Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Biel, drewno i geometria!

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Budowa domu jednorodzinnego kojarzy nam się przeważnie z lokalizacją na przedmieściach lub na wsi. Wyobrażamy sobie budynek otoczony ogrodem na spokojnym osiedlu, w cichej okolicy. Jak jednak budować, kiedy nasza działka znajduje się w nieco innym miejscu? Pośrodku gęstej zabudowy? Projekt takiego domu musi być odmienny, dodatkowo chronić naszą prywatność przed spojrzeniami sąsiadów i przechodniów. Powinniśmy zastanowić się chociażby nad takimi kwestiami jak pozostawienie miejsca parkingowego da samochodu oraz opłacalność stworzenia ogrodu w porównaniu chociażby do przestronnego tarasu. Jeśli zamierzacie wybudować dom jednorodzinny w nieco mniej ustronnym miejscu niż czyni się to zazwyczaj, to ten Katalog Inspiracji dedykujemy właśnie Wam! 

Dzisiaj bowiem zaprezentujemy na naszych łamach kolejną ze wspaniałych konstrukcji od architektów Chikari Ito oraz Kayoko Ichihary z atelier SPINOZA. Ich minimalistyczne podejście do projektowani może być Wam już znane chociażby z naszego artykułu Współczesność w japońskim stylu!

I tym razem nas nie zawiodą!

Biały klocek?

Na pierwszy rzut oka budynek zaprojektowany przez naszych architektów przypomina biały klocek,  rzeczywistości jednak jego bryła jest dalece bardziej skomplikowana. Przekonamy się o tym niebawem. Na razie wita nas śnieżnobiała fasada od ulicy z zaledwie jednym otworem okiennym – prywatność mieszkańców jest w tych wnętrzach chroniona w sposób szczególny. Przeszklenie na górze po lewej zdradza nam, że czeka nas wizyta na tarasie… Na razie kierujemy się przez przestrzeń miejsca parkingowego do drzwi wejściowych, ukrytych w module obłożonym jasnym drewnem.

Przestronnie i kreatywnie

Przechodząc przez jasny przedpokój, który widzimy w głębi, musimy zrobić krok w górę, wejść na delikatnie wyższy poziom. Takie rozwiązanie jest typowe dla azjatyckich domów, wchodząc do wnętrza należy pozostawić za sobą troski zewnętrznego świata, chociażby symbolicznie. Dalej kierujemy się korytarzem, który dzięki rozsuwanym drzwiom może stać się integralną częścią dużego pomieszczenia. Jeśli chodzi o wystrój, to czeka na nas harmonijne połączenie bieli i drewna.

Wewnątrz na zewnątrz

Projekty architektów z atelier SPINOZA charakteryzują się tym, że często znajdziemy w nich wielopoziomowe tarasy. Nie inaczej będzie i tym razem! Oto pierwszy z nich, umiejscowiony na parterze. Nad betonowym podłożem zaprojektowano szklane, wzmacniane zadaszenie, które stanowi przestrzeń tarasu piętra. Rozwiązania takie jak to sprawiają, że nawet w domu jednorodzinnym umiejscowionym na terenie o gęstej zabudowie, można przyjemnie spędzać czas na świeżym powietrzu z zachowaniem intymności tych chwil.

Wysokie sufity

Wychodzimy na pierwsze piętro, gdzie umiejscowiono przestrzeń publiczną tego domu. Wita nas wspaniały widok na salon połączony z jadalnią oraz małym lecz praktycznym miejscem do pracy. Podwieszone pod wysokim sufitem czarne lampy przyciągają nasz wzrok w tym jasnym pomieszczeniu i zdradzają, gdzie w przyszłości będzie znajdował się stół jadalniany. Przestrzeń jest doskonale doświetlona dzięki podłużnemu świetlikowi, dwóm otworom okiennym oraz przeszklonym drzwiom na taras.

Wielopoziomowa konstrukcja

Wchodzimy w głąb i odwracamy się, by przyjrzeć się nowoczesnej, otwartej kuchni ze strefą śniadaniową. W kuchniach często decydujemy się na niższe sufity, co jest rozwiązaniem praktycznym – zapachy nie roznoszą się, taką przestrzeń łatwiej doświetlić, etc. Tutaj sufit obniżono także dlatego, aby uzyskane w ten sposób miejsce przeznaczyć na… kolejny taras. Na razie jednak przechodzimy na ten odpowiadający poziomem pokojowi dziennemu.

Łazienka pełna światła

Taras częściowo wyłożono drewnem, tak jego podłoże, jak i jego mur. Dzięki temu panuje tutaj atmosfera relaksacji, chociaż jeszcze nie wprowadzono do jego aranżacji żadnych roślin. Okazuje się, że przestrzeń ta odpowiada… nowoczesnej łazience! Jej ściana została prawie całkowicie przeszklona, wysokie mury tarasu pozwoliły na takie rozwiązanie bez narażania prywatności mieszkańców. W ten sposób w łazience kąpać się można nie tylko w wodzie, ale także w promieniach słońca.

Ukryta oaza

Na zdjęciu przedstawiającym kuchnię mogliśmy już zauważyć, że na najwyższy taras prowadzi jakby umiejscowiony pod sufitem korytarz. W rzeczywistości nasi architekci zaprojektowali tutaj dodatkowe miejsce wypoczynku. Ta oddzielona od pozostałych pomieszczeń przestrzeń może być miejscem samotnej refleksji, chwili zadumy, ale także kryjówką dla dzieci czy oazą dla rodziców.

Gdy zapada zmrok, a wewnątrz zapalają się światła, bryła biała bryła budynku prezentuje się spektakularnie na tle szarego osiedla. Powiedzieć, że się wyróżnia, to powiedzieć za mało! Nowoczesny projekt przyciąga wszystkie spojrzenia, lśni świeżością otoczony nieciekawymi, typowymi budynkami. Patrząc na niego utwierdzamy się w przekonaniu, że ryzykowne decyzje często okazują się najlepsze! Ponieważ mamy do czynienia z funkcjonalną budowlą, z tej perspektywy możemy rozpoznać, jakie przestrzenie odpowiadają zewnętrznym murom. Panoramiczne okno to oczywiście jadalnia z salonem, wcięcie na tyłach bryły to przestronny taras odpowiadający łazience, a na górze, po lewej, widzimy przeszklenie ściany najwyżej usytuowanego tarasu.

Też chcielibyście mieć u siebie tak wiele tarasów?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu