Projekty, nowoczesne Domy zaprojektowane przez reitsema & partners architecten bna

Dom z zaskakującym podjazdem!

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Budynek, który pokażemy Wam dzisiaj to dzieło profesjonalistów ze studia architektury Reitsima and Partners, ich inne projekty przybliżyliśmy Wam w artykule TOP 6 – współcześni architekci, którzy Was zaskoczą! Nominowani do prestiżowej nagrody Mies'a van der Rohe architekci po raz kolejny udowadniają, że zasługują na naszą uwagę. Nowoczesny budynek o czystych, geometrycznych kształtach doskonale wpisuje się w płaski krajobraz, sam nieco go urozmaicając swoim… podjazdem! Prostota oraz innowacyjność tej bryły z pewnością zaciekawi zwłaszcza miłośników minimalizmu. Zaintryguje także osoby, które kochają swoje samochody i nie chcą się z nimi rozstawać nawet we wnętrzach! Oczywiście piszemy to z lekkim przymrużeniem oka, jednak faktem jest, że niezwykle kreatywnie potraktowana została w tym projekcie kwestia miejsca parkingowego, które nadaje charakter całemu budynkowi.

Czas wybrać się do Holandii…

Dom, przez który przechodzi światło

Powyższe zdjęcie właściwie wszystko nam wyjaśnia, choć tylko zachęca do dalszego spaceru. Pierwsze piętro budynku zostało zamknięte w formie prostopadłościanu, pod którego centrum poprowadzono podjazd. Oś centralna konstrukcji krzyżuje się pod kątem prostym z osią długiego podjazdu. Dzięki temu otwarciu obie strony budynku są połączone, przez podjazd przechodzi naturalne światło z jednej strony na drugą, co daje piękne efekty zwłaszcza o takich porach dnia, jak zmierzch uchwycony na zdjęciu. Dzieło naszych architektów prezentuje się imponująco!

Imponujące przeszklenia

Przechodzimy przez podjazd i od dołu kontemplujemy teraz nowoczesną bryłę. Elegancja minimalizmu zachwyca! Śnieżnobiałe ściany w połączeniu z ogromnymi przeszkleniami i stalowymi wykończeniami prezentują się niezwykle gustownie. Z tej perspektywy widzimy, że w przejściu znalazły swoje miejsce drzwi wejściowe do domu. Naszą uwagę skupia na sobie jednak zachwycające odbicie chmur w szklanych taflach pierwszego piętra…

Przestrzeń bardzo publiczna

Kiedy zapada zmrok, ukryte główne wejście staje się lepiej widoczne. Ten dom jest tak zachwycający ponieważ mimo swojej prostoty operuje kontrastem. Masywny prostopadłościan dzięki przejazdowi staje się lekki. Zamknięte mury i wielkie przeszklenia spotykają się. Ostre krawędzie budynku przydają mu atrakcyjności. Gdy we wnętrzu zapalają się światła, możemy zobaczyć, że przestrzeń w naziemnym skrzydle budynku przeznaczona została na strefę publiczną. Znalazły się tutaj kuchnia, jadalnia oraz salon.

W objęciach terenu

Wracamy na tyły domu zbudowanego na planie litery L, której ramiona znajdują się na różnych poziomach. Znane nam skrzydło strefy publicznej ustawione jest pod kątem prostym w stosunku do częściowo podziemnego skrzydła strefy prywatnej. Na jego dachu zaprojektowano przestronny taras. Ciepłe oświetlenie zdradza nam wystrój prostych lecz gustownych sypialni. Tutaj można się budzić patrząc na zaparkowany na zewnątrz samochód!

Minimalistyczne wnętrze

Podczas dzisiejszego spaceru uda nam się jedynie zerknąć do środka, a konkretnie uchylić drzwi wejściowe i poznać minimalistyczny przedpokój pełen światła. Dominuje tutaj biel, którą harmonijnie połączono z jasnym drewnem. Płaszcze oraz kurtki schowano nie w szafie, ale we wnęce w ścianie. Ażurowa konstrukcja schodów pozwala na swobodny przepływ światła pomiędzy poziomami. Choć pozostajemy z pewnym poczuciem niedosytu, musimy powoli kończyć nasz spacer…

Zamienilibyście się z właścicielami tego domu?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu