Projekt przedszkola, profesjonalista: kreARTywni_ studio projektowe | homify
kreARTywni_ studio projektowe

kreARTywni_ studio projektowe

kreARTywni_ studio projektowe
kreARTywni_ studio projektowe
Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Wysłane!
Ten profesjonalista odpowie tak szybko, jak to możliwe!

Projekt przedszkola

Myślą przewodnią koncepcji było wykorzystanie potencjału terenów zieleni, znajdujących się wokół działki tak, by świat wewnętrzny z zewnętrznym przenikały się nawzajem. W oparciu o kontekst zabudowy jednorodzinnej znajdującej się wokół działki powstała struktura domków połączonych ulicą, wzdłuż której rozpościera się zieleń. Bryła budynku czytelnie odzwierciedla założenia ideowe. Każdy domek to segment pełniący daną funkcję: sale dziecięce, sala gimnastyczna, zespół administracyjny wraz z szatnią oraz zespół żywieniowo-techniczny. W wyniku połączenia domków, powstały trzy wewnętrzne dziedzińce- wykorzystane na ogródki warzywne, pośrednio powiązane z trzema salami zajęć. Po wejściu do obiektu wkraczamy na główną ulicę- szeroki korytarz, który nigdy nie wygląda tak samo. W zależności od pory dnia, pogody i pory roku atmosfera w tym wnętrzu zmienia się- inne jest natężenie i kąt padania światła z kolorowych okien dachowych, zmienia się zieleń i plony z ogródków warzywnych oraz ekspozycje prac dzieci. Sale dziecięce- mikroświat każdej grupy- otwarte wysokimi przeszkleniami od południa na place zabaw i sad, ale też pełne bezpiecznych zakamarków, w których dzieci mogą się schować i wyciszyć. W każdej sali znajduje się wyjście na drewniane tarasy, na których w pogodne dni mogą odbywać się zajęcia. Poniżej tego poziomu znajduje się obszerna przestrzeń zabaw- naturalne spadki wykorzystane zostały jako zjeżdżalnie i ścianki wspinaczkowe, natomiast pozostała część terenu wyposażona została w sprzęty zabawowe i edukacyjno-sensoryczne. Najniższy obszar działki -2.40m zaprojektowany został jako ogród wraz z sadem i elementami małej architektury, które umożliwią prowadzenie zajęć terenowych. W ten sposób zaprojektowany obiekt i jego otoczenie jest atrakcyjny nie tylko pod względem oferty edukacyjnej, ale też czynników korzystnie wpływających na rozwój psychiczny i fizyczny dzieci.

Lokalizacja
Rydułtowy
  • Elewacja przedszkola: styl , w kategorii Szkoły zaprojektowany przez kreARTywni_ studio projektowe

    Elewacja przedszkola

  • Wnętrze przedszkola: styl , w kategorii Szkoły zaprojektowany przez kreARTywni_ studio projektowe

    Wnętrze przedszkola

  • Wnętrze przedszkola: styl , w kategorii Szkoły zaprojektowany przez kreARTywni_ studio projektowe

    Wnętrze przedszkola

Admin-Area