cor-Ten w trakcie realizacji projektu zamieniono na lakierowaną na rdzawy kolor blachę.

Cały kompleks przystosowano do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Współpraca przy projekcie_PIP STANDARD

Współpraca przy projekcie wnętrz_VINCI DESIGN

Fotografia_MACIEJ LULKO

Całkowity rozmiar
8928 m² (Metraż)
  • DOM SENIORA W LESZNIE: styl , w kategorii  zaprojektowany przez NA NO WO ARCHITEKCI
  • DOM SENIORA W LESZNIE: styl , w kategorii  zaprojektowany przez NA NO WO ARCHITEKCI
  • DOM SENIORA W LESZNIE: styl , w kategorii  zaprojektowany przez NA NO WO ARCHITEKCI
  • DOM SENIORA W LESZNIE: styl , w kategorii  zaprojektowany przez NA NO WO ARCHITEKCI
  • DOM SENIORA W LESZNIE: styl , w kategorii  zaprojektowany przez NA NO WO ARCHITEKCI
  • DOM SENIORA W LESZNIE: styl , w kategorii  zaprojektowany przez NA NO WO ARCHITEKCI
  • DOM SENIORA W LESZNIE: styl , w kategorii  zaprojektowany przez NA NO WO ARCHITEKCI
  • DOM SENIORA W LESZNIE: styl , w kategorii  zaprojektowany przez NA NO WO ARCHITEKCI
  • DOM SENIORA W LESZNIE: styl , w kategorii  zaprojektowany przez NA NO WO ARCHITEKCI
  • DOM SENIORA W LESZNIE: styl , w kategorii  zaprojektowany przez NA NO WO ARCHITEKCI

Admin-Area