Koncepcja zagospodarowania przestrzeni publicznej pomiędzy ul. Jasna, Zgoda i Złota w Warszawie oraz projekt mebla miejskiego – konkurs, profesjonalista: Pracownia projektowa KOS | homify
Zmień zdjęcie profilowe
Zmień zdjęcie w tle
Pracownia projektowa KOS
Pracownia projektowa KOS

Pracownia projektowa KOS

edit edit in admin Poproś o opinię Nowy projekt
Zmień zdjęcie w tle
Edit project Dodaj zdjęcie
Pracownia projektowa KOS
Pracownia projektowa KOS
Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Wysłane!
Ten profesjonalista odpowie tak szybko, jak to możliwe!

Koncepcja zagospodarowania przestrzeni publicznej pomiędzy ul. Jasna, Zgoda i Złota w Warszawie oraz projekt mebla miejskiego – konkurs

W zaprojektowanym placu piękno odgrywa istotną rolę. Harmonia barw, kształtów i wielkości wpływa na pozytywny odbiór placu przez przechodniów. Połączenie sztywnych brył budynków z naturalną i swobodną roślinnością, uchwyconą jednak w geometryczne kształty, harmonijnie się dopełnia. Dzięki temu plac utrzymał swój reprezentacyjny charakter, aa otaczające go budynki zyskały nie tylko ozdobę ale też kolejne wnętrze, które może być wykorzystane przez pracowników. Zaproponowane rozwiązania takie jak wprowadzenie na teren placu roślinności (niskiej i wysokiej), wody, światła czy kawiarenki (funkcja komercyjna) zwiększają możliwości placu, a ludzie chętniej w nim przebywają. Emanuje on spokojem i dobrą energią. Jego piękno tkwi nie tylko w wyglądzie ale przede wszystkim w atmosferze, nastroju wprowadzanym przez użytkowników.

WPŁYW OTACZAJĄCYCH FUNKCJI NA UŻYTKOWANIE PLACU Plac znajduje się w ścisłym centrum Warszawy w którym odbywają się wydarzenia reprezentacyjne, kulturalne, biznesowe. Ze względu na zróżnicowane funkcje okolicy, różnorodność użytkowników plac żyje przez całą dobę. W godzinach porannych ruch spowodowany jest przez pracowników pobliskich biur zmierzających do pracy. Waporze lunchowej plac zapewnia miejsca do zjedzenia posiłku na ławkach wśród zieleni. Popołudniu przestrzeń zajmowana jest przez korzystający z usług świadczonych w budynkach w tym kwartale. Dzięki otwartej przestrzeni plac wieczorem odwiedzany jest przez gości teatru i filharmonii.

CIĄGI KOMUNIKACYJNE WOKÓŁ PLACU Najintensywniejszy ruch odbywa się bezpośrednio przy placu od strony ul. Jasnej. Szeroka ulica Złota, z racji na mniejsze użytkowanie uległa zwężeniu tak aby ułatwić pieszym przechodzenie na drugą stronę do obiektów gastronomicznych oraz teatru. Ulica Zgoda została wyłączona z ruchu drogowego aby plac bezpośrednio przylegał do Domu pod Orłami. Usunięty został parking na rzecz placu publicznego. Miejsca parkingowe zostały przeniesione do nowo wybudowanej Astorii.

Lokalizacja
Warszawa
  • Koncepcja zagospodarowania przestrzeni publicznej w Warszawie: styl {:asian=>"azjatyckie", :classic=>"klasyczny", :colonial=>"kolonialny", :country=>"wiejskie", :eclectic=>"eklektyczny", :industrial=>"przemysłowy", :mediterranean=>"śródziemnomorski", :minimalist=>"minimalistyczny", :modern=>"nowoczesny", :rustic=>"rustykalny", :scandinavian=>"skandynawski", :tropical=>"tropikalny"}, w kategorii  zaprojektowany przez Pracownia projektowa KOS,

    Koncepcja zagospodarowania przestrzeni publicznej w Warszawie

  • Koncepcja zagospodarowania przestrzeni publicznej w Warszawie: styl {:asian=>"azjatyckie", :classic=>"klasyczny", :colonial=>"kolonialny", :country=>"wiejskie", :eclectic=>"eklektyczny", :industrial=>"przemysłowy", :mediterranean=>"śródziemnomorski", :minimalist=>"minimalistyczny", :modern=>"nowoczesny", :rustic=>"rustykalny", :scandinavian=>"skandynawski", :tropical=>"tropikalny"}, w kategorii  zaprojektowany przez Pracownia projektowa KOS,

    Koncepcja zagospodarowania przestrzeni publicznej w Warszawie

  • Koncepcja zagospodarowania przestrzeni publicznej w Warszawie: styl {:asian=>"azjatyckie", :classic=>"klasyczny", :colonial=>"kolonialny", :country=>"wiejskie", :eclectic=>"eklektyczny", :industrial=>"przemysłowy", :mediterranean=>"śródziemnomorski", :minimalist=>"minimalistyczny", :modern=>"nowoczesny", :rustic=>"rustykalny", :scandinavian=>"skandynawski", :tropical=>"tropikalny"}, w kategorii  zaprojektowany przez Pracownia projektowa KOS,

    Koncepcja zagospodarowania przestrzeni publicznej w Warszawie

  • Koncepcja zagospodarowania przestrzeni publicznej w Warszawie: styl {:asian=>"azjatyckie", :classic=>"klasyczny", :colonial=>"kolonialny", :country=>"wiejskie", :eclectic=>"eklektyczny", :industrial=>"przemysłowy", :mediterranean=>"śródziemnomorski", :minimalist=>"minimalistyczny", :modern=>"nowoczesny", :rustic=>"rustykalny", :scandinavian=>"skandynawski", :tropical=>"tropikalny"}, w kategorii  zaprojektowany przez Pracownia projektowa KOS,

    Koncepcja zagospodarowania przestrzeni publicznej w Warszawie

  • Koncepcja zagospodarowania przestrzeni publicznej w Warszawie: styl {:asian=>"azjatyckie", :classic=>"klasyczny", :colonial=>"kolonialny", :country=>"wiejskie", :eclectic=>"eklektyczny", :industrial=>"przemysłowy", :mediterranean=>"śródziemnomorski", :minimalist=>"minimalistyczny", :modern=>"nowoczesny", :rustic=>"rustykalny", :scandinavian=>"skandynawski", :tropical=>"tropikalny"}, w kategorii  zaprojektowany przez Pracownia projektowa KOS,

    Koncepcja zagospodarowania przestrzeni publicznej w Warszawie

    A – Otwarta przestrzeń przed Domem pod Orłami podkreśla jego doniosły charakter. Plac jest miejscem przeznaczonym pod różne aktywności jak przedstawienia uliczne czy kameralne imprezy.

    B – Oświetlenie liniowe w nawierzchni typu LED prowadzi przechodniów w kierunku budynku filharmonii.

    C – Wąska ulica została zazieleniona poprzez wykorzystanie lip rozpiętych na stelażach. Tworzą one wysoki ale wąski zielony szpaler, prowadzący w głąb sąsiadującego placu.

    D – Nowoczesne ściany wodne wprowadzają ruch na płycie placu.

    E – Niewielka kawiarnia jako obiekt komercyjny zwiększa różnorodność funkcji na placu. Komercjalizacja przestrzeni prowadzi do zwiększenia intensywności użytkowania placu, a co za tym idzie opieki nad placem.

    F – Poszerzone chodniki wzdłuż ul. Złotej ułatwiają przejście na drugą stronę. Połączenie przestrzeni ze znajdującymi się na południowej pierzei placu – teatrem i obiektami gastronomicznymi, zwiększa dostępność dla użytkowników placu.

    G – Zwężenie jezdni na rzecz ogródków przy obiektach gastronomicznych uatrakcyjnia przestrzeń ulicy.

    H – Pośród zieleni zostały ustawione ławki, zapraszające przechodniów do wypoczynku.

    J – Swobodna zieleń traw zestawiona z zimozielonymi krzewami nadaje reprezentacyjny i wygląd przez cały rok. Niska zieleń zapewnia widoczność i bezpieczeństwo użytkowników placu.

    K – Rząd kolumnowych grabów tworzących zwartą ścianę oddziela plac od ruchu na ul. Jasnej. Wprowadzona zieleń wysoka pozwala na stworzenie spokojnego miejsca. Strzeliste drzewa podkreślają reprezentacyjny charakter otaczającej architektury.

    L – Słupki ograniczające dostęp aut pozwalają na awaryjny wjazd służb specjalnych.

Admin-Area