homify 360°: Ekskluzywna willa z Ferrari w salonie

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Ten luksusowy dom jednorodzinny położony jest w jednej z dzielnic Hong Kongu- Sai Kung. Ze względu na swój malowniczy krajobraz, pełen rajskich plaż i zielonych wzgórz, traktowana jest ona bardziej w kategoriach przedmieść tej metropolii, przyciągając miłośników natury i tych, uciekających od miejskiego zgiełku.

Willa ta, o nie lada powierzchni 423 metrów kwadratowych, jest niezwykle stylowa i ekstrawagancka, i z pewnością przyspieszy bicie serca każdego miłośnika architektury. Projektanci z biura aranżacji wnętrz MILLIMETER INTERIOR DESIGN LIMITED przeistoczyli wąską szczelinę w pokazowy budynek, nadając mu wyrafinowany i ekskluzywny charakter, rozciągając go na powierzchni czterech pięter.

W domu tym znajduje się garaż, przestronny salon, kuchnia, łazienki, duża sypialnia z wbudowaną garderobą, cztery pokoje gościnne, pokój gospodarczy, a także otwarty taras na dachu, z którego rozciąga się zapierający dech w piersiach widok na morze i ogród.

Obejrzyjcie z nami tę wyjątkową rezydencję!

Widok z zewnątrz

Wąska powierzchnia, na której wzniesiono budynek, została optymalnie wykorzystana- architekci zdecydowali się na budowę w pionie, co pozwoliło na stworzenie domu o dużej powierzchni na niewielkiej podstawie. Przydomowy ogród jest z tego powodu niewielkich rozmiarów, co zrekompensowano dużym i przestronnym tarasem na dachu. Wąski i podłużny szkielet domu obudowano z dwóch stron solidnymi, betonowymi ścianami, stanowiącymi fasadę budynku. Poszczególne piętra ułożone są jeden na drugim niczym klocki lego. Dwa ostatnie poziomy wysunięte zostały do tyłu, tworząc przestrzeń na balkon.

Ogród

Powierzchnia ogrodu podzielona została na trzy części: taras, część do relaksu i basen. Ten ostatni zajmuje najwięcej przestrzeni, choć zaprojektowano go w taki sposób, aby umożliwić pływanie, a jednocześnie jak najlepiej zutylizować dostępną przestrzeń- stąd jego podłużny kształt. Na końcu basenu znajduje się szczelina, przez którą, niczym wodospad, dostaje się świeża woda. Nad basenem znajduje się obszar relaksacyjny, z łóżkami do opalania i parasolem. Na poziomie wyżej jest taras, z którego podziwiać można widok na okolicę.

Luksusowe wnętrze

Znajdując się w środku zdajemy sobie w pełni sprawę, w jak ekstrawaganckim i luksusowym wnętrzu się znajdujemy. Pierwsze co przyciąga wzrok, to oczywiście czerwone, lśniące Ferrari. Choć na to nie wygląda, ale znajduje się ono w garażu, który stanowi integralną część salonu, oddzielonym od niego jedynie grubą, szklana szybą. Dzięki temu, Ferrari jest swoistym elementem dekoracyjnym w tym pomieszczeniu. Architekci odpowiedzialni za taką strukturę budynku starali się nie tylko optymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń, ale także podkreślić materialne aspekty sukcesu zawodowego mieszkańców tego domu.

Salon

Cała powierzchnia parteru rozciąga się na otwartej przestrzeni od ogrodu, aż po tyłu budynku, a poprzedzielana jest jedynie serią szklanych drzwi. W centrum salonu znajduje się obszar do relaksu i odpoczynku, z wygodnymi meblami wypoczynkowymi. Kolorystyka utrzymana jest w szarej tonacji, a betonowe ściany sprawiają, że wnętrze to jawi się jako silnie modernistyczne. Na końcu salonu znajduje się oszklony garaż, w którym zaparkowane jest czerwone Ferrari.

Kuchnia

Pomieszczenie to stanowi integralną część salonu, ale zostało tak zaprojektowane, że niezauważenie wkrada się na jego przestrzeń. Urządzenia i sprzęty kuchenne, tak jak i meble, znajdują się w mniej więcej metrowej szczelinie, sprawiając, że cała kuchnia jest na niższej wysokości, niż powierzchnia salonu. Całość stworzona została z mebli pokrytych stalą nierdzewną, tworząc futurystyczny efekt.

Jadalnia oddzielona jest od kuchni szklaną szybą i znajduje się tuż obok. Drewniany blat służy jako stół, a wygodne poduszki są siedziskami- w tym domu posiłki spożywa się siedząc na podłodze. Stół jest w tej jadalni specjalnym elementem, który jest w pełni zautomatyzowany i według zapotrzebowania wysunąć można go z podłogi. Jest to kolejny sposób na efektywne wykorzystanie przestrzeni domu.

Drugie piętro

Także tutaj znajdziemy wygodną i nowoczesną przestrzeń wypoczynkową. W odróżnieniu jednak od niższego poziomu, na drugim piętrze postawiono na inny dekor, charakteryzujący się drewnianymi podłogami i jasnymi meblami. Wprowadzono także elementy kolorystyczne, widoczne w dekoracjach, takich jak poduszki, czy abstrakcyjnych zdobieniach ściennych. Także tutaj otwarto przestrzeń na zewnątrz dzięki wielkopowierzchniowym, szklanym oknom.

Gabinet

Miejsce do pracy w tym domu charakteryzuje się stylowym i nowoczesnym wystrojem. Także tutaj zachowano drewniane podłogi, które nieco ocieplają wystrój tego wnętrza o grafitowych, betonowych ścianach. Białe meble pięknie komponują się z sufitem w tym samym kolorze oraz ramami okien. Przyrząd do ćwiczeń o futurystycznym kształcie sprawia, że gabinet ten staje się miejscem nie tylko do pracy umysłowej, ale także fizycznej.

Sypialnia

Sypialnia ta jest idealnym przykładem na to, jak luksusowa może być prostota form i kształtów. Stonowana kolorystyka w tonacji szarości, biały komplet pościeli, drewniane meble oraz podłoga dają efekt nowoczesnej wygody. Pokój ten daje gwarancję na spokojny, niczym niezmącony sen.

Łazienka

Pomieszczenie to znajduje się tuż obok sypialni. Oddzielone jest od niej szklaną ścianą, co sprawia, że przestrzeń obu pokoi staje się jednością o przestronnym charakterze. W samej łazience użyto materiałów najwyższej jakości. Ciemna posadzka z kamienia odgradza część kąpielową od reszty pomieszczenia o drewnianej podłodze. Biała ceramika łazienkowa i drewniane meble pięknie się ze sobą komponują, tworząc obraz luksusu i elegancji. Subtelne światło sączące się z sufitu idealnie oświetla to pomieszczenia.

Moglibyście mieszkać w takiej willi z garażem w salonie?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu