Projekty,   zaprojektowane przez BCM

Od ciemnej dziupli do poddasza z dziecięcych marzeń!

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Jeśli mieszkamy w starym domy, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że istnieją w nim pomieszczenia, z których nie korzystamy. Zagracony strych czy komórka pod schodami mają ogromny potencjał, wystarczą tylko pomysł jak go wykorzystać oraz chęć działania! Dzisiaj mamy przyjemność zaprezentować Wam inspirujący projekt z Kervignac, małej miejscowości we francuskiej Bretanii. Firma budowlana BCM przemieniła nieużywany strych w piękne rustykalne pomieszczenie z przeznaczeniem na… pokój dziecięcy. Cała metamorfoza odbyła się pod dyktat tej funkcji, dzięki czemu efekt końcowy jest naprawdę wyjątkowy. 

Zapraszamy na wirtualny spacer zwłaszcza młodych rodziców!

Przed: Zakaz wstępu dla dzieci!

Projekty,   zaprojektowane przez BCM
BCM
BCM

Na takie poddasze strach byłoby puścić dzieci! W dużym, zakurzonym, ciemnym pokój z uszkodzonymi ścianami i oknami zamkniętymi na stałe panowała atmosfera opuszczonej rudery. Chociaż skala potrzebnych zmian od razu staje się widoczna, to jednak miejsce pełne jest potencjału – mamy przed sobą aż 40 m² nowej przestrzeni mieszkalnej i to bez konieczności kosztownej rozbudowy budynku! Grzechem byłoby nie wykorzystać tej szansy…

W trakcie: Gruntowny remont

Projekty,   zaprojektowane przez BCM
BCM
BCM

Niektórych remontów możemy podjąć się sami, inne należy pozostawić profejonalitom. W firmie BCM pracują wykwalifikowani stolarze, dla których restauracja starej konstrukcji nie stanowiła problemu. Podłogę z desek wymieniono na płyty OSB, na których zamontowane zostaną jeszcze panele. Jak widzimy na powyższym zdjęciu, pomieszczenie przed remontem było bardzo ciemne. Czy takie pozostało? Oczywiście, że nie!

W trakcie: Spektakularna metamorfoza

Projekty,   zaprojektowane przez BCM
BCM
BCM

Trudno rozpoznać stare poddasze! Nie ma nic wspólnego z ciemną dziuplą, którą widzieliśmy na początku. Po pierwsze dach wymagał izolacji, aby z pomieszczenia można było korzystać o każdej porze roku. Po jej otynkowaniu powstał śnieżnobiały sufit oraz ściany, dzięki którym naturalne światło nareszcie może penetrować zakamarki strychu. Stolarze zaproponowali różnicę poziomów, aby w ten sposób wprowadzić prawdziwą atrakcję – drewnianą zjeżdżalnię!

Po: Rustykalny czar!

Projekty,   zaprojektowane przez BCM
BCM
BCM

Ze śnieżną bielą sufitu oraz ścian kontrastują oryginalne, wiekowe belki. Zostały one zabezpieczone i pomalowane ciemnym lakierem. W ten sposób na poddaszu zachowano ślady historii budynku, stworzono atmosferę pełną rustykalnego czaru. Na pomieszczenie patrzymy teraz już po zakończeniu prac. Nowe elementy drewniane także polakierowano lecz w jasnym odcieniu, dopasowanym do paneli na podłodzę.

Wejście do krainy dziecięcych zabaw

Projekty,   zaprojektowane przez BCM
BCM
BCM

Wejście do krainy dziecięcych zabaw odbywa się po czterech drewnianych stopniach. Przestrzeń na poddaszu rozgraniczono nie tylko dlatego, żeby wybudować zjeżdżalnię. W ten sposób wydzielono strefę pokoju dziecięcego i strefę dla dorosłych. Mogą oni doglądać zabaw swoich pociech oraz w tym samym czasie relaksować się we własnym towarzystwie. Granicę podkreśla także barierka, która zapobiegać ma ewentualnym wypadkom.

Świat najmłodszych

Projekty,   zaprojektowane przez BCM
BCM
BCM

W pokoju dziecięcym urządzono wręcz mieszkanko w mikroskali! W przeciwieństwie do sypialni naszych pociech, miejsca przeznaczonego tylko i wyłącznie do zabawy nie radzimy urządzać. Pusta przestrzeń będzie doskonała dla kreatywności dzieci, które same stworzą tutaj swoje królestwo. Szybkie zmiany gwarantowane!

Zastanawiacie się, jak jeszcze możecie urozmaicić zabawy Waszych pociech? Zachęcamy do lektury tego Katalogu Inspiracji: Domki dla dzieci jak z bajki!

Jak urządziliście pokoje dziecięce w Waszych domach?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu