Designerska willa w niezwykłym miejscu!

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Jednym z naszych ulubionych kierunków spacerów, na które zabieramy Was za sprawą naszych Katalogów Inspiracji, jest Meksyk. Architekci z tego kraju doskonale wiedzą jak połączyć nowoczesność z tradycją i naturalnymi materiałami oraz lokalnym krajobrazem. Zbyt piękne, by mogło być prawdziwe? Dzisiejszy projekt przekona Was, że jest to możliwe! Przeniesiemy się do zachwycających okolic Valle del Bravo, gdzie czeka na nas ogromna rezydencja, zrealizowana w ogromnej pokorze wobec otaczającego ją lasu. Mowa o Casa de la Lagartija czyli Domu Jaszczurki autorstwa Alexandro Velázqueza.

Pora wybrać się za ocean i dać się zainspirować!

Dyskretna elegancja

Rozpoczynamy nas spacer tradycyjnie od strony ulicy, choć tak właściwie mamy do czynienia z drogą gruntową w lesie. Spomiędzy drzew wyłaniają się nowoczesne, geometryczne kształty, czynią to jednak w niezwykle dyskretny sposób. Biel elewacji przechodzi w szarości oraz brązy drewna oraz naturalnego kamienia. Już teraz możemy zauważyć, że willę zaprojektowano na spadku terenu. Z tej perspektywy jej bryła przypomina ogormne schody. Już zaraz dowiemy się o niej więcej!

Dom na spadku

Kiedy piszemy, że willę wzniesiono na spadku, to dokładnie to mamy na myśli! Na powyższym zdjęciu widać jak dom doskonale integruje się z otaczającą go przyrodą. Wcina się w zbocze stopniowo, poszczególnymi skrzydłami, dzięki czemu można było zachować część rosnących już na działce drzew. Śnieżna biel elewacji delikatnie kontrastuje z kolorem ziemi mieszającym się drewnem oraz ciepłym, naturalnym kamieniem – ten zestaw barw zaraz odnajdziemy także we wnętrzu. 

Zainteresowała Was ta konstrukcja? Poznajcie dom, przy którego budowie nie wycięto żadnego drzewa: Najlepsza nowoczesna rezydencja Hiszpanii?

Swobodne wędrówki światła

Wchodzimy do wnętrza i mamy już całkowitą pewność, że stylowość elewacji przekłada się na to, co znajdziemy w środku. Wita nas nie przedpokój lecz otwarty hall, z którego wychodzą schody na piętro. Niezwykle ciekawe jest wprowadzenie rozwiązań pozwalających na swobodne wędrówki światła z góry na dół. To dzięki nim od strony ulicy można było zachować prywatność przy jednoczesnej gwarancji jasnych wnętrz. W tej strefie pierwsze skrzypce pośród materiałów odgrywają betonowe płyty wprowadzające szyk nowoczesności.

Piękno kamienia

Tak, jak już mieliśmy okazję zaobserwować na zewnątrz, z betonowymi płytami oraz bielą ścian współgra naturalny kamień oraz drewno. W tym momencie przechodzimy dalej korytarzem, na którego końcu czeka na nas nowoczesna kuchnia. Zanim jednak udaje nam się do niej dotrzeć całość naszej uwagi zajmuje wspaniała ściana z piaskowca, klimatycznie podświetlona. Chociaż mamy do czynienia z różnorodnością materiałów, to prostota form sprawia, że nie ma mowy o przeładowaniu.

Wszystko ma swoje miejsce

Wielu architektów w swoich projektach nie ogranicza się tylko do zasygnalizowania, które pomieszczenia powinny spełniać jakie funkcje, lecz stwarza konkretne, stałe elementy aranżacji. Alexandro Velázquez zaproponował swoim klientom stylowy korytarz – pokój dzienny. Wykorzystując betonowe płyty znane nam już z innych pomieszczeń stworzył podłużną ławę oraz półki na książki w wbudowanej meblościance. Ogromne znaczenie odgrywa tutaj panoramiczne okno, można oddać się lekturze wykorzystując naturalne światło. Chyba, że damy się ponieść myślom kontemplując korony drzew…

Nastrojowy ogród

Ogród zaprojektowano tak, aby jak najwięcej pomieszczeń mogło na niego wychodzić i w ten sposób zyskać dodatkowy napływ naturalnego światła. Dlaczego było to istotne? Przypomnijmy, że znajdujemy się w lesie, o którego gęstości zaraz przyjdzie nam się przekonać! Na razie jeszcze dajmy sobie chwilę, aby zachwycić się nowoczesną bryłą budynku, czystością prostych linii. Za zielonym trawnikiem oraz luksusowym basenem widzimy zadaszoną kuchnię z jadalnią na świeżym powietrzu.

Pośrodku lasu

Powyższe zdjęcie chyba nie wymaga komentarza! Dopiero z lotu ptaka jesteśmy w stanie w pełni docenić lokalizację naszej rezydencji w malowniczej Valle de Bravo. Nie tylko znajdujemy się pośrodku gęstego lasu, ale okazuje się, że z naszej willi roztacza się wspaniały widok na pobliskie jezioro Avándaro. Kiedy zapada zmrok, a we wnętrzu budynku zapalają się światła, wygląda on niczym świetlista oaza dla człowieka opierającego się potędze natury, a jednocześnie całkowicie nią zafascynowanego…

Co spodobało się Wam tutaj najbardziej?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu