Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

O tym, jak stary kościół stał się domem marzeń…

homify.Pl homify.Pl
Loading admin actions …

Jeszcze do niedawna na rzece Rott w pobliżu Rotterdamu wznosił się drewniany kościół wybudowany w 1930 roku. Od przeszło 50 lat nieużytkowany w swojej funkcji, wykorzystywany był ostatnio głównie jako magazyn i garaż. Na szczęście, na kupno obiektu zdecydowała się w końcu para z dwójką dzieci. Jednak, aby stać się mieszkaniem, dawny kościół wymagał wielu przeróbek i pracy. Z pomocą nowym właścicielom obiektu przyszedł architekt Ruud Visser. Rezultat ich współpracy to nadzwyczajna mieszanka nowoczesności z historią. Budynek ulokowany nad wodą prezentuje się, co widać na załączonych poniżej zdjęciach, nad wyraz atrakcyjnie. Choć z oddali można pomyśleć, że to kościół, po bliższym przyjrzeniu się czeka nas niespodzianka. Zapraszamy zatem na wycieczkę po tej ekscytującej rezydencji!

Nad wodą

Projekty,  Domy zaprojektowane przez Ruud Visser Architecten
Ruud Visser Architecten

Achtergevel aan de Rotte

Ruud Visser Architecten

Tył domu wychodzi bezpośrednio nad rzekę Rott. Duże drzwi przesuwane łączą wnętrze budynku z zewnętrznym tarasem. Nikt nie jest w stanie naruszyć tu prywatności domowników wyraźnie oddzielonych od sąsiadów. Ciekawą opcją jest możliwość zacumowania na skraju tarasu łodzi, oczywiście jeśli takową posiadamy. Wieczorami oświetlona rezydencja prezentuje się szczególnie pięknie. Wraz ze swoimi odbiciem w wodzie niemalże zapiera dech w piersiach.

Szklana ściana

Projekty,  Domy zaprojektowane przez Ruud Visser Architecten
Ruud Visser Architecten

Achtergevel aan de Rotte

Ruud Visser Architecten

Cała tylna ściana budynku została wykonana ze szkła. Takie posunięcie sprawiło, że wnętrze rezydencji jest zawsze dobrze oświetlone, a także łatwo można do niego zajrzeć. W górnej części fasady zainstalowano ogromne przeciwsłoneczne rolety – rozwiązanie na zbyt słoneczne dni.

Rolety to coś, co aktualnie znajduje się w kręgu Waszych zainteresowań? Zajrzyjcie koniecznie do innego Katalogu Inspiracji: Prosta aranżacja okien dla każdego!

Dom w kościele

Załączone zdjęcie to idealna ilustracja tego, w jaki sposób w prezentowanym budynku połączono nowoczesność z historią, a zatem elementami pochodzącymi z dawnego kościoła. W zwieńczeniu dwupiętrowej rezydencji pozostawiono drewniane łuki. Na parterze zorganizowano kuchnię i salon, które oddzielono od siebie ścianą z wbudowanym kominkiem. Na piętrze znajdują się sypialnie i łazienka.

Stare i nowe

Projekty,  Jadalnia zaprojektowane przez Ruud Visser Architecten
Ruud Visser Architecten

Achtergevel interieur

Ruud Visser Architecten

Tył rezydencji jest praktycznie w całości odnowiony. Ściana frontowa i ściany boczne, o ile było to możliwe, odrestaurowano, przywracając im pierwotny wygląd i stan. Kontrast pomiędzy materiałami budulcowymi, takimi jak drewno, szkło, czy stal, a do tego witraże – to coś niepowtarzalnego i fantastycznego. I ten ogrom przestrzeni oraz widok za oknem… Nic dodać, nic ująć!

Przestrzeń

Wejście znajdowało się pierwotnie w przedniej części kościoła, jednak zostało przesunięte na bok. Zaraz po przekroczeniu progu budynku znajdujemy się w centralnym, dużym holu ze schodami na piętro. Obiekt po metamorfozie oferuje mieszkańcom mnóstwo przestrzeni życiowej. Zaaranżowano tu nawet saunę, bibliotekę i pokój zabaw dla dzieci.

Belki

Charakterystyczne dla kościoła belki zostały odnowione i odpowiednio skomponowane z pozostałą częścią wnętrza. Naturalne drewno idealnie pasuje do białych, nowoczesnych i eleganckich mebli.

Ogrzewanie

Ponownie wracamy do salonu, z którego roztacza się piękny widok na rzekę. Na zakończenie warto wspomnieć o specjalnym systemie grzewczym zainstalowanym w obiekcie, pozostałości po dawnym kościele. Tutejszy system ogrzewania do wytworzenia ciepła wykorzystuje powietrze i wodę. Ponadto w rezydencji zamontowano specjalne termostaty, które automatycznie regulują temperaturę w każdym pomieszczeniu. To jeszcze bardziej przyciąga do prezentowanego budynku!

A czy Wy chcielibyście zamieszkać w takim kościele? Zostawcie nam komentarz!
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu