Niepozorny dom z odmienionym wnętrzem!

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Zakup lub budowa domu to ogromna inwestycja, która przeważnie zostaje z nami na lata. Decyzja o jego sprzedaży jest niezwykle trudna, nawet jeśli z czasem przestał spełniać nasze oczekiwania. Dlatego też popularniejszym rozwiązaniem takiej sytuacji jest remont bądź przebudowa. Oddając nasze rodzinne gniazdko w ręce doświadczonych, utalentowanych profesjonalistów możemy mieć pewność, że przystosują je oni do naszych nowych potrzeb jednocześnie uwspółcześniając jego wygląd. Dzisiaj przyjrzymy się, jak takich transformacji dokonują architekci ze studia Huset w japońskiej Fukuoce. 30-letni dom jednorodzinny został przez nich poddany metamorfozie. Odświeżono jego wygląd na zewnątrz, jednak prawdziwa rewolucja dokonała się we wnętrzu! Teraz zamiast ciemnych ścian i ciężkich drewnianych dekoracji, które już dawno wyszły z mody, czekają na nas jasne pomieszczenia pełne naturalnego światła. 

Jeśli zastanawiacie się właśnie czy warto remontować Wasz starzejący się dom, to ten projekt może stać się dla Was motywacją do zmian! Jesteście gotowi wybrać się w tę podróż?

Przed: Za dużo wszystkiego

Na naszych architektów czekał przyjemny lecz przestarzały budynek. Na małej działce nie było wiele miejsca na jego rozbudowę, nie to też było celem klientów, którym zależało raczej na aktualizacji estetyki ich domu w zgodzie ze współczesnymi trendami. Choć patrzymy na małą konstrukcję, to dzieje się tutaj tak dużo, że nie wiemy na czym skupić naszą uwagę… Panujący na powyższym zdjęciu chaos wymagał interwencji profesjonalistów. Czy udało im się schwytać go w ryzy? Czas się o tym przekonać!

Po: Harmonia prostoty

Strefa głównego wejścia została całkowicie odmieniona. Wygląda tak, jakby ktoś wyczyścił fasadę ze wszystkich zbędnych elementów, wyprostował ją. Faktycznie, zamiast wielu wysuniętych i schowanych planów, mamy teraz do czynienia z jedną, płaską ścianą z dwoma eleganckimi otworami okiennymi. Zyskano w ten sposób odrobinę przestrzeni we wnętrzu. Usunięto stąd nie tylko wątpliwej jakości zadaszenie tarasu, ale także trójkątną dekorację nad drzwiami.

Wy też zastanawiacie się jak odświeżyć wygląd głównego wejścia do Waszego domu? Koniecznie zajrzyjcie do tego Katalogu Inspiracji: Witaj w domu – najciekawsze pomysły na wejście!

Przed: Ciemne, stare wnętrze

Zanim nasi eksperci weszli do wnętrza, było ono pomalowane na ciemnozielony kolor. Zdobiły je drewniane wykończenia, drewnem wyłożono także sufit w strefie salonu, co sprawiało, że prezentował się on niezwykle ciężko. Podłogi w dużym pomieszczeniu wyłożono matami, których krańce optycznie dzieliły przestrzeń. Jednym zdaniem: nie czulibyśmy się tutaj dobrze. Potencjał tego wnętrza dopiero czekał na odkrycie!

Po: Pokoje pełne światła

Ciężko uwierzyć w skalę zmian! Pomalowane na biało ściany i sufit zostały całkowicie odciążone. Także za sprawą podłogi z desek z jasnego drewna w pomieszczeniu panuje atmosfera pełna lekkości. Mieszkańcy zdecydowali się na metamorfozę w stylu europejskim, porzucając maty na rzecz wygodnej, nowoczesnej kanapy oraz tureckich dywanów. Drewniane meble dopełniają tej prostej aranżacji, która jednak posiada własny, indywidualny charakter.

Subtelne podziały

Odwracamy się o 180 stopni i naszym oczom ukazuje się wspaniała przestrzeń, nie mająca absolutnie nic wspólnego z wnętrzami z przeszłości. Ułożone w sposób podkreślający długość pomieszczenia drewniane deski podłogi kierują nasz wzrok w głąb, gdzie czeka już na nas wygodna jadalnia. Tym, co zachwyca, jest wspaniała symetria tego projektu. Meble jadalni złapane są niczym w nimb poprzez znajdujące się za nimi przeszklenie. Widok ten bierze w ramę kolejne przeszklenie. Strefę salonu i strefę jadalni przedzielono szklaną ścianą z otwierającymi się dużymi drzwiami. W ten sposób oddzielono je od siebie, optycznie tracąc niewiele miejsca.

Kuchnia z kolorowym akcentem

Z jadalni przejść możemy do kuchni, która wedle nowego planu stała się osobnym pomieszczeniem. Większą część jej zabudowy rozplanowano na ścianie odpowiadającej panoramicznemu oknu, dzięki czemu podczas przygotowywania posiłków można korzystać z naturalnego światła. W kuchni nie mogło zabraknąć praktycznej strefy śniadaniowej złożonej z małego stolika i dwóch krzeseł. Kolorowy obrus, żółta ściana i niebieski stolik kawowy wprowadzają radosną atmosferę pomagającą w porannym orzeźwieniu.

Czy i Wy kiedyś przeprowadziliście remont tej skali?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu