PAWEL LIS ARCHITEKCI

PAWEL LIS ARCHITEKCI

edit edit in admin Poproś o opinię Nowy projekt Edit project Dodaj zdjęcie
PAWEL LIS ARCHITEKCI
PAWEL LIS ARCHITEKCI
Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Wysłane!
Ten profesjonalista odpowie tak szybko, jak to możliwe!

METAMORFOZA. DOM KOSTKA NA WILANOWIE STARYM

FUNKCJA: Budynek mieszkalny z przeznaczeniem na działalność biurową 

LOKALIZACJA: Warszawa, Wilanów Stary, Królewicza Jakuba 19
POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 300m2 

POWIERZCHNIA DZIAŁKI: 470m2 

 ROK: 2012 

ARCHITEKT: Paweł Lis

Modernizm w Warszawie zadomowił się na dobre. Już nie przypomina tego z
PRL-u lat 80-tych. Tak wygląda willa z 1979r na Wilanowie poddana gruntownemu remontowi w roku 2012. 30 lat temu obowiązywało w Polsce Ludowej prawo ograniczonej powierzchni użytkowej w domu jednorodzinnym. W związku z tym aby ominąć owczesne prawo i uzyskać większy niż dopuszczalny metraż, każda kondygnacja w tym domu została przesunięta o 150cm i zamiast 3-ech poziomow uzyskano ich aż 6-ść. Typowa dla tamtego okresu ,,kostka,, kryła w sobie nietypowe rozwiązanie.

Zadanie polegało na powiększeniu i przystosowania domu do funkcji biurowej przy jednoczesnym zachowaniu jego mieszkalnego przeznaczenia. W oparciu o zastany nietypowy układ wnętrza i decydując się na radykalne rozwiązania budowlane budynek został powiększony do 300m2 uzyskując przy tym ciekawy i niepowtarzalny wygląd. Elewacja frontowa została wyburzona i w całości przeszklona. Z 3-ech półpięter usunięto wszystkie ściany działowe zastępując je w części taflami bezpiecznego szkła. Dzięki różnicy poziomów udało się zachować wyraźny podział funkcji a uwolniona kubatura zaczęla się swobodnie przenikać tworząc w całym domu wrażenie jednej otwartej przestrzeni. Efekt potęguje ogromna ilość światła, która dostaje się do wnętrza przez okna frontowe i częściowo przeszklony dach.

W środku domu wymurowano ścianę kominową o którą została wsparta nowa klatka schodowa. Do 2-óch poziomow z pokojami dodano podwieszone balkony. Do wykończenia wnętrza użyto deski dębowej, szarego łupanego gnejsu i czarnego bazaltu. Wysunięta i ścięta pod kątem nadbudowa fasady oraz dobudowane wejście z wiatą garażową nadaje całości mocno modernistyczny charakter i podkreśla oryginalny wygląd domu.

Całkowity rozmiar
300 m² (Metraż)
Lokalizacja
warszawa

Admin-Area