Projekty,   zaprojektowane przez b+t arquitectos

Przed i po: Od opuszczonej farmy po rustykalną chatę marzeń

Justyna Dziesińska Justyna Dziesińska
Loading admin actions …

Wykonanie prac konserwatorskich wymaga od nas przede wszystkim uzyskania odpowiedniego pozwolenia. Warto pochylić się nad tym tematem chwilę dłużej, ponieważ prowadzenie robót niezgodnie z prawem może doprowadzić do uznania przez odpowiednie organy, że doszło do samowoli budowlanej, a tym samym nałożenia na nas kary finansowej. W świetle prawa za konserwację uznaje się prace zmierzające wyłącznie do zachowania w należytym stanie substancji mieszkaniowej, zniesienia stanu zużycia lokalu i zapewnienia możliwości użytkowania go zgodnie z przeznaczeniem i aktualnymi standardami. 

Nasz dzisiejszy bohater artykułu to stara, opuszczona farma, która została poddana zabiegowi konserwacji przez hiszpańskich architektów z pracowni B+T Arquitectos. Efekt końcowy zapiera dech w piersiach. Ukończenie tego projektu wymagało olbrzymiej wiedzy, ale także determinacji i niezłomności, jednak opłacało się! Zobaczcie jak wyglądała niesamowita przemiana rudery w piękną, rustykalną chatę.

Przed: punkt wyjścia

Projekty,   zaprojektowane przez b+t arquitectos
b+t arquitectos

Estado previo exterior

b+t arquitectos

Punktem wyjścia do tego niezwykłego projektu było przeprowadzenie prac konserwacyjnych, mających na celu pozostawienie fundamentów, stropów itp. oraz ich ulepszenie, unowocześnienie, a także przygotowanie do codziennego użytkowania. Obecny stan niestety nie spełniał nawet minimalnych standardów, przeciekający dach, surowy stan w środku domu, brak elektryczności, te wszystkie czynniki z mety wykluczyły możliwość zamieszkania w tym obiekcie. Jednak kto powiedział, że przywrócenie dawnej świetności i zdatności do użytkowania jest niemożliwe? Tego arcytrudnego zadania podjęli się hiszpańscy architekci, którzy potraktowali je jako wyzwanie. Zobaczcie jak udało im się połączyć stare elementy konstrukcji z nową formą budynku mieszkalnego. 

Po: fantastyczna elewacja

Projekty, wiejskie Domy zaprojektowane przez b+t arquitectos
b+t arquitectos

Exterior reformado

b+t arquitectos

Patrząc na budynek, po przeprowadzeniu prac konserwacyjnych, mało kto byłby w stanie powiedzieć, że to ten sam obiekt, który widzieliśmy na początku naszego artykułu. Większość z nas zapewne powiedziałaby, że przywrócenie mu tak świetnej kondycji, jak jest to widoczne na zdjęciu, jest wręcz niemożliwe, a jednak! Wszystko za sprawą olbrzymiego zaangażowania architektów, poświęcenia i wiary w to, że konserwacja tego obiektu może się udać. Obecny wygląd tego rustykalnego domu w niczym już nie przypomina zdewastowanej kamiennej rudery. Odnowiona elewacja doskonale komponuje się z otoczeniem dodając tej budowli oryginalności oraz wiejskiego charakteru.  

Przed: oryginalne elementy

Projekty,   zaprojektowane przez b+t arquitectos
b+t arquitectos

Estado previo ineterior

b+t arquitectos

Proces modernizacji i konserwacji tej części budynku na pewno nie należał do prostego i przyjemnego zadania. Czy domyślacie się już do czego służył ten budynek? To starodawny młyn, który w czasach swojej największej świetności był doskonałym źródłem utrzymania i pożywienia dla gospodarzy. Chwała hiszpańskim architektom, którzy podjęli się konserwacji tego obiektu, że nie wyburzyli budynku, a zamiast tego postawili gotowej, drewnianej budowli, która zapewne również odpowiednio by się prezentowała, jednak byłaby pozbawiona duszy i oryginalnych, wiekowych elementów konstrukcji. Przede wszystkim, aby doprowadzić ten budynek do prawidłowego stanu technicznego konieczne było wzmocnienie belek stropowych oraz usunięcie starego, przeciekającego dachu. 

Po: nowa więźba dachowa

Projekty,  Sypialnia zaprojektowane przez b+t arquitectos
b+t arquitectos

Zona de descanso

b+t arquitectos

To co jest widoczne na pierwszy rzut oka to nowa więźba dachowa, która stanowi podstawę dla obciążenia pokrycia dachowego. Bez jej wymiany nie byliśmy w stanie zamieszkać w tym budynku. Stan sprzed konserwacji domagał się natychmiastowej renowacji, zmian, które poprawiłyby kondycję stanu technicznego budynku. Dzięki nowej więźbie dachowej obiekt jest już w pełni bezpieczny, stabilny i komfortowy. Na tym klimatycznym poddaszu zdecydowano się zaaranżować sypialnię, która zyskała wyjątkowy, nieszablonowy i jedyny w swoim rodzaju klimat. Surowe, kamienne elementy elewacji budynku połączone z naturalnym drewnem fantastycznie podkreślają rustykalny nastrój. 

Po: mały gabinet

Przekształcenie tej wiejskiej ruiny w dom mieszkalny było olbrzymim wyczynem, jednak patrząc na te zdjęcia, widać, że się opłacało poświęcić każdą wolną chwilę. Efekt końcowy przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Budynek bynajmniej nie ma już nic wspólnego z ruiną, stał się nowoczesnym, stylowym i efektownym obiektem mieszkalnym, który oprócz oryginalnych, starodawnych elementów konstrukcji, posiada także wyjątkową historię. Na poddaszu, poza częścią sypialnianą, znalazło się również miejsce na skromny gabinet. 

Po: miejsce na wypoczynek

Zapewne nie zdawaliście sobie z tego sprawy, ale ten wyjątkowy młyn posiada 49 metrów kwadratowych powierzchni mieszkalnej, czyli jest wielkości standardowego mieszkania w bloku. Mając do czynienia z tam małą przestrzenią, potrzebna była odpowiednia organizacja każdej strefy, doskonały plan rozplanowania wnętrz oraz właściwie dobrane meble. To wszystko umożliwiło stworzenie zarówno części sypialnianej, gabinetu, jak i małej kuchni czy komfortowej strefy wypoczynku. Brawa za genialną organizację przestrzeni, upór i determinację! 

Jak oceniacie prace konserwacyjne w tym wydaniu? 
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu