Wygoda i nowoczesność pod jednym dachem!

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

W Korei Południowej mieszka się zazwyczaj w mieszkaniach w wysokich wieżowcach lub miniaturowych domkach na przedmieściach. Mało kto zamieszkuje przestronny dom jednorodzinny na rozległym terenie. Małżeństwo z dwójką dzieci zdecydowało się jednakże przełamać konwenanse i stworzyć dom, w którym radośnie i beztrosko wychowywać mogłyby się ich pociechy, a w przyszłości one właśnie z radością mieszkałyby tam dalej. Inwestorzy zgłosili się do architektów ze studia MLNP i zlecili im budowę nowoczesnego i niezwykle komfortowego domu. Zobaczcie efekt końcowy!

Z zewnątrz

Architekci przywiązali ogromną wagę do przestrzennego odseparowania poszczególnych przestrzeni domu. Z zewnątrz podział ten ujawnia się w zróżnicowanych kolorach i materiałach użytych do wykończenia zewnętrznej fasady.- górna część budynku wyłożona została metalowymi płytami w ciemnym kolorze, a dół otynkowano na biało W środku z kolei, 228 metrów kwadratowych przestrzeni użytkowej podzielono na trzech kondygnacjach, funkcjonalnie różnicując poszczególny obszary.

Drewniany taras

Oczywiście w projekcie domu uwzględniono także zewnętrzne obszary, gdzie zlokalizowano strefy relaksu. Na zdjęciu widzimy drewniany taras, na który wyjść można bezpośrednio z salonu. Jest wystarczająco duży, aby pomieścić wygodne miejsce do siedzenia oraz obszar z grillem. Na takim tarasie można naprawdę cieszyć się długimi letnimi wieczorami!

Pokój wspólny

Parter domu przeznaczono na przestronną strefę dzienną, gdzie czas spędzać może wspólnie cała rodzina. Wnętrze to zaaranżowano prosto, funkcjonalnie i ze smakiem. Białe powierzchnie ścian i sufitu korespondują pięknie z drewnianym parkietem. Wielkopowierzchniowe okna wpuszczają do środka mnóstwo naturalnego światło, rozjaśniając to wnętrze. Stylowe halogeny umieszczono dyskretnie w suficie, gdzie prezentują się bardzo nowocześnie.

Kuchnia i jadalnia

Na końcu strefy dziennej zlokalizowano obszar kuchnia i jadalni. Także tutaj dominuje drewno- zabudowa kuchenna jest z jednej strony drewniana, a z drugiej gładka, o lśniących białych frontach. Sprzęty AGD estetycznie zabudowano, aby nie szpeciły wnętrza. Od strefy dziennej kuchnię oddziela blat z funkcją miejsca do siedzenia. Zlokalizowana po lewej stronie jadalnia to gustowne połączenie drewna z błękitnymi dodatkami. Warto zwrócić tu uwagę na wyjątkowe oświetlenie, znaczące poszczególne obszary.

Korytarz

Wchodząc po schodach na pierwsze piętro, znajdujemy się w przestronnym korytarzu, gdzie króluje naturalne drewno. Dzięki wielkopowierzchniowym oknom przestrzeń ta skąpana jest w naturalnym świetle. Korytarz ten jest zbyt szeroki, aby pełnić jedynie funkcję komunikacyjną, dlatego też urządzono tu wygodne miejsce do relaksu- z książką czy laptopem. Na jego końcu umiejscowiono praktyczny kącik do czytania.

Przechowywanie

Kącik ten pełni rolę nie tylko miejsca do czytania, ale także schodów oraz domowej biblioteczki. Pod szerokimi stopniami stworzono półki, gdzie stylowo i praktycznie przechowywać można książki. Dalej, po wąskich schodach, przejść można na strych.

Poddasze

Na poddaszu stworzono oazę spokoju dla dorosłych. To tutaj, pośród minimalistycznej aranżacji, posłuchać można muzyki, przeczytać w ciszy książkę, lub obejrzeć film, emitowany na ścianie za pomocą rzutnika. Najwyższe technologie multimedialne spotykają się tutaj z minimalistycznym designem, dając efekt prawdziwie ekskluzywnej przestrzeni.

Dowiedzcie się, jak zaprojektować perfekcyjne poddasze w artykule Adaptacja poddasza – jak to zrobić?

Jak Wam się podoba taki pomysł na dom?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu