Projekty,  Domy zaprojektowane przez project a01 architects, ZT Gmbh

Niesamowity dom przyszłości

Aśka Warchał Aśka Warchał

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Loading admin actions …

Na homify prezentujemy Wam różnorodne projekty: wiekowe wille, które otrzymują nowe życie, stare budynki gospodarcze świecące nowym blaskiem, ekonomiczne lecz stylowe dom jednorodzinne, mieszkania urządzone z pomysłem… W dzisiejszym Katalogu Inspiracji pokażemy natomiast rezydencję przyszłości! Futurystyczna estetyka budynku biura architektury Project A01 Architects z pewnością zaintryguje niejednego z naszych czytelników. Mamy do czynienia z piękną, ale i potężną konstrukcją. Jej wymiary to 126,10 m² piwnicy, 147,50 m² parteru oraz 49,80 m² na piętrze, co daje w sumie niebagatelne 356,40 m² przestrzeni mieszkalnej! 

Wybierzcie się z nami w podróż do Austrii…

Niczym statek kosmiczny

Przed nami biała willa, która zdaje się być statkiem kosmicznym otwierającym płazy do lądowania na zielonym trawniku. Bryłę budynku definiują ostre kąty spotkań płaszczyzn. 90 stopni znajdziemy bardzo rzadko! Dzięki temu rezydencja jawi się jako niezwykle dynamiczna, w każdej chwili gotowa odlecieć z powierzchni ziemi… Dużą rolę w budowaniu tej dramaturgii odgrywają także wymiary działki. Jej wymiary mogą przyprawić o zawrót głowy… to 2.840 m²!

Elewacja pełna dynamizmu

Architekci o swoim dziele mówią rzeźbiarska rezydencja i faktycznie, dom wygląda niczym wyciosany w białej skale. Jakby pod uderzeniami dłuta odpadały od niej kolejne płaty, pozostawiając płaszczyzny pod różnym kątem. W tym momencie znajdujemy się na schodach prowadzących do głównego wejścia – z pewnością robią one wrażenie na gościach. W głębi natomiast widzimy efektowny wjazd do garażu.

Prywatność na tarasie

Mówiąc o grze kątów nie możemy nie zajrzeć na taras na piętrze, jeszcze zanim poznamy zachwycające wnętrza rezydencji. Ta przestrzeń pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem także przypomina nam statek kosmiczny, w którym właśnie rozsuwa się wejście, opuszcza się platforma, by zjechać na ziemię… Stosunkowo wysoka balustrada zapewnia mieszkańcom prywatność podczas wypoczynku na świeżym powietrzu, a duże zadaszenie osłania przed nadmiarem promieni słonecznych.

Przestrzeń pełna bieli

Rozpoczynamy zwiedzanie wnętrz od zapierającej dech w piersiach przestrzeni publicznej. Opanowującego nas tutaj uczucia nie da się nazwać inaczej! Salon połączony z klatką schodową, jadalnią i kuchnią utrzymano w śnieżnej bieli, doskonale nam znanej z elewacji. Wnętrze doskonale splata się z zewnętrznym wyglądem budynku. Także tutaj będą intrygować nas nieoczywiste kąty: na przykład podtrzymującej sufit kolumny. Tylko stać i podziwiać…

Futurystyczna kuchnia

Odwracamy się w prawo, by poznać wyjątkową przestrzeń. W wypełnionej bielą przestrzeni uwagę zwraca wyłożony drewnem barek otwartej kuchni. Oczywiście wzrok przyciąga nie tylko swoim ciemnym kolorem, ale także wyjątkową, geometryczną formą, która zdaje się być w pełni scalona z budynkiem. Ogromne przeszklenie otwiera się na ogród, zobaczmy jeszcze na nas w nim czeka…

Interesują Was barki o niecodziennych kształtach? Okazuje się, że nie trzeba szukać daleko. Oryginalną realizację od architektów wnętrz z krakowskiego Unikat:Lab znajdziecie w Katalogu Inspiracji: Aranżacja kuchni z salonem- ciekawe pomysły!

Luksus w środku i na zewnątrz

W tak luksusowej willi nie mogło zabraknąć basenu. Jego powierzchnia jest niebagatelna, to aż 45 m². Przestrzeń publiczna domu, w której znajdowaliśmy się przed chwilą otwiera się na ogród dużym przeszkleniem o nieregularnych kształtach. Taras stanowi naturalne przedłużenie przestrzeni mieszkalnej. Lazurowa woda basenu kusi, by się w niej zanurzyć i zapomnieć o wszelkich troskach. Nad nami znajdziemy znany już nam taras na piętrze. Ta rzeźbiarska bryła w zaskakujący sposób skłania do spędzania czasu na świeżym powietrzu…

Co sądzicie o tej rezydencji?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu