Przed i po: Przemiana londyńskiego apartamentu

Justyna Dziesińska Justyna Dziesińska
Loading admin actions …

Kolejna propozycja z cyklu nieprawdopodobnych metamorfoz ma miejsce w Londynie, a dokładnie w dzielnicy Bayswater, która znajduje się nieopodal królewskiego Hyde Park'u oraz niedaleko od centralnego Londynu. Lokalizacja tej nieruchomości jest bardzo dogodna, jednak stan techniczny oraz wizualny tego miejsca pozostawia wiele do życzenia. Apartament przede wszystkim wymaga natychmiastowych zmian. Ponure, ciemnozielone wykładziny, przestarzałe, drewniane meble kuchenne, odpadające płytki, pleśń na ścianach itp. to tylko kilka przykładów z wielu innych, które powinny zostać poddane bezzwłocznej renowacji. 

Apartament, którego przemianę będziecie mogli podziwiać, mieści się w piwnicy i został wykupiony przez firmę The Lady Builder za 320,000 funtów. Przez sześć miesięcy trwały w nim prace remontowe, które miały na celu podwyższyć standard nieruchomości. Po gruntownej przemianie mieszkanie zostało sprzedane za 675,000 funtów. Zobaczcie jak wyglądała genialna transformacja londyńskiej piwnicy w apartament rodem ze szklanego ekranu. 

Przed: salon

Zapewne większości z Was ciężko w to uwierzyć, jednak w momencie zakupu apartamentu przez firmę budowlaną był on zamieszkany. Zdjęcie widoczne powyżej w żaden sposób nie ukazuje przestrzeni godnej do życia. Powybijane okna, betonowa, surowa podłoga, zniszczone meble oraz brak ogrzewania i poobdzierane ściany ukazują rozpaczliwy obraz nędzy i ubóstwa. Salon w żaden sposób nie przypomina przytulnej przestrzeni dziennej, w której można by wypocząć i zregenerować siły po ciężkim dniu. Apartament wyglądał na opuszczoną melinę, zamieszkałą przez przypadkowych ludzi.

Po: blask i luksus

Efekt prac remontowych, które trwały przez 6 miesięcy, zapiera dech w piersiach. Salon nareszcie wygląda jak centralne pomieszczenie domu. Jest jasny, widny i co najważniejsze urządzony z gustem i ze smakiem. Niegdyś betonowa podłoga została pokryta drewnianymi, dębowymi deskami, które dzięki widocznym słojom oraz ciepłemu odcieniu brązu nadają przytulnego klimatu pomieszczeniu. Do tego elegancki, szary komplet wypoczynkowy, białe ściany oraz szklane elementy wyposażenia, całość to nowoczesna, luksusowa przestrzeń o wyrafinowanym charakterze. 

Przed: ciemna i wąska kuchnia

Kuchnia przed renowacją prezentowała się ciemno i staromodnie. Nieodpowiednio dobrane płytki ceramiczne, zbyt masywne i ciemne meble spowodowały, że wnętrze stało się przygnębiającą, ponurą wnęką. Wąska kuchnia jest jedną z najbardziej problematycznych przestrzeni, bowiem bardzo rozsądnie i kreatywnie musimy podejść do jej zaprojektowania. W takim przypadku każdy centymetr kwadratowy powierzchni jest na wagę złota. Zobaczcie jak udało się przemienić tę ponurą wnękę w funkcjonalne pomieszczenie. 

Po: funkcjonalność i nowoczesność

Kuchnia po przemianie zupełnie nie przypomina miejsce przed renowacją. Przede wszystkim prezentuje się bardziej przestronnie. Jest to zasługa jasnych frontów szafek kuchennych o laminowanej powierzchni, która odbija światło, powodując, że optycznie przestrzeń zwiększa się. W wąskich pomieszczeniach najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest wykorzystanie jasnych odcieni kolorów, zarówno w wyposażeniu jak i wykończeniu wnętrz. Dzięki temu nie zmniejszamy powierzchni, a optycznie zyskujemy dodatkowych paru centymetrów! W małych pomieszczeniach warto zadbać o odpowiednie oświetlenie, które nie tylko sprawi, że nasza praca będzie łatwiejsza i przyjemniejsza, ale także rozświetli wnętrze. 

Przed: łazienka

Łazienka przed remontem to istny obraz nędzy i rozpaczy. Brudna, zaniedbana i przestarzała, charakteryzowała się starymi płytkami ceramicznymi i przestarzałą armaturą łazienkową. Wnętrze przed remontem w niczym nie przypominało pomieszczenia, w którym można się zrelaksować i wypocząć po nerwowym dniu w pracy czy szkole. 

Po: jasna i przestronna

Po renowacji łazienka stała się miejscem luksusowym, urządzonym bardzo stylowo i funkcjonalnie. Duża wanna z pewnością umożliwi domownikom wieczorny relaks, natomiast szklana osłona sprawia, że możemy również korzystać z możliwości porannego prysznica. Wysokiej jakości armatura oraz materiały wykończeniowe klasyfikują tę przestrzeń jako elegancką i stylową. Całość utrzymana jest w jasnej kolorystyce z domieszką drewnianych elementów. Oświetlenie sufitowe w postaci halogenów nadaje blasku i jasności tej intymnej przestrzeni. Efekt końcowy jest zaskakujący!

Jak Wam się podoba efekt końcowy? 
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu