Niebieski domek pełen spokoju

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Kiedy myślimy o domu z charakterem, to niekiedy staje nam przed oczami wnętrze wypełnione bibelotami, różnego rodzaju pamiątkami z wakacji czy też oryginalną sztuką. Każdy mebel zdaje się wyrażać osobowość właściciela, emanuje jego charakterem. Czy indywidualny projekt da się stworzyć w oparciu o minimalizm? Odpowiedź jest prosta: oczywiście, że tak! Jeśli nie wierzycie, to przekona Was do tego dzisiejszy dom jednorodzinny od japońskiego biura architektury K + Y Atelier

Zapraszamy na spacer po niebieskim domku!

Intrygująca fasada

Elewacja tego budynku wykonana została z ocynkowanej blachy stalowej. Wybrano kolor granatowy, dzięki czemu dom wyróżnia się na podmiejskim osiedlu. Wyróżnia oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu! Niebieski działa kojąco na zmysły i kiedy patrzymy na tę bryłę, nie możemy oprzeć się wrażeniu, że wewnątrz uwito pełne spokoju rodzinne gniazdko. Uwielbiamy też połączenie niebieskiego z drewnem.

Też marzycie o dopasowanej do Was fasadzie? Koniecznie zajrzyjcie do tego Katalogu Inspiracji: Fasady – jaka najlepiej wyrazi Twoją osobowość?

Jasna przestrzeń eko

Wchodzimy do środka, gdzie zaskoczeni jesteśmy ogromem czekającej na nas przestrzeni. Część sufitu parteru otwarto galerią na piętro, dzięki czemu każdy kąt domu zalewany jest przez naturalne światło podróżujące swobodnie po białych ścianach. Podczas budowy użyto naturalnych materiałów, oczywiście drewna, ale także wiór i papieru z recyklingu. Choć elewacje zamyka blacha, we wnętrzu czuć bliskość z naturą.

Otwarty plan

Zmieniamy nieco perspektywę patrzenia na bardziej konwencjonalną. Pod sufitem podwójnej wysokości umiejscowiono jadalnię, która przechodzi w kuchnię oraz salonik. Postawiono na plan otwarty, dzięki czemu jest tutaj niezwykle przestronnie mimo stosunkowo małego metrażu. Minimalistyczne drewniane meble też mają na to wpływ! Kuchnię oddziela masywna wyspa, tutaj kucharze zazdrośnie strzegą swoich sekretów…

Salonik…

Obok jadalni powstał mały salonik, który wyłożono tradycyjnymi matami tatami. Wchodzi się tutaj bez butów, to przestrzeń wyjątkowa, dlatego też znajduje się na podwyższeniu. Ciemny, pistacjowy kolor mat doskonale psuje do jasnego drewna oraz bieli ścian. Maty układają się w harmonijny wzór pomagający się wyciszyć na przykład podczas samotnej medytacji. Przesuwane drzwi pozwalają odgrodzić się od reszty domu, gdyby zaszła taka potrzeba.

… i miejsce do przechowywania

Nawet wyjątkowe miejsce sprzyjające wyciszeniu może być także bardzo praktyczne. Okazuje się, że salonik skrywa niesamowitą niespodziankę! Szuflada pod podestem zapewnia dodatkowe miejsce do przechowywania. Jest go niemało, a do tego dostęp do sekretnego schowka jest bardzo prosty. Wykonana z jasnego drewna szuflada wtapia się w piękną podłogę z litych desek.

Zaskakujące rozwiązania

To jednak nie koniec zaskakujących rozwiązań. Okazuje się, że stworzenie miejsca do przechowywania może być nie tylko przykrą koniecznością, ale i kreatywnym wyzwaniem. Pamiętacie otwarcie sufitu nad jadalnią? Otóż na galerii powstała… galeria! Mieszkańcy za przeszkolonymi witrynami przechowują swoją kolekcję tradycyjnych nakryć głowy, butów oraz sztuki. Od razu widać, że projekt całego domu został stworzony dla konkretnej rodziny!

Co spodobało się Wam tutaj najbardziej?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu