Drugie życie stuletniej rezydencji

homify.Pl homify.Pl
Loading admin actions …

Obiekt, o którym mowa, choć wzniesiony w latach 20. ubiegłego stulecia, dopiero całkiem niedawno, dzięki firmie budowlanej Totus Construction, nabrał obecnego charakteru i powrócił do świata żywych. W wyniku renowacji rezydencja została rozbudowana, a przestrzeń życiowa w jej wnętrzu zorganizowana na otwartym planie i subtelnie połączona z urokliwym ogrodem. Prace konserwacyjne, które podjęto w ramach wspomnianej renowacji, objęły przede wszystkim instalację nowego ogrzewania i elektrykę. We wnętrzu posiadłości odnowiono kuchnię i wymieniono wszystkie podłogi. Co więcej, wystrój każdego z pomieszczeń zmieniono na bardzo nowoczesny.

Przyjrzyjmy się zatem bliżej, jak ta wiekowa nieruchomość wygląda po tych wszystkich zmianach!

​Fasada budynku

Projekty, klasyczne Domy zaprojektowane przez TOTUS
TOTUS

New life for a 1920s home – extension and full renovation, Thames Ditton, Surrey

TOTUS

Obiekt zlokalizowany w tle bardzo przypomina naszą rezydencję sprzed renowacji. W tej chwili jednak w żaden sposób nie może się z nią równać i niknie w jej blasku. Szaro-biała fasada z dwuspadowym dachem oraz gankiem znajdującym się w zagłębieniu stanowi nawiązanie do przeszłości budynku. W latach 20. ubiegłego stulecia były to typowe zabiegi, do których uciekano się w budownictwie mieszkaniowym bardzo często.

Z drugiej strony, białe ściany i stonowane odcienie szarości to wzory bardzo nowoczesne i zgodne z aktualnymi trendami. Ogród w stylu angielskim jest zdecydowanie osobliwym dodatkiem, a gałązki lawendy stanowią ciekawe połączenie z zielenią zdobiącą dziedziniec.

​Tył budynku

Projekty, klasyczne Domy zaprojektowane przez TOTUS
TOTUS

New life for a 1920s home – extension and full renovation, Thames Ditton, Surrey

TOTUS

Rozbudowa w nowoczesnym stylu wzbogaciła obiekt o praktyczny i stylowy taras, który jest idealny na grilla w okresie letnim oraz na relaks w promieniach słonecznych. Ten nowy dodatek doskonale wtapia się w oryginalną architekturę budynku, a to świadczy o tym, że twórcy projektu nie pozostali obojętnymi na historię rezydencji.

​Kuchnia i jadalnia

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez TOTUS
TOTUS

New life for a 1920s home – extension and full renovation, Thames Ditton, Surrey

TOTUS

Jadalnia oraz salon zostały, wraz z elegancką i nowoczesną kuchnią, rozlokowane na otwartym planie. Stylowo zorganizowane, obejmują wspólnie wszystko, co mogłoby okazać się niezbędne przy dużym, rodzinnym obiedzie lub w celu umilenia gościom czasu spędzonego w rezydencji.

Białe ściany oraz sufit stanowią puste płótno. Płótno tego rodzaju umożliwia zastosowanie różnych delikatnych kolorów i odcieni, a zatem na nadanie wnętrzu przytulnego i nowoczesnego wyglądu. Szklany stół jadalniany doskonale komponuje się z nowoczesnym wnętrzem. Jego powierzchnia odbijająca światło pozwala odnieść wrażenie, że dostępna przestrzeń jest większa niż w rzeczywistości.

​Wygoda i wyrafinowanie

Projekty,  Salon zaprojektowane przez TOTUS
TOTUS

New life for a 1920s home – extension and full renovation, Thames Ditton, Surrey

TOTUS

Salon urządzono w prostym i nowoczesnym stylu, o którym świadczą przede wszystkim dobrane barwy – biel oraz gustowna szarość. Rozlokowanie pomieszczenia, pomimo zastosowania otwartego planu, pozwala na zachowanie intymności nawet bez użycia ścianek działowych.

Dzięki takiemu zaprojektowaniu wnętrza, mieszkańcy rezydencji siedząc wygodnie na kanapie mogą rozkoszować się widokiem swojego urokliwego ogrodu. Z perspektywy, z której zostało wykonane załączone zdjęcie, widoczne są szklane drzwi tarasowe. Będąc ramą dla przyjemnego obrazu, zapewniają one dodatkowo dopływ dużej ilości światła dziennego do wnętrza.

​Cudowna biel

Projekty,  Salon zaprojektowane przez TOTUS
TOTUS

New life for a 1920s home – extension and full renovation, Thames Ditton, Surrey

TOTUS

Neutralna kolorystyka została zastosowana przez projektantów również w drugim salonie. Jego wystrój, daleki od przepychu i bogactwa, stanowi zaledwie kilka ozdób. Meble są klasyczne i eleganckie. Uwagę przyciąga zwłaszcza nowoczesna bambusowa lampa, która wprowadza do wnętrza trochę życia. Pufa w kolorze miętowej zieleni oraz poduszki o tej samej barwie przełamują dominację wszechobecnej bieli.

​Spotkanie tradycji z nowoczesnością

Projekty,  Korytarz, przedpokój zaprojektowane przez TOTUS
TOTUS

New life for a 1920s home – extension and full renovation, Thames Ditton, Surrey

TOTUS

Tak samo, jak w drugim salonie, również na korytarzu miętowa zieleń odgrywa znaczącą rolę. Pomalowanie tradycyjnych balustrad na biało oraz zastosowanie białych listewek przyczyniło się do tego, że całość wygląda na jasną i czystą.

​Luksusowa łazienka

Projekty,  Łazienka zaprojektowane przez TOTUS
TOTUS

New life for a 1920s home – extension and full renovation, Thames Ditton, Surrey

TOTUS

Któż z nas nie pokochałby takiej łazienki?! Pomieszczenie widoczne na zdjęciu można bez wątpienia zaliczyć do jasnych i lekkich, a obraz siebie relaksującego się w luksusowej wannie do wyobrażeń najprzyjemniejszych i wartych urzeczywistnienia. Płytki wykonane z szarego kamienia nadają całości stylowego wyglądu, ale są także praktycznym rozwiązaniem, gdyż są łatwe do czyszczenia i znacznie bardziej odporne na wodę i parę niż farby, czy tapety. Zawieszony nad wanną obraz o morskiej tematyce stanowi idealne zwieńczenie całości.

Jeżeli spodobał się wam ten dom, przyjrzyjcie się również innej odrestaurowanej posiadłości z tamtych lat: Zaskakująca przemiana nudnego domu! 

Co myślicie o zestawieniu klasyki z nowoczesnością?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu