Projekty,   zaprojektowane przez IS AND REN STUDIOS LTD

Przed i po: fantastyczna metamorfoza angielskiego ogrodu!

Justyna Dziesińska Justyna Dziesińska
Loading admin actions …

W dzisiejszym artykule chcielibyśmy podzielić się z Wami zdumiewającą metamorfozą angielskiego ogrodu. Z zaniedbanej, zapuszczonej i zapomnianej przestrzeni udało się stworzyć fantastyczne miejsce do wypoczynku oraz towarzyskich spotkań. Ogród mimo małej i ścisłej powierzchni udało się zaaranżować w nowoczesnej koncepcji, która zachwyca modernistycznym wyglądem, funkcjonalnością oraz komfortem użytkowania. W końcu każdy z nas pragnie praktycznej zielonej przestrzeni, która będzie nie tylko zdobiła obszar wokół domu, ale także służyła domownikom użytecznością. Zobaczcie jak architekci z pracowni Reis London LTD poradzili sobie z tym arcytrudnym zadaniem!

Przed: strata gruntu

Plusem tego miejsca jest przede wszystkim przestrzeń. Rzadko kiedy, w Londynie, mamy do czynienia z tak obszernym ogrodem i niewykorzystanym potencjałem. Żyjąc w olbrzymiej metropolii, prowadząc stresujący tryb życia i wiecznie podążając za pieniądzem, marzymy o tym, aby choć na chwilę móc się zrelaksować, odpocząć i zapomnieć o trudach dnia codziennego. Ogród jest właśnie takim miejscem, które może nam pomóc odprężyć się i ukoić skołatane nerwy. Warto zatem zastanowić się nad odpowiednim jego zagospodarowaniem i wykreowaniem strefy wypoczynkowej. Ogród przed metamorfozą wyglądał na zapuszczony i zaniedbany, dzięki interwencji specjalistów zamienił się w przestrzeń nie do poznania! Zobaczcie sami!

Po: totalna transformacja

Projekty,   zaprojektowane przez IS AND REN STUDIOS LTD
IS AND REN STUDIOS LTD

Addition of a Loft Conversion, Rear Extension with bi folding doors and a contemporary garden

IS AND REN STUDIOS LTD

Wow! Ogród po metamorfozie prezentuje się elegancko, szykownie i nieprawdopodobnie przytulnie. Nareszcie to miejsce zostało odpowiednio zagospodarowane, tak by mogło służyć gospodarzom do wypoczynku, a także przyjmowania gości. Ogrodzenie, deptak oraz drewniane ławy zostały utrzymane w kolorze wiśni i dzięki temu fantastycznie komponują się z czerwoną cegłą, z której zbudowano dom. Całość prezentuje się bardzo industrialnie, nowocześnie i co najważniejsze funkcjonalnie! Zobaczcie co jeszcze udało się zmienić ! 

Po: z innej strony

W ogrodzie nie zabrakło oczywiście miejsca na wspólne grillowanie. W rogu możemy zauważyć mobilny grill, który z pewnością będzie niezastąpionym sprzętem podczas sezonu wiosenno-letniego. Drewniane ławy tworzą odpowiednią ilość miejsca dla gości, a także domowników. Ich minimalistyczny wygląd możemy w mig zmienić dodając przytulnych, kolorowych poduch, które nie tylko ubarwią i uatrakcyjnią nam przestrzeń, ale także wpłyną na zwiększenie komfortu. Nad częścią wypoczynkową znajduje się drewniana pergola, która w upalne, słoneczne dni może służyć nam odrobiną cienia, a także jako idealne podparcie dla pnących się roślin. 

Po: oryginalne miejsce

Projekty,   zaprojektowane przez IS AND REN STUDIOS LTD
IS AND REN STUDIOS LTD

A chilly night by the fire

IS AND REN STUDIOS LTD

Zapewne nikt z Was nie spodziewał się tak oszałamiającego efektu końcowego. Zielony obszar w końcu został ujarzmiony i przearanżowany na fantastyczną strefę wypoczynkową dla wszystkich domowników. Po pierwsze nie zabrakło miejsca do relaksu, po drugie udało się urządzić część grillową i po trzecie zainstalowano oryginalny kominek, który z pewnością pozwoli nam stworzyć klimatyczną i przytulną atmosferę w chłodniejsze wieczory. Ogród w całości został tak zaprojektowany, aby spójnie komponować się z otoczeniem, dlatego wszelkiego rodzaju formy ozdobne są utrzymane w prostej koncepcji stylistycznej.

Po: ogrodzenie

Projekty,   zaprojektowane przez IS AND REN STUDIOS LTD
IS AND REN STUDIOS LTD

Raised Flower Beds and Ever Greens

IS AND REN STUDIOS LTD

Dla podkreślenia spójności projektu, ogrodzenie również nie mogło odbierać estetyką od całości ogrodu, dlatego wykorzystano drewniane deski, w tym samym odcieniu co reszta ogrodu, aby odseparować się od sąsiadów i stworzyć intymny, zaciszny, zielony obszar wokół domu. Przy drewnianym płocie stworzono oryginalną kompozycję niskich krzewów oraz wysokich drzew, która doskonale kontrastuje z ogrodzeniem. Przestrzeń nareszcie wygląda na ożywioną, przytulną i spójną z całością. Takiego ogrodu możemy tylko pozazdrościć!

Jak oceniacie tę metamorfozę?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu