Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Nowoczesny dom jak labirynt!

AGNIESZKA ŁYSAK AGNIESZKA ŁYSAK
Loading admin actions …

Nowoczesne domy zaskakują coraz to nową formą i niekonwencjonalnością. Decydując się na dom o nieoczywistej bryle należy pamiętać o oszczędności w aranżacji. Nasi architekciEU.K Architects stworzyli nietuzinkowy dom składający się jakby z dwóch zupełnie odmiennych budynków, wykorzystując naturalne drewno. Wysokie sufity sprawiają, że wnętrza domu prezentują się wielowymiarowo, zachwycając jednocześnie swoją monumentalnością. 

Zobaczcie, jak stworzyć przestrzenie w nowoczesnej stylistyce japońskiej, w której harmonia i subtelność zderzają się z futuryzmem i minimalizmem! 

Drewno i biel

To, co jako pierwsze najbardziej rzuca się w oczy, to niebanalny projekt domu z zewnątrz. Budynek składa się jakby z dwóch nałożonych na siebie prostych domów o dwuspadowych dachach, co sprawia, że całość prezentuje się niezwykle nowocześnie ale i oryginalnie. Wysunięta bardziej na przód fasada pokryta została śnieżnobiałą elewacją oraz licznymi przeszkleniami. Daje to wrażenie lekkości oraz łagodności, co równoważy druga część domu, pokryta drewnem o głębokim, brązowym kolorze. Projektanci zdecydowali się na nietypowe rozwiązanie, mianowicie przy przeszklonej ścianie umieścili długą, drewnianą ławkę – to świetne rozwiązanie na popołudniowe rozmowy z sąsiadami, czy znajomymi!

(Nie)zadaszony taras

Na tyłach domu projektanci zdecydowali się na pokaźny taras. Wykończenie jego podłogi w ciemnych, antracytowych płytkach świetnie komponuje się z głęboko brązową, wpadającą w odcienie czerwieni, drewnianą fasadą, stwarzając elegancki i nowoczesny wygląd.

I w przypadku tarasu projektanci zdecydowali się na niestandardowe rozwiązanie – ten duży balkon został osłonięty jedynie szkieletem zadaszenia, co nadaje mu określoną formę i wytycza jego granice. Bez tej konstrukcji taras z pewnością prezentowałby się o wiele bardziej ubogo. Rezygnacja z zadaszenia również była zabiegiem celowym – z powodu braku bezpośredniego dostępu do słońca przez cały dzień taras byłby zaciemniony i ponury.

Pokój pełen światła

Niezwykle wysoki sufit, poprowadzony na dwa poziomy, sprawia że wnętrze jest pełne powietrza i światła. Wpływają na to również duże okna o stalowej konstrukcji, podtrzymywane drewnianą belką. Sufit o formie dwuspadowej pokryty został drewnem, co świetnie współgra z podłogą o identycznym kolorze. Wygląda to tak zjawiskowo i spójnie, że aż nie możemy się doczekać, aż projektanci wstawią do tego wnętrza komplet wypoczynkowy i inne meble!

Geometria we wnętrzu

Spójrzmy na salon z perspektywy parteru. Ogromna przestrzeń jest przytulna i ciepła dzięki dużej ilości drewna, które łagodzi śnieżnobiałe ściany i szkło. Projektanci zdecydowali się na ciekawą, drewnianą oprawę okien, dzięki czemu prezentują się one niezwykle nowocześnie. Z głównego pomieszczenia można bezpośrednio przejść schodami na antresolę, która prowadzi nas do pozostałych pomieszczeń domu. To świetne rozwiązanie, by oddzielić część prywatną domu, do której wstęp mają tylko domownicy, od tej, w której przyjmowani są goście.

Nowoczesne schody

Proste schody zostały wykonane z jasnego drewna, co świetnie wpasowuje się w minimalistyczną stylistykę całego domu. Na tym przykładzie możecie zobaczyć, jak świetnie w połączeniu z drewnem prezentuje się stal oraz szkło! Na antresoli znajdują się bezpośrednie przejścia do innych pokoi. Wnętrze oświetlane jest przez dyskretne lampki, schowane w ścianach, a także zabudowie schodów, co nie zaburza minimalistycznej aury całego wnętrza. 

Ukryte przejście

Tak jak pisaliśmy w tytule, ten dom to prawdziwy labirynt! Niech nie zmyli Was przekonanie, że na ogromnym salonie i pokojach przylegających do antresoli wszystko się kończy! Projektanci zaprojektowali też bardziej kameralne wnętrza, o mniejszych powierzchniach, do których przechodzić można tajemniczymi przejściami – np tak jak w tym przypadku – drzwiami schowanymi na półpiętrze! Dzięki kreatywnej aranżacji schodów wyglądają one bardzo spektakularnie. I w tym przypadku projektanci zdecydowali się na podwieszaną ławkę. To świetny zabieg, ale nie tylko po to, by na niej siadać! Taka ławka świetnie służyć będzie również jako półka pod książki, czy magazyny, albo w bardziej dekoracyjny sposób, można ustawić na niej wazony ze świeżo ciętymi kwiatami!

Jesteście zainteresowani innymi nowoczesnymi projektami domów? Spójrzcie tutaj:

Nowoczesna oaza dobrego stylu!

Co sądzicie o tym projekcie?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu