Projekty,  Jadalnia zaprojektowane przez wrkarquitectura

8 sposobów na usunięcie przykrego zapachu w kuchni

homify.Pl homify.Pl
Loading admin actions …

Stosunkowo wysoka temperatura w mieszkaniu jest często spotykana w Polsce, niezależnie czy jest wynikiem gorącego lata, czy ogrzewania zimą – szukamy ciepła i na nim nie oszczędzamy! Musimy jednak pamiętać, że wysoka temperatura sprawia, że jedzenie psuje się o wiele szybciej, a w kuchni może pojawić się nieprzyjemny zapach jeśli nie zadbamy o odpowiednią higienę. 

Jak więc zadbać o odpowiednie warunki? W jaki sposób możemy się upewnić, że przykry zapach się nie pojawi? Przedstawimy Wam dzisiaj kilka wskazówek…

​1. Używaj plastikowych woreczków strunowych

Plastikowe woreczki strunowe możemy kupić praktycznie wszędzie. Zdecydowanie zmniejszą rozprzestrzenianie się zapachów! Poza tym, doskonale nadają się do porcjowania produktów i można ich używać przy mrożeniu.

​2. Naturalne detergenty

Naturalnym detergentem, o którym często zapominamy (albo nie wiemy) jest soda oczyszczona. Umieść gazę na dnie śmietnika i rozsyp na niej sodę oczyszczoną. Zneutralizuje ona dużą część zapachów. Dodaj do sody oczyszczonej trochę wody i używaj w zraszaczu, by pozbyć się nie tylko zapachów, ale również zanieczyszczeń.

​3. Zielona herbata

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez Shin's style

Możemy również wykorzystać dezodorujące efekty garbników i chlorofilu zawartych w zielonej herbacie. Wystarczy rozsypać liście zielonej herbaty na odpadki by znacząco zneutralizować przykry zapach w kuchni.

​4. Roztwór alkoholu z wodą

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez KD Panels

Jeśli nie mamy możliwości wyrzucić śmieci, a obawiamy się, że za chwilę pojawi się przykry zapach i bakterie, spryskajmy je niewielką ilością roztworu alkoholu z wodą – doskonale nada się wino! Alkohol odpycha owady, więc mamy kolejny plus na liście.

​5. Użycie wybielacza

Wybielacz, oprócz oczywistego zastosowania przy praniu, jest bardzo skuteczny przy usuwaniu nieprzyjemnych zapachów. Dno kosza na śmieci wyłóżmy gazetą i spryskajmy ją wybielaczem. Wszelkie zapachy i wilgoć z resztek jedzenia zostanie wchłonięta, a w domu nie pojawi się przykry zapach.

​6. Ocet jako skuteczna broń przed szkodnikami i zapachem zepsutego jedzenia

Głównym składnikiem octu jest kwas. Kwas octowy może być skutecznie wykorzystywany przy walce z owadami i bakteriami. Jeśli borykamy się z tego typu problemami, ustawmy kieliszek octu przy pojemniku na śmieci, a szybko zauważymy różnicę.

​7. Skórka pomarańczowa

Projekty,  Jadalnia zaprojektowane przez wrkarquitectura

Po zjedzeniu pomarańczy pamiętajmy, by nie wyrzucać skórki! Wysuszmy ją w chłodnym miejscu. Wysuszona skórka pomarańczy w lodówce lub w spiżarni całkowicie odmieni panujący tam zapach. Naturalny odświeżacz powietrza jest na wyciągnięcie ręki!

​8. Gazeta eliminuje wilgoć

Gazety bardzo skutecznie wchłaniają wilgoć. To dlatego nasze babcie wykorzystywały stare gazety wszędzie tam, gdzie mogła zbierać się wilgoć, również na dnie kosza na śmieci. Z tego samego powodu, dobrym pomysłem jest opakowywanie produktów spożywczych gazetą.

W dobie recyclingu, ważne jest by wykorzystywać wszystko, co już mamy na wszelkie możliwe sposoby! Z resztą, recykling to świetny sposób na samodzielne urządzenie domu!

Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu