Od ruiny po nowoczesny apartament

Justyna Dziesińska Justyna Dziesińska
Loading admin actions …

Kolejna odsłona cyklu nieprawdopodobnych metamorfoz zaprowadziła nas aż do Włoch. W małej miejscowości Balestrate transformacji uległ dom jednorodzinny, który przed przemianą bardziej przypominał opuszczoną i zaniedbaną ruderę, aniżeli dom mieszkalny. Dzięki niesamowitym umiejętnościom i zdolnościom architektów możemy podzielić się z Wami efektem końcowym, który zapewne niejednej osobie zaprze dech w piersiach. 

Projekt, nad którym dziś się skupimy został w pełni przemyślany i wykonany przez włoską architekt Giulia Pellegrino. Jak sami zobaczycie jak zdjęciach dom wymagał natychmiastowej interwencji. W opłakanym stanie była elewacja, dach, balkon oraz wnętrze. Zobaczcie jak wyglądała metamorfoza tego obiektu!

Przed: obskurna elewacja

Na zdjęciu powyżej widać, że dom wymagał natychmiastowej interwencji. Elewacja była w opłakanym stanie- obdrapane tynki, wyszczerbione mury, stara farba, to wszystko tworzyło niezbyt atrakcyjny wygląd domu jednorodzinnego. Drzwi od domu wyglądają jakby ostatkiem sił trzymały się na zawiasach, jednak jeżeli chodzi o ich dizajn, prezentują się naprawdę ciekawie i wyraziście. Cały obiekt potrzebował fundamentalnych zmian, które wpłynęłyby na jego wygląd zewnętrzny oraz funkcjonalność. Zobaczcie co udało się zmienić w tym zakresie. 

Po: nowa elewacja

To zdjęcie daje nam przedsmak tego, czego możemy spodziewać się wewnątrz budynku. Zaniedbane i obskurne wejście zostało odnowione i przemalowane na śnieżnobiały kolor. Dzięki temu prezentuje się teraz schludniej i bardziej estetycznie. Drzwi zostały zastąpione nowszymi, aczkolwiek utrzymanymi w tej samej koncepcji stylistycznej. Utrzymane w ciemnobrązowym odcieniu doskonale odznaczają się na tle jasnej fasady. Zmianie uległ również balkon. Stara, pordzewiała metalowa poręcz została zastąpiona nową, trwałą odporną na rdzę barierką. Całość nareszcie prezentuje się efektownie i czysto. 

Przed: schody

Po tym zdjęciu widać, że wnętrze domu wcale nie było w lepszym stanie niż na zewnątrz. Różowa, odpryskująca farba na ścianie już nieco wyblakła przez to nie prezentuje się tak dobrze jak kiedyś. Schody wykonane z betonu nadawały wnętrzu przygnębiającego wyglądu natomiast u ich szczytu znajduje się przejście do pokoju, które wyróżnia się ponurym szaroniebieskim odcieniem. 

Po: nowy dom

Nareszcie widać jak ogromną metamorfozę przeszło to wnętrze. Dzięki zmianom prezentuje się jasno, świeżo i nowocześnie. Na pierwszy rzut oka widać, że jedna ze ścian została całkowicie usunięta. W ten sposób wnętrze zyskało bardziej przestronnego i widnego charakteru. Zmianie uległy również schody, niegdyś szare, betonowe, wyszczerbione, dziś prezentują się lekko, przytulnie i minimalistycznie. Wnętrze nabrało świetlistego oraz domowego klimatu. Nareszcie tę przestrzeń można nazwać domem!

Przed: przygnębiający kąt

Patrząc od tej strony możemy zauważyć zupełnie inny punkt widzenia. Otóż zdjęcie przedstawia wejście do domu. Do salonu wprowadzają nas szklane drzwi oprawione w drewnianą ramę, utrzymaną w czerwonym odcieniu. Na podłodze brakuje kafelków przez co całe pomieszczenie wydaje się bardziej brudne i przygnębiające. Niepoukrywane przewody, wybita szyba w drzwiach, brak podłogi- te elementy składają się na fatalny wygląd wnętrza. 

Po: schludna przestrzeń do życia

Po raz kolejny widać, że ten dom jednorodzinny przeszedł ogromną transformację. Przestrzeń do życia nareszcie wygląda schludnie, czysto i świeżo. Dzięki temu od razu czuć domowy, przytulny klimat. Całość została utrzymana w bieli, przez co mieszkanie wydaje się bardziej przestronne i widne. Szklane drzwi zastąpiono białymi, drewnianymi drzwiami, podłogę wyłożono płytkami. Pomiędzy wejściem do łazienki, a przedpokojem zlokalizowano nowoczesny kącik telewizyjny. Efekt końcowy prezentuje się nie tylko nowocześnie, ale także naturalnie, harmonijnie i minimalistycznie. Mieszkanie wreszcie wyróżnia prawdziwie domowa atmosfera. 

Jeśli chcielibyście zobaczyć inne metamorfozy mieszkań zapraszamy Was do zapoznania się z artykułem Przed i po: Przemiana londyńskiego apartamentu.

Jak oceniacie efekt końcowy? 
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu