Projekty,   zaprojektowane przez moovdesign

Niesamowita przemiana kuchni

Justyna Dziesińska Justyna Dziesińska
Loading admin actions …

Dzisiejszy nasz artykuł nie będzie dotyczył metamorfozy całego budynku czy mieszkania, a tylko i wyłącznie jego części. Chcielibyśmy pokazać Wam jak wyglądał proces tworzenia i przebudowy cudownej, przytulnej kuchni. Tradycyjna, nieco ponura przestrzeń została przeistoczona w nieprawdopodobnie urocze, jasne oraz innowacyjne wnętrze, które zachwyca od samego progu. Mieszkanie znajduje się we włoskim mieście Werona, a jego metamorfozą zajęło się biuro architektoniczne, Moovdesign

Kuchnia bez wątpienia jest sercem całego mieszkania. To w tym miejscu gromadzimy się wspólnie ze znajomymi, rodziną przygotowując pyszne przekąski, dania, plotkujemy, śmiejemy, bawimy. Ważne, aby to miejsce stanowiło spójną część z salonem, w którym to najczęściej przyjmujemy gości. W tym przypadku, przed przemianą wnętrza, było to niemożliwe. Zobaczcie co udało się zmienić, aby stworzyć przestronne, przytulne wnętrze!

Tak było…

Całe wnętrze prezentuje się bardzo elegancko i czysto. Nowa, drewniana podłoga utrzymana w odcieniu ciemnego mahonia, tak samo w przypadku kątownika, ościeżnica oraz listwy podłogowej. Zachowano zatem spójność oraz jednolitą estetykę. Białe ściany powodują, że wpadające światło do środka pokoju odbija się od jasnych nawierzchni i rozświetla to wnętrze. Mimo tak wielu zalet pomieszczenie to było zamknięte na kuchnię. Mała, odseparowana od reszty mieszkania prosiła się o zmiany, a przede wszystkim otwarcie na przestrzeń dzienną. Jak sami widzicie interwencja architektów w tym przypadku była niezbędna! Zobaczcie jak udało się przeobrazić tę przestrzeń.

Z innego punktu widzenia

Patrząc na tę przestrzeń z innej strony widać, że była ona zamknięta i całkowicie oddzielona od reszty mieszkania. Taki typ układu mieszkania był popularny w czasach PRL-u, kiedy liczyła się większa ilość zamkniętych wnętrz. Nie zważano uwagi na spójność stylistyczną, a na komfortowe warunki, które miały odpowiadać właścicielom. Obecnie te trendy nieco uległy zmianie i coraz częściej staramy się otwierać wnętrza na resztę mieszkania, tworząc przestronne, widne i rozświetlone pomieszczenie. Dzięki temu możemy zachować stały kontakt z gośćmi przebywającymi w salonie. W tym przypadku było to niemożliwe, dlatego właściciele zdecydowali się na poważne zmiany!

Projekt

Na zdjęciu powyżej widać jak architekci z pracowni Moovdesign  wykreowali wspólną, otwartą przestrzeń dla kuchni oraz pokoju dziennego. Ściana, która oddzielała te dwie strefy została zburzona, w pewnej części, jednak zachowano jej dolną strefę, aby móc stworzyć coś na wzór barku, wyspy kuchennej. Uznano, że najlepszym zestawieniem kolorystycznym dla brązowej podłogi będzie morski odcień niebieskiego. Rzeczywiście prezentuje się na prawdę świetnie, a co najważniejsze wyraziście i oryginalnie. Kuchnia utrzymana została w jasnym odcieniu, tak by odbijać światło dzienne. Zadbano również o odpowiednie oświetlenie oraz wydzielono część do pracy.

Z drugiej strony

Patrząc na ten projekt od drugiej strony można zauważyć, że część ściany oddzielającej kuchnię od salonu została zachowana. Dzięki temu udało się znaleźć miejsce dla szafek kuchennych, a także stworzyć barek kuchenny. Cała kuchnia utrzymana została w bardzo klasycznym zestawieniu kolorystycznym. Niezwykle eleganckie i ponadczasowe połączenie bieli oraz czerni dodaje nie tylko wyrazistości, ale także definiuje wnętrze jako stylowe i gustowne. Dla podkreślenia nowoczesnego charakteru tej przestrzeni zdecydowano się wykorzystać wzorzyste płytki ścienne, które wniosły odrobinę oryginalności i kreatywności. Całość prezentuje się wyjątkowo spójnie i ze smakiem!

Przemiana

W trakcie budowy projekt został nieco zmodyfikowany. Kącik do pracy, który miał się znajdować zaraz przy ścianie, został wyeliminowany i zastąpiony mini barkiem. Dzięki temu udało się stworzyć dodatkową przestrzeń do spożywania posiłków oraz towarzyszenia gospodarzom podczas przygotowań do obiadu czy kolacji. W rogu zaaranżowano półkę wnękową na książki oraz dekoracje. Drewniany blat doskonale komponuje się z nowoczesnymi krzesłami barowymi. Industrialne oświetlenie zastąpiono halogenami, które dodają głębi i doskonale rozświetlają obszar barku. Wyrazisty odcień morskiego niebieskiego zamieniono na bardziej stonowaną barwę. Całość prezentuje się bardzo przytulnie, delikatnie i stylowo. 

Funkcjonalność

Mała biblioteka wbudowana w ścianę to przykład przede wszystkim na funkcjonalność oraz pomysłowość architektów. Prosta i unikalna kombinacja nadaje oryginalnego, świeżego wyglądu całej przestrzeni. Ultranowoczesne dodatki, oświetlenie, meble prezentują się elegancko i stylowo. Wnętrze nareszcie sprawia wrażenie przestronnego z charakterem! Doskonała przemiana!

Rezultat

To zdjęcie prezentuje nam efekt końcowy w całości. Na pierwszy rzut oka widać, że wnętrze prezentuje się bardziej przestronnie, widniej. Białe wyposażenie oraz ściany zestawione z ciepłym odcieniem naturalnego drewna nadaje przytulności i domowego klimatu wnętrzu. Dizajnerskie, nowoczesne meble podkreślają unikalny charakter przestrzeni. Całość prezentuje się bardziej dynamicznie, wyraziście, oryginalnie i gustownie. A jak Wam się podoba efekt końcowy metamorfozy kuchni? 

Jak Wy oceniacie efekt końcowy metamorfozy kuchni?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu