homify 360° : Pustynna willa w Bahrajnie

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Dzisiaj przedstawiamy kolejny projekt z serii Homify 360°, gdzie prezentujemy najciekawsze projekty całkowicie realizowane przez naszych ekspertów. Tym razem przenosimy się do słonecznego Bahrajnu- orientalnego królestwa położonego na wyspie w Zatoce Perskiej pomiędzy Arabią Saudyjską a Katarem. Tam, gdzie pustynia spotyka ocean, zlokalizowana jest elegancka rezydencja, którą do życia powołali specjaliści z włoskiej firmy Lo Studio Mammini Candido. Naszym zdaniem zdecydowanie warto jest przyjrzeć jej się bliżej. Zapraszamy!

Latarnia na morzu ciemności

Oto widok na tyły domu w nocy. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że willa ta dryfuje samotnie na morzu ciemności, będąc jedynym źródłem światła. Jasność oświetlenia płynąca z wewnątrz zdaje się być jeszcze silniejsza, gdy zestawi się ją z ciemnością panującą na zewnątrz. Potężna fasada skonstruowana głównie z wielkopowierzchniowych okien, nie ukrywa wnętrza willi, a wręcz odwrotnie, otwiera ja na świat zewnętrzny, tym sposobem się z nim komunikując. Nowoczesne architektoniczne rozwiązania, ze swoją prostotą i surowością, nadają jej majestatyczny i elegancki wygląd.

Widok od frontu

Z drugiej strony domu znajduje się wejście. Tutaj także postawiono na mocne oświetlenie, płynące zarówno przez okna z wewnątrz, ale także z lampek znaczących ścieżkę prowadzącą do wejścia.

Pustynna oaza

Tak rezydencja ta prezentuje się w świetle dziennym. Widok od frontu ukazuje nam nie tylko oryginalne ułożenie poszczególnych poziomów i bloków, ale także dominującą zewnętrzną fasadę barwę- biały tynk w słońcu pustyni przybiera kremowy odcień, komponując się z piaszczystym krajobrazem. Kolor ten nadaje budynkowi prosty, ale wzniosły charakter.

Tropikalny ogród

Widok na willę od strony plaży. W tym świetle fasada wydaje się bielsza, czystsza, a w połączeniu z ogromem szklanych okien, willa zdaje się być bardziej elegancka i luksusowa. Zielony ogród, wypełniony egzotyczną roślinnością i drzewami palmowymi, skrywa w sobie ekskluzywny basen i obszar rekreacyjny, z wygodnymi łóżkami i szerokim hamakiem.

Rajski basen

Projekty,  Basen zaprojektowane przez Lo Studio Mammini Candido
Lo Studio Mammini Candido

L ’orizzonte visto dalla zona living

Lo Studio Mammini Candido

Zdjęcie to zrobiono z perspektywy tarasu i prezentuje zapierający dech w piesiach widok na basen i ogród palmowy. Mozaikowe dno basenu idealnie wpisuje się w barwy i strukturę krajobrazu, zapewniając harmonię pomiędzy budynkiem a otaczającą go naturą. Woda zdaje się mienić tysiącem odcieni turkusu i błękitu, co dodatkowo spotęgowane jest odbijanymi przez nią promieniami słońca. W tle widzimy taflę oceanu, dorodne palmy i błękitne, bezchmurne niebo- czy można wyobrazić sobie bardziej rajski pejzaż?

Widok na basen

Projekty,  Basen zaprojektowane przez Lo Studio Mammini Candido
Lo Studio Mammini Candido

percorso sull'acqua per accedere al giardino

Lo Studio Mammini Candido

Cofając się kilka kroków na tarasie, naszym oczom ukazuje się poszerzony widok na basen i ogród. Z tej perspektywy lepiej także widać turkusowe wody oceanu. Uwagę zwraca również elegancka ścieżka, prowadząca z tarasu do strefy wypoczynkowej, oraz ściana spływająca wodą, dodająca ogólnemu wyglądowi szczyptę ekstrawagancji. W ogólnym projekcie obszaru zewnętrznego bardzo ważną rolę odgrywa zatem woda, stanowiąca sama w sobie ciekawy element dekoracyjny.

Spojrzenie ze środka

Projekty,  Basen zaprojektowane przez Lo Studio Mammini Candido
Lo Studio Mammini Candido

Un’architettura di cristallo, di acqua e di luce.

Lo Studio Mammini Candido

Widok z wewnątrz ukazuje nam, jak ważna w tym architektonicznym projekcie jest harmonia pomiędzy wnętrzem a otoczeniem zewnętrznym, które oddzielone są od siebie jedynie przesuwanymi, szklanymi drzwiami. Płynność i kontynuacja objawiają się głównie w kolorystyce wnętrza i obszaru zewnętrznego, ale także w doborze materiałów i ich tekstury. Potężne drzwi balkonowe wpuszczają światło i pozwalają wnętrzu oddychać, łącząc ze sobą obie przestrzenie.

Luksus otwartej przestrzeni

Znajdując się wewnątrz, poddajemy się oszałamiającej przestrzeni, która swoją wielkością i otwartością przytłacza, ale jednocześnie zachwyca. Biel ścian i otwarcie przestrzeni na dwa poziomy sprawia, że dom staje się obrazem luksusu, nowoczesności i przestronności. Elegancki wystrój wnętrz, zdominowany głównie przez stonowane barwy, gładkie tkaniny i subtelne dodatki, nadaje tej przestrzeni dodatkowo stylowy charakter.

Luksusowy salon

Widok z wnętrza willi na basen, palmy i ocean jest absolutnie wyjątkowy i imponujący. Potężne fasady ze szkła to w takim otoczeniu praktycznie konieczność, która umożliwia stuprocentowe wykorzystanie spektakularnego krajobrazu i całkowite pochłonięcie zapierającego dech w piersiach widoku.

Gra świateł

Oświetlenie, zabawa z refleksami naturalnego światła i wykorzystanie blasku promieni słonecznych odgrywają centralną rolę w tym projekcie wystroju wnętrz. Gdzie jednak naturalne światło nie dochodzi, trzeba posłużyć się sztucznym. Liczne diody LED i małe lampki w suficie czy pod stopniami schodów, oświetlają wnętrze delikatnym światłem, nadając mu lekko mistyczny klimat.

Jadalnia

Do jadalni, która pomimo tego, że także otoczona jest szklaną ścianą, słońce nie ma jednak tak łatwego dostępu. Aby wprowadzić do niej światło i jasność, posłużono się białymi meblami oraz dużym stołem z połyskliwym blatem, który perfekcyjnie odbija elementy otoczenia, fantazyjnie grając z refleksami naturalnego światła wpadającymi z zewnątrz.

Pod gołym niebem

Otwarta przestrzeń salonu sprawia wrażanie, jakby siedziało się nie wewnątrz, ale na świeżym powietrzu, pod gołym niebem. Otoczone z boku i od góry szklanymi oknami, pomieszczenie to oddycha i jaśnieje naturalnym światłem, będąc idealnym miejscem na popołudniową sjestę, gdy upał nie pozwala wypoczywać na zewnątrz. A wieczorami, pod rozgwieżdżonym niebem Bahrajnu, perfekcyjnie nadaje się na romantyczne wieczory we dwoje lub w gronie przyjaciół. Luksus i wygoda w najczystszej postaci!

Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu