Tanie i proste: Sól jest uniwersalnym narzędziem w gospodarstwie domowym

A.D. A.D.
Loading admin actions …

Sprzątanie domów jeszcze nigdy nie było tak łatwe! Setki preparatów, które można kupić w każdym sklepie kuszą i nęcą kolorowymi opakowaniami i telewizyjnymi reklamami. Są więc specjalne środki do usuwania kamienia, tłustych plam, wybielania tkanin, mycia podłóg, usuwania kurzu, czyszczenia szyb, odgrzybiania, przepychania zatkanych rur oraz różnego rodzaju preparaty wielofunkcyjne. Wszystkie te preparaty, choć zazwyczaj skuteczne, nie są obojętne dla naszego zdrowia. Niestety mało kto zdaje sobie sprawę, że niektórych środków czyszczących nie wolno ze sobą łączyć gdyż wydzielają się szkodliwe dla nas substancje chemiczne. Nie obojętny jest też ich spory koszt – te najbardziej znane i reklamowane produkty kosztują nawet kilkadziesiąt złotych. A przecież nasze babcie radziły sobie doskonale bez nich. Może więc warto skorzystać z ich wiedzy i zaczerpnąć doświadczenia. Zdziwicie się ile może zrobić zwykła sól kuchenna, która kosztuje grosze!

Wybielacz do tkanin

Chlor to podstawowy składnik wybielaczy i płynów do czyszczenia toalet. Występuje w nich zwykle w postaci chloranów czyli soli kwasu chlorowego. Sole te nie są trwałe i utrzymują się w środowisku zasadowym, dlatego w zawierających je preparatach występują zwykle również zasady, np. wodorotlenek sodu. Kiedy chlorany utleniają się, a wtedy właśnie działają wybielająco, rozkładają się wydzielając aktywny tlen i niewielkie ilości chloru. Ten ostatni powoduje, że używając wybielacza czujemy charakterystyczny zapach kojarzący się ze starymi pływalniami. W dużych ilościach chlor ma działanie drażniące, wdychanie go może doprowadzić do ciężkiego zatrucia, uszkodzenia dróg oddechowych i śmierci. Oczywiście zwykłe użycie wybielacza nie musi kończyć się tragicznie.  Ale warto spróbować innych, tradycyjnych metod. Piorąc firanki, do ostatniego płukania dodajcie garść soli kuchennej. Firanki będą dłużej czyste, a sól dodatkowo je wybieli. A co w wypadku ubrań, obrusów, serwetek? Zszarzałe tkaniny bawełniane odzyskają śnieżnobiały kolor, gdy namoczycie je na 24 godziny w wodzie z dodatkiem soli.

Polerowanie metali

Wszyscy wiemy, że sól doskonale sprawdza się w kuchni. Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że to również doskonały środek czyszczący. Za pomocą soli możemy przywrócić blask metalom, wyczyścić przypalone garnki lub piekarnik a także wyszorować i wypolerować meble.  Środki do czyszczenia szkła i powierzchni metalowych zawierają czasami sole amonowe. Już sam amoniak jest toksyczny, jednak jego ilości uwalniane przy normalnym użyciu środka czyszczącego nie są niebezpieczne. I znów – w wyniku reakcji soli amonowych z chloranami z wybielaczy powstają szczególnie niebezpieczne związki zwane chloraminami. Są one wyjątkowo toksyczne – działają dusząco i nawet w bardzo niewielkich ilościach mogą wywoływać problemy z oddychaniem. Przedmioty stalowe też wypolerujecie  za pomocą domowej mieszanki. Do czyszczenia twardszych metali, takich jak stal nierdzewna, zastosujcie mieszankę soli i soku z cytryny. Należy ją wcierać w powierzchnię metalu, a następnie opłukać i wytrzeć do sucha.

Przedłużanie żywotności ciętych kwiatów

Piękne wiosenne bukiety będą dłużej cieszyć Wasze oczy, jeśli zastosujecie się do paru sposobów, które utrzymają je dłużej przy życiu. Kwiaty w wazonie powinny być ułożone równo, nie należy ich ściskać. Zanim włożycie kwiaty do wazonu należy najpierw oczyścić je z dolnych, niepotrzebnych liści, które zanurzone w wodzie zgniją. Łodyga powinna być przycięta skośnie w taki sposób aby powierzchnia cięcia była jak największa oraz nie stykała się z dnem wazonu – dzięki temu będzie łatwiej roślinie pobierać wodę. Niektóre gatunki roślin wymagają sparzenia gorącą wodą przyciętej łodygi.  Sól również wpływa na przedłużenie żywotności kwiatów. Np. cięte róże należy podciąć, wsadzić do wrzątku podcięte końce na około 2 min lub przypalić po czym umieścić w wodzie ze słabym roztworem soli kuchennej. 

Konserwacja żywności

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez Laura Ashley Decoración
Laura Ashley Decoración

Alacena y carrito auxiliar Dorset

Laura Ashley Decoración

Gdy pierwotny człowiek upolował zwierzynę, musiał ją szybko zjeść gdyż w innym wypadku do uczty przyłączały się robaki. Minęło sporo czasu zanim odkrył, że kiedy mięso posoli wytrzymuje ono dłużej. Takie były początki konserwacji żywności a metoda ta stosowana jest z powodzeniem i teraz. Dodawanie soli do potraw przeciwdziała bowiem powstaniu i koncentracji mikroorganizmów. Solenie jako sposób utrwalania stosuje się zarówno w skali przemysłowej, jak i domowej, do utrwalania szeregu produktów zwierzęcych jak: mięso, ryby,słonina, ser biały, a także roślinnych jak: warzywa korzeniowe, szczaw, koper, fasola strączkowa i grzyby.

Płyn hydrauliczny

Projekty,  Łazienka zaprojektowane przez DesignsModern
DesignsModern

Lavabo da lavanderia piccole dimensioni colorato

DesignsModern

Inna grupa niebezpiecznych chemikaliów używanych w domach to wszelkiego rodzaju przepychacze rur. Większość użytkowników tych środków zdaje sobie sprawę, że są one żrące, dlatego też używa się ich ostrożnie, chroniąc ręce i ubrania. Wielu ludziom wydaje się jednak, że odpływ wanny czy zlewu zasypany takim preparatem należy koniecznie zalać wrzątkiem. To błąd, który może mieć tragiczne konsekwencje! Proszek, który wsypuje się do zatkanej rury zawiera sodę kaustyczną. Połączenie jej z ciepłą wodą skutkuje wydzieleniem się dużych ilości ciepła i gwałtownym wrzeniem. Taka mieszanka może w ciągu sekundy utworzyć bardzo silnie żrący gejzer. Taki błąd niejednokrotnie kończył się poparzeniem twarzy i dróg oddechowych albo utratą wzroku.  Rurę możecie odetkać bezpiecznie i naturalnie. Wystarczy wymieszać sól z gorącą wodą. Tak powstały roztwór wlać do odpływu w zlewie, aby usunąć zalegający tłuszcz. Jeśli potrzeba mocniejszego środka, wówczas należy zmieszać sól z sodą oczyszczoną, wsypać miksturę  do odpływu i zalać kilkoma łyżkami octu. Po kilku godzinach należy przepłukać zlew garnkiem gorącej wody.

Czyszczenie drewnianej deski

Deski dębowe do krojenia / serwowania WILD: styl , w kategorii Kuchnia zaprojektowany przez D2 Studio
D2 Studio

Deski dębowe do krojenia / serwowania WILD

D2 Studio

Zachwycająco wyglądają drewniane deski kuchenne jednak są dość kłopotliwe w czyszczeniu i konserwacji. Ta ze zdjęcia pochodzi z D2 STUDIO. Deska z drewna pochłania zapachy o wiele bardziej, niż np. deska plastikowa. Dlatego należy w szczególny sposób dbać o jej czystość, zwłaszcza przygotowując surowe mięso i ryby. Zabrudzoną lub uszkodzoną powierzchnię drewna wyczyścicie nakładając na nią mieszankę oleju i soli. Wcierajcie miksturę w drewno, a następnie wytrzyjcie czystą ściereczką.

Jeśli interesujecie się trendami przeczytajcie także Najmodniejsze propozycje do kuchni na 2016!

Może znacie jeszcze inne zastosowania soli kuchennej?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu