Projekty,  Taras zaprojektowane przez Vicente Galve Studio

Od rupieciarni do tarasu z efektem WOW!

Alicja Olko Alicja Olko
Google+

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Loading admin actions …

W tym Katalogu Inspiracji pokażemy Wam jedną z najbardziej inspirujących przemian, jakie kiedykolwiek mieliśmy okazję oglądać na homfy. Jest to projekt niezwykły, gdyż udowadnia, że każdy z nas, szybko, sprawnie i niedrogo, przeprowadzić może podobną transformację na swoim terenie. Co więcej, metamorfoza ta udowadnia, że nie trzeba mieszkać na przedmieściach, w domu otoczonym ogromnym ogrodem, aby cieszyć się przyjemnością posiadania własnego basenu i przestronnego tarasu. Bez zbędnego wstępu zapraszamy Was do obejrzenia efektów tej fantastycznej przemiany!

Zmarnowana przestrzeń

Zanim jednak zaczniemy zachwycać się efektami metamorfozy, przyjrzyjmy się w jakim stanie taras znajdował się przed remontem. A był w stanie doprawdy fatalnym! Gdzie zacząć rozwodzenie się nad istotą problemu (problemów)? Przede wszystkim obszar ten przywodził bardziej na myśl graciarnię, a nie miejsce do odpoczynku i relaksu. Można tu było znaleźć wszystko, od dziecięcej ślizgawki, poprzez mobilny grill, aż po coś, co w zamierzeniu projektanta miało chyba być basenem? Pomimo atrakcyjnej lokalizacji i relatywnie dużej przestrzeni, właściciele tego miejsca nie potrafili go odpowiednio zagospodarować. Na szczęście w końcu zdali sobie z tego sprawę i zatrudnili profesjonalistów, którzy nadali obszarowi zasłużoną świetność.

Oaza w środku miasta

Osiągnięty rezultat wprawia w zachwyt, a obejrzeliśmy dopiero jedno zdjęcie! Największą zmiana jest wyłożenie podłogi bielonym drewnem, które wpasowało się do ogrodzenia, nadając jednocześnie tarasowi nowoczesny i świeży charakter. Nie można oczywiście pominąć przemiany, jaką przeszedł porzucony wcześniej basen- teraz został obudowany drewnem i zdaje się spajać w jedną całość z całością odrestaurowanego obszaru. Wyrzucono wszystkie zbędne przedmioty, a taras udekorowano pięknie utrzymana zielenią. Tylko pozazdrościć!

Prywatność

Właścicielom zależało na tym, aby mogli czuć się swobodnie spędzając na tarasie czas i korzystając z basenu. Chcieli, aby obszar ten ukryty został nieco przed wścibskimi spojrzeniami sąsiadów, zwłaszcza tych, zamieszkujących sąsiedni wysoki budynek. Aby spełnić te pragnienia, architekci zdecydowali się ogrodzić taras dopasowanym do podłoża bielonym drewnem. Materiał ten wspaniale komponuje się z surową kamienną ścianą, którą z premedytacją zachowano. Właściwe dla śródziemnomorskiego klimatu krzewy i drzewka zasadzono w dopasowanych do ogrodzenia i podłoża drewnianych donicach. Za kilka lat, gdy te rozrosną się, staną się naturalną ochroną prywatności mieszkańców.

Z drugiej strony

Patrząc na taras z perspektywy basenu widzimy, o jak ogromnej przestrzeni mowa. To zdjęcie wykonane zostało jeszcze przed remontem. Po usunięciu wszystkich zbędnych przedmiotów właściciele zdali sobie sprawę, że dysponują całkiem pokaźnym obszarem, który można dowolnie zaprojektować. Zobaczcie, jaki mieli pomysł na urządzenie tej części tarasu.

Jadalnia marzeń

Mając taki taras, właściciele domu wszystkie letnie dni z pewnością spędzają właśnie tutaj. Urządzona tu jadalnia doskonale wpisuje się w całościowy projekt- białe meble komponują się z drewnem ogrodzenie i podłoża, a cały jej obszar osłonięty jest przed silnymi promieniami słońca za pomocą delikatnego, zwiewnego materiału, który można z łatwością zdjąć. Zainstalowano tu także lampę, oświetlającą stół po zapadnięciu zmroku. Pomiędzy tarasem a basenem umieszczono leżaki, wyeksponowane na działanie promieni słonecznych- co za idealne miejsce na kąpiel słoneczną!

Imponująca całość

Na koniec rzućmy jeszcze okiem na całościowy obrazek. Odnowiony taras jawi się nowocześnie, świeżo, został harmonijnie i spójnie zaprojektowany. Jest tu wiele wygodnych miejsc do siedzenia i leżenia, obszar na grilla, a przede wszystkim maleńki basen- luksusowy jednak, gdy ma się na uwadze to, że znajdujemy się w samym centrum wielomilionowej Barcelony!

Inny projekt w sam raz na nadchodzące lato znajdziecie w Katalogu Inspiracji Basen w ogrodzie – misja wykonana!

Podoba Wam się?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu