Projekty,   zaprojektowane przez tiziano de cian

Drugie życie starej stodoły

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Dziś zabierzemy Was na włoską prowincję, gdzie właściciele starej stodoły postanowili ją kompletnie odrestaurować i przemienić w wygodne i funkcjonalne lokum mieszkaniowe. Zlecili specjalistom od odbudowy i renowacji kompleksowy remont, zaznaczając jednak, aby zachowali charakterystyczne dla architektury regionu elementy- drewniane więźby, stropy i skosy na poddaszu. Obejrzyjcie wnętrza tego pięknego domu urządzonego w stylu wiejskim!

Przed: przerażające wnętrz

Przed rozpoczęciem prac remontowych wnętrze domu prezentowało się ciemno i przygnębiająco. Ściany i podłogi były stare i zniszczone, okna nieszczelne i powybijane, a drewniane bele na suficie wyglądały, jakby miały się za chwilę zawalić. Eksperci od odbudowy i renowacji mieli jednak pomysł na to, jak je odmienić!

Po: jasno i przestronnie

Wnętrze to jest trudne do rozpoznania! Okna wymieniono, decydując się na jasną stolarkę, pięknie korespondującą z odświeżonym i odnowionym drewnianym sufitem. Białe ściany stanowią neutralne tło dla aranżacji w przytulnym stylu rustykalnym. Strefa dzienna urządzona została na otwartej przestrzeni w sposób wygodny i funkcjonalny. Wnętrzu temu nie można odmówić nowoczesności, ale i wiejskiego uroku.

Po: kuchnia

Kuchnia zaaranżowana została po mistrzowsku. Zdecydowano się na niską, jasną zabudowę z drewna, która okala obszar kuchni niemal z każdej strony, pozostawiając jedynie odrobinę przestrzeni, aby się dostać do środka. Szafki zapewniają mnóstwo miejsca do przechowywania, a ich blaty to wygodna powierzchnia robocza. Układ mebli jest nowoczesny, aranżacja funkcjonalna, a styl wciąż przyjemnie rustykalny.

Przed: zaniedbane poddasze

Stodoła miała także poddasze do zagospodarowania, które wcześniej wykorzystywane było jako rupieciarnia i miejsce do suszenia prania. Co za strata, mając na uwadze ogromny potencjał, jaki kryje się w tym wnętrzu.

Po: przytulna sypialnia

Poddasze odrestaurowano, odnawiając drewniany sufit i czyniąc go bardziej stabilnym. Masywne bele potęgują rustykalny klimat, panujący w tym wnętrzu. Pod skosem ustawiono łóżko, a pozostałą część sypialni praktycznie wyposażono. Tak urządzona sypialnia prezentuje się ciepło i przytulnie.

Po: łazienka

Także w łazience postanowiono utrzymać przyjemny wiejski nastrój. Wnętrza te wyposażono w masywne drewniane meble o pięknej optyce i głębokim kolorze. Elementy tradycyjne, takie jak dekoracyjne lustro, łączą się tutaj z tymi współczesnymi- w formie umywalki czy dodatków łazienkowych. Nie da się ukryć, że taka kombinacja sprawia, że wnętrze prezentuje się wyjątkowo pozytywnie.

Zobaczcie, jak odnowiono tę stodołę- Fantastyczna metamorfoza stodoły!

Jak Wam się podoba taki styl w aranżacji wnętrz?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu