Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Dom w sercu Prowansji

A.D. A.D.
Loading admin actions …

Ta niesamowita posiadłość umiejscowiona jest na terenie Prowansji w rejonie Alp Nadmorskich. Uroki tego niezwykłego miejsca zostały całkowicie poszanowane przez architektów tworzących ten dom. Dla DIDIER BECCHETTI ARCHITECTES bliskość natury to najważniejszy aspekt warunkujący całą konstrukcję i projekt.  Budynek jest nowoczesny, funkcjonalny i elegancki a jego wnętrza zaaranżowane stylowo. Swoją bryłą nawiązuje do stylistyki śródziemnomorskiej. Ukłon w stronę ekologii to także ogromne przeszklenia, które wpuszczają duża ilość światła dziennego i nagrzewają budynek. To wszystko w myśl maksymalizacji energii świetlnej. Zobaczcie razem z nami jak wyjątkowe jest to miejsce stworzone w niewielkiej Francuskiej miejscowości ku czci natury i ekologii. Dajcie się zainspirować!

Część frontowa

Budynek usytuowany jest na pochyłej działce, na terenie pagórkowatym i trudnym architektonicznie. Jest zbudowany na bazie prostokąta z dwoma kondygnacjami. Sama działka została zaaranżowana w sposób kaskadowy. Topografia terenu ma tu bardzo istotną rolę. Ustawienie budynku jest niezwykle przemyślane, bryła prezentuje się bardzo wyniośle na tle soczyście zielonej roślinności. Jest zamknięta w zielonej ramie niczym dzieło sztuki lub wspaniały obraz. Przeszklona ściana sugeruje otwarcie na panoramę i zaproszenie natury do środka.

Molo

Na froncie domu znajduje się basen oraz jacuzzi. Przestronny taras umożliwia wygodny odpoczynek ale żeby się do niego dostać trzeba przemieścić się po drewnianym molo. Z tarasu rozpościera się zapierający dech w piersiach widok na całą okolicę. Krajobraz nie jest nachalny, zielona rama z drzew okalająca budowlę przysłania częściowo panoramę. Molo, przez to że jest podwyższone, robi wrażenie lekkiego i eterycznego mimo drewnianej konstrukcji.

Korytarz

Korytarz pełen jest przeciwieństw. Ciężkie betonowe, monolityczne schody zestawione z przeszkloną ścianą i naturą na zewnątrz. Taka mieszanka to strzał w dziesiątkę. Ciepłe, żółte oświetlenie odejmuje schodom kilogramów a zarazem jest praktycznym rozwiązaniem, które sprawdza się wieczorami. Hall otwarty jest na przestronny salon dzięki czemu sam w sobie wydaje się spory. Od progu widać , że dom jest jasny dzięki dużej ilości dziennego światła. 

Salon

Pierwsze na co zwracamy uwagę zaglądając do salonu to ogromna przeszklona ściana odsłaniająca uroki żywej natury na zewnątrz. Salon urządzony jest zachowawczo, jego największą ozdobą jest panorama widoczna z każdego jego punktu. Wielka, niczym nie ograniczona przestrzeń robi niesamowite wrażenie! A do tego jasna podłoga, designerskie meble i najwyższej jakości materiały. To wszystko tworzy niezapomnianą kompozycję.

Łazienka

Jednakowo jak w przypadku reszty domu także i łazienka jest zachowana w tej samej konwencji. Nowoczesność przeplata się z szacunkiem do natury. Pomieszczenie znajduje się na wyższej kondygnacji co powoduje, że widok jest jeszcze bardziej wciągający. Z wnętrza widać fragmenty drewnianej elewacji. Jej kontynuację znajdziemy także w płytkach podłogowych, które kolorystyką są do niej zbliżone. Zarówno prysznic jak i kąpiel można brać śmiało, gdyż dom usytuowany jest w ten sposób, że ciekawskie spojrzenia sąsiadów mu nie zagrażają. Na wszelki wypadek zawsze istnieje możliwość zaciągnięcia kurtyn na okna. Ale czy to nie grzech przysłaniać taki widok?

Kuchnia

Biała zabudowa przysłania wszystkie sprzęty i blaty robocze. Nowoczesnością nie odbiega od reszty pomieszczeń. Jest całkowicie otwarta na salon, niczym nie ograniczona. Całość domu to ponad 300 m kwadratowych ale dzięki przeszkleniom i kubaturze wydaje się być dużo większy. W suficie nad kuchnią zostały zainstalowane lampy halogenowe aby idealnie doświetlić obszar roboczy. Stół jadalniany zrobiony jest z drewna ale nie jego modernistyczny design nie przypomina tradycyjnych drewnianych stołów. W ciepłe dni jest możliwość zjedzenia posiłku na zewnątrz. 

Taras przy kuchni

Kuchnia to jak wiadomo serce domu. Nie inaczej jest w przypadku tej inwestycji. Przy samej kuchni, na zewnątrz zostało przewidziane miejsce do spożywania posiłków i przyjmowania gości. Jest to bardzo praktycznie przemyślane gdyż droga z kuchni do zewnętrznej jadalni jest krótka. A wyobraźcie sobie jak wspaniale jest jeść w takich okolicznościach przyrody!

Jeśli lubicie stylowe domy przeczytajcie także ten artykuł: Najciekawszy drewniany dom?

Która część domu spodobała Wam się najbardziej?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu