Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Przebudowa przestrzeni dla smakoszy

Luiza Sadowska Luiza Sadowska
Loading admin actions …

Dzisiaj pokażemy Wam projekt przemiany, która wymagała starannej pracy, odpowiedniego dopasowania i skupienia się na funkcjonalnym charakterze. Prostota i komfort to aspekty aranżacji, które zawsze idą ze sobą w parze. Architekci Argollo Martins & Associates Architects skupili się na naturalnych materiałach, czyli kamieniu i drewnie – dają fantastyczną paletę barw, a poza tym są materiałami lokalnymi, co znacząco wpływa na ich cenę, jak również wytrzymałość. Cały obszar, który został odrestaurowany to 200m², jednak skupimy się w tym artykule tylko na tarasie, który służy za kuchnię letnią i miejsce do rodzinnych spotkań. 

Miejsce idealne!

Czy myśleliście kiedyś, aby miejsce w którym zazwyczaj grillujecie, przerobić na letnią kuchnię, abyście zawsze mogli przygotowywać tam posiłki, zawsze gdy pogoda będzie zachwycać? W tym projekcie zdecydowano się na zadaszenie z drewna i posadzkę z płytek – materiały te zniosą zarówno upały, jak i ulewy. Całość została urządzona w odcieniach bieli, beżu oraz ciemnego naturalnego koloru drewna – dzięki temu czujemy się tu swojsko i przytulnie.

Z bliska

Teraz możemy się przyjrzeć z bliska, jak została urządzona ta przestrzeń kuchenna. Kuchnia znajduje się na otwartej przestrzeni, między jadalnią a aneksem kuchennym znajduje się barek symbolicznie oddzielający te dwie płaszczyzny od siebie. Barek służy również jako dodatkowy blat. Cała przestrzeń przypomina wygodne miejsce do spędzania czasu razem z rodziną, zamiast klasycznej kuchni w domu.

Stół

Na tym zdjęciu wiemy trochę lepiej konstrukcję dachu, w całości wykonanego z drewna. Pod nim znajdziemy stół ze szkła oraz wygodne krzesła w sam raz do ogrodu – niezależnie od pogody. Stół jest okrągły, aby wszyscy domownicy mogli się dobrze widzieć – jedynym minusem jest to, że może być na nim mało miejsca, ale na szczęście z tyłu mamy barek na którym możemy ustawić wszystkie potrawy.

Detale

Całość została urządzona w sposób praktyczny i funkcjonalny – jedyne dodatki, które zmieniają surową aranżację w bardziej przytulną przestrzeń. W tym przypadku jest to wazon z kwiatami, który nawiązuje do roślinności znajdującej się w ogrodzie. Innym aspektem na  który warto zwrócić uwagę jest błyszczące wykończenie szafek w kolorze czerwonym – ożywia całość!

Basen

Grillowanie i orzeźwienie w basenie w upalne dni – chyba nie może być lepiej! To miejsce zostało zaprojektowane z myślą o wakacyjnych popołudniach. Możemy ucztować, a następnie odpocząć na leżakach – gdy już zregenerujemy siły, czas na wskoczenie do basenu. Każdy wie, że po godzinach w wodzie robimy się głodni – nie musimy iść daleko, aby się najeść. Kuchnia jest tuż przy basenie!

Tropikalny krajobraz

Przestawiamy przestrzeń obiektów rekreacyjnych z innej perspektywy – jak widzicie posiadłość znajduje się blisko terenów pełnych zieleni. Te bujne tropikalne drzewa pomagają nam chronić prywatność, więc nie musimy się obawiać, że ktoś obserwuje nasze pool party. Szukacie innych sposobów na ukrycie się przed natrętnym wzrokiem? Sprawdźcie tutaj: 6 sposobów na wścibskich sąsiadów!

Dodatkowe miejsce

To miejsce jest przeznaczone do wieczornych rozmów przy drinkach. Nie ma tu już basenu i kuchni, ale za to mamy elegancki stół i krzesła. Jeśli wieczorem zamierzamy podyskutować ze znajomymi, a następnie wyjść na imprezę, to z pewnością w tym miejscu rozpoczniemy wieczór!

Co myślicie o takim rozwiązaniu?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu