Dachy zielone. Projekt zagospodarowania zieleni przy Szpitalu Ginekologiczno-Położniczym na ul. Bogusławskiego w Poznaniu., profesjonalista: Pracownia projektowa KOS | homify
Pracownia projektowa KOS

Pracownia projektowa KOS

Pracownia projektowa KOS
Pracownia projektowa KOS
Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Wysłane!
Ten profesjonalista odpowie tak szybko, jak to możliwe!

Dachy zielone. Projekt zagospodarowania zieleni przy Szpitalu Ginekologiczno-Położniczym na ul. Bogusławskiego w Poznaniu.

Kompozycja zakłada utworzenie przestrzeni funkcjonalnej, w stylu nowoczesnym, a zarazem niekłopotliwej w utrzymaniu. Wprowadzono układ składający się z prostych kształtów podkreślających nowoczesną i prostą linię budynku. Zaproponowano kolorystykę spójną z architekturą. Przy niewielkich możliwościach konstrukcyjnych, zastosowano stosunkowo duże powierzchnie roślinności zimozielonej, ale jednocześnie nowoczesnej, która uprzyjemni pobyt gościom Kliniki położniczej. Zieleń zestawiono z łatwym w utrzymaniu żwirem.

Na projektowanym obszarze wyróżnia się 3 części: dwa patia (południowe i północne), jako dachy zielone oraz skarpę. Wgłębienie przy skarpie zostało zazielenione przewieszającą się irgą, która latem zielona, jesienią i zimą zdobi czerwonymi owocami. Uprzyjemnia widok przez okno użytkownikom szpitala. Roślina niekłopotliwa w utrzymaniu, odpowiednia do panujących warunków oraz niska, przez co nie zakłóca dopływu światła do budynku. Powyżej rytm wprowadzają 3 strzeliste drzewa, punktowo podświetlone. Pomiędzy nimi na planie rombów, wysypanych żwirem, rosną zimozielone bukszpany z wyższymi czerwonymi berberysami. Całość kompozycji otocza roślinność okrywową – zimozielona trzmielina. Tłem jest zielona przez cały rok ściana z żywotników. Na obu patiach, dachach zielonych, zaproponowano układ składający się z naprzemiennych pasów roślinności i żwiru. Dzięki zastosowaniu donic udało się uzyskać odpowiednią grubość substratu wegetacyjnego do posadzenia niskich krzewów. W lekkich donicach z włókna szklanego rosną: czerwone berberysy, nowoczesne trawy oraz zimozielone bukszpany. Ścianę naprzeciwko wejścia zazielenia pnącze. Na południowym patio, przy wejściu na izbę przyjęć stworzono miejsce do siedzenia dla użytkowników szpitala. Ławki zostały również postawione na północnym patio wzdłuż ścieżki. Na ścianach otaczających budynków utworzono ozdobne elementy elewacji – drewniane, podświetlane trejaże. W kompozycjach roślinnych ograniczono się do stonowanych kolorów z niewielkimi akcentami roślin o kolorze czerwonym (berberys) zabarwieniu liści.

Lokalizacja
Poznań
  • Dach zielony. Zagospodarowanie powierzchni na garażu podziemnym.: styl , w kategorii  zaprojektowany przez Pracownia projektowa KOS

    Dach zielony. Zagospodarowanie powierzchni na garażu podziemnym.

  • Dach zielony. Zagospodarowanie powierzchni na garażu podziemnym.: styl , w kategorii  zaprojektowany przez Pracownia projektowa KOS

    Dach zielony. Zagospodarowanie powierzchni na garażu podziemnym.

  • Zagospodarowanie skarpy prz budynku.: styl , w kategorii  zaprojektowany przez Pracownia projektowa KOS

    Zagospodarowanie skarpy prz budynku.

Admin-Area