Projekty, nowoczesne Domy zaprojektowane przez Concept Eight Architects

Przemiana domu nie do rozpoznania

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Wszyscy lubimy historie kończące się happy endem. Także w architekturze udane remonty, odbudowy i renowacje nastrajają nas pozytywnie, inspirują i zachęcają do zmian w naszych własnych czterech ścianach. Właśnie temu- inspiracji i zachęcie- służą artykuły z naszej serii przed i po. Pokazujemy Wam stare, zaniedbane, niefunkcjonalne, a często nawet przerażające domy i wnętrza, a następnie prezentujemy, jak wyglądają po remoncie, ukazując ogromną zazwyczaj przemianę.

Dziś obejrzycie, jak odmieniono niewielki szeregowiec, a zwłaszcza znajdujący się na jego tyłach taras i ogród. Zmiana na tym obszarze wymusiła także zmianę we wnętrzu i tak też potoczyła się fala renowacji, dzięki którym dom stał się nie do poznania.

Przed: nijaki dom

Zwyczajny szeregowiec z cegły pokrytej białą farbą to typowy przykład zabudowy angielskich miast. Poszczególne domy są zazwyczaj dwukondygnacyjne, a przy tym niezwykle wąskie. Na tyłach znajduje się niewielki ogródek, który z powodu ograniczonego metrażu nie pozostawiał dużego pola do popisu, jeżeli chodzi o jego aranżację. Ten szary i smętny domek znalazł się na szczęście w rękach ekspertów od odbudowy i renowacji, którzy stworzyli tutaj, a także w środku, prawdziwą oazę w sercu miasta.

Taras marzeń

Jak widać wiele się tu zmieniło. Po pierwsze, dom rozbudowano, powiększając przestrzeń mieszkaniową kosztem wąskiego ogrodu. Nie znaczy to jednak, że całkowicie zrezygnowano z obszaru zewnętrznego. Wręcz przeciwnie- zaprojektowano go na nowo, sensowniej wykorzystując dostępną przestrzeń i inaczej ją aranżując. Od sąsiednich budynków nowopowstałe patio oddzielono drewnianym ogrodzeniem, nie tylko praktycznym, ale i stylowym. Wygodne i nowoczesne meble, klimatyczne oświetlenie oraz subtelne dekoracje czynią z tego patio idealne miejsce do spędzania wolnego czasu, zarówno w dzień, jak i po zmroku.

Nowoczesne rozwiązania

Jak pamiętacie z pierwszego zdjęcia, szeregowiec charakteryzowały niewielkie, nieliczne okna, które wpuszczały do środka jedynie niewielką ilość naturalnego światła. Celem dobudówki było tworzenie obszaru na strefę dzienną, który nieustannie skąpany byłby w promieniach słońca, a nawet ich pozbawiony prezentowałby się jasno i przestronnie. Były do tego potrzebne wielkoformatowe przeszklenia. Na takie właśnie zdecydowali się architekci, poszerzając miejsce na wejście na taras. Teraz duże drzwi balkonowe nie tylko ułatwiają poruszanie się pomiędzy wnętrzem a obszarem zewnętrznym, ale także potęgują wrażenie jasności w środku.

Strefa dzienna

W nowo dobudowanej części domu zaaranżowano wygodną i współcześnie zaprojektowaną strefę dzienną. Patrzymy na nią z perspektywy kuchni, której głównym elementem jest pokaźnych rozmiarów, obudowana drewnem wyspa. Zabudowa kuchenna jest niska, ale pojemna, a powierzchnie robocze liczne, czyniąc kuchnię niezwykle wygodną w użytkowaniu. Białe powierzchnie ścian oraz podłóg sprawiają, że wnętrze iluminuje i wydaje się niezwykle przestronne.

Salon

W skład strefy dziennej wchodzi także salon i jadalnia. Architekci wnętrz postawili tutaj na funkcjonalną aranżację, starając się utrzymać wrażenie przestronności i jasności, osiągnięte dzięki białym ścianom oraz naturalnemu światłu. Meble są zatem nieliczne, ale ich design wyrazisty, nadający wnętrzom charakter. Dominuje biel i różne odcienie szarości, niezwykle modne we współczesnej aranżacji wnętrz. Z tej perspektywy dostrzegamy także, że w suficie zainstalowano dodatkowe okna- świetliki- dzięki czemu naturalne światło ma jeszcze łatwiejszy dostęp do wnętrza.

Więcej o tym, jak stworzyć jasne wnętrza, dowiecie się w Katalogu Inspiracji Jak zmaksymalizować potencjał naturalnego światła?

Podoba Wam się efekt po?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu