Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Biel, czerń i szkło!

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

W dzisiejszym Katalogu Inspiracji wybierzemy się do Brixham, małego miasteczka rybackiego położonego w Devon w południowo-zachodniej Anglii. Odkryjemy tutaj wspaniały budynek zaprojektowany przez studio Nicolas Tye Architects. Jego minimalistyczna bryła po prostu zachwyca! Zawiera w sobie aż cztery sypialnie. Główną intencją architektów podczas pracy nad projektem było stworzenie rezydencji, która będzie skrywała swoje prawdziwe proporcje, będzie wydawała się mała lecz pozostanie otwarta na zadrzewioną ulicę, przy której znajduje się działka. W efekcie powstał dom na całe życie

Jako dodatkową korzyść dla domu i jego właścicieli, pompa ciepła powietrze i kolektory słoneczne zostały umieszczone w środkowej części dachu, który skutecznie dba o ewentualnych potrzeb grzewczych.

Efekt końcowy? Dom, który realizuje nowoczesne wykończenie, dramatyczne, ale zapewnia przyjemne i luksusowe przestrzeni życiowej – prawdziwego domu na całe życie.

Minimalizm pełen elegancji

Nasz spacer rozpoczynamy w ogrodzie, gdzie zostajemy olśnieni przez minimalistyczną fasadę. Chociaż styl ten zwykło uważać się za chłodny, to patrząc na ten dom, nie mamy najmniejszych wątpliwości, że panuje w nim prawdziwie domowa atmosfera, że wiedzie się tutaj harmonijne życie. Przestrzeń parteru wraz z tarasami utrzymano w bieli, piętro natomiast jest czarne. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na czarną cegłę. Wielkie przeszklenia umożliwiają nam szybki rzut oka do środka…

Liczy się pierwsze wrażenie

Wchodzimy głównym wejściem. Wydaje się, jakbyśmy zostali przeniesieni w inny wymiar! Od ruchliwej, kolorowej ulicy do w spokojnego i cichego, śnieżnobiałego otoczenia. Panuje tutaj geometryczna prostota. Nad przedpokojem góruje sufit o podwójnej wysokości, piętro otwiera się bowiem galerią na klatkę schodową. Pozwoliło to na stworzenie ogromnego okna nad przeszklonymi drzwiami wejściowymi. Oto sposób na jasne wnętrze!

Kuchnia w bieli i brązie

Stylowa kuchnia otwiera się na podwórko poprzez całkowite przeszklenie ściany, wspaniały widok zawsze stanowi najlepszą dekorację! Natura wkroczyła też do wnętrza dzięki pięknemu bukietowi w wazonie. Idzie wiosna, nie straćmy okazji, by przyozdabiać tak i nasze kuchnie! Wracając do projektu: głównym elementem aranżacji jest ogromna wyspa, zawierająca w sobie przestrzeń do przygotowywania posiłków oraz strefę śniadaniową. Połyskujące białe płaszczyzny blatu oraz podłogi kontrastują z dekoracyjnymi panelami drewnianymi.

Klatka schodowa

Wchodzimy na schody, ciekawi, co czeka nas na piętrze. Nowoczesne balustrady ze szkła zostały zwieńczone czarną poręczą harmonizującą z ciemnymi stopniami. Klasyczny kontrast bieli i czerni sprawdza się tutaj doskonale. Choć śnieżnobiałe ściany mogą wprowadzać atmosferę chłodu, to fizycznie go tutaj nie odczujemy. Wykorzystane w projekcie prefabrykowane powłoki izolacyjne paneli konstrukcyjnych skutecznie zatrzymują we wnętrzu wytwarzane tutaj ciepło.

Łazienka skąpana w świetle

Stylowe miejsce oczyszczenia czeka nas na górze. Szare podłogi z wdziękiem przechodzą w białe ściany, meble oraz armaturę. Fantastyczne okno na rogu zapewnia ciepły strumień naturalnego światła w dzień, a w nocy powala cieszyć się migotaniem gwiazd. Elegancka owalna wanna wolnostojąca została umieszczona obok strefy prysznicowej, oddzielona jest on niej jedynie cienką szklaną taflą. Mnóstwo miejsca na półkach sprawia, że łazienka ta jest i piękna, i praktyczna.

Po zmroku…

Słońce zachodzi i czas, aby system wewnętrznego oświetlenia zaczął wykonywać swoją pracę – daje to oszałamiający efekt! Ciepłe i przytulne wnętrza lśnią przyjaznym blaskiem. Zdajemy sobie sprawę, z tego jak duża część elewacji tego wspaniałego domu została przeszklona. Z tej perspektywy możemy zauważyć stylowo wkomponowane w projekt zadaszenie miejsca parkingowego.

Nie chcecie, żeby Wasze zaparkowane auto zaburzało całą koncepcję bryły budynku? O miejscu parkingowym czy garażu należy pomyśleć odpowiednio wcześnie! Koniecznie zajrzyjcie do tego Katalogu Inspiracji: A gdzie Ty parkujesz swoją brykę?

Zdecydowalibyście się na budowę Waszego domu w stylu minimalistycznym?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu