Zmień swój mały ogródek w mini farmę!

A.D. A.D.
Loading admin actions …

Dobrze zaplanowany i pielęgnowany ogródek warzywny może się stać nie tylko źródłem świeżych i ekologicznych warzyw, owoców oraz ziół, ale także elementem dekoracyjnym działki. Moda na ekologię jest coraz powszechniejsza i globalna a co najważniejsze – jest to bardzo dobra moda! Dzięki swojemu własnemu warzywnikowi zaoszczędzicie pieniądze, będziecie jeść zdrowo i ekologicznie a Wasz ogród zyska nową dekorację. Chyba nie musimy Was dłużej przekonywać? Zobaczcie jak stworzyć w swoim ogrodzie mini farmę warzywną.

Przeczytajcie również jak stworzyć Ogród przyjazny zwierzętom – najlepsze rozwiązania!

Oddziel miejsce pod uprawę

Projekty,  Ogród zaprojektowane przez Roundhouse Architecture Ltd
Roundhouse Architecture Ltd

Laundry Cottage, Glen Dye, Banchory, Aberdeenshire

Roundhouse Architecture Ltd

Warzywnik to znakomite dopełnienie ogrodu. Dzięki niemu możemy mieć własne warzywa: smaczne, zdrowe i piękne, a przy tym łatwe w uprawie. Jednak często zniechęca nas wizja warzywników minionej epoki: nudnych grządek z ziemniakami i rzędami buraków, marchewki czy cebuli. Odstrasza też perspektywa ciężkiej pracy wiosną i żmudnych zabiegów pielęgnacyjnych przez cały sezon. Nie warto stresować się na zapas. Wydzielenie odpowiedniej części działki pod warzywnik to doskonałe rozwiązanie, dzięki któremu będziecie mogli sami decydować jakich rozmiarów plantację planujecie. Na początek wybierzcie dobrze nasłonecznione miejsce, najlepiej w rogu działki i ogrodź cie je niewysokim płotkiem. Zabezpieczycie w ten sposób młode warzywa przed dziećmi lub czworonogami.

Zbuduj proste poletko

Projekty,  Ogród zaprojektowane przez Carla Wilhelm
Carla Wilhelm

Moestuinieren op de m2

Carla Wilhelm

Zbite z desek proste poletko o wymiarach np. 2 na 5 m to wystarczające miejsce na przydomowy ogródek. Konstrukcja nie musi być skomplikowana – wystarczy odgrodzić grządki od reszty działki za pomocą desek lub niewysokiego plotka. Wybierając miejsce pod warzywa zwróćcie uwagę nie tylko na wymagania co do nasłonecznienia i osłonięcia od wiatru ale również weźcie pod uwagę wygodę późniejszej pielęgnacji. Warto by w pobliżu znajdował się budynek gospodarczy lub niewielka szopa na narzędzia ogrodowe. Zwróćcie również uwagę na to, czy wąż ogrodowy jest wystarczająco długi, czy źródło wody nie jest za daleko. Podlewanie konewką jest na dłuższą metę dość uciążliwe.

Użyźnij glebę

Najlepsza na warzywnik jest żyzna, przepuszczalna i szybko nagrzewająca się gleba. Najkorzystniejsza z rodzajów gleby jest gleba próchnicza. Ma ciemnobrązową lub czarną barwę, widoczne są w niej gołym okiem fragmentu obumarłych roślin. Z takiej gleby roślinom najłatwiej jest pobrać składniki odżywcze. Wybrany teren oczyszczamy z resztek roślin i kamieni, a następnie mieszamy czyli spulchniamy warstwy gleby. Ma to na celu rozluźnienie jej struktury, czyli utworzenie przestrzeni, która zostanie wypełniona przez powietrze i wodę – tak niezbędne dla roślin. Mały ogród możemy spulchnić szpadlem, do większego warto użyć glebogryzarki. Po spulchnieniu, glebę grabimy i wzbogacamy odpowiednimi nawozami. Tak przygotowany teren jest gotowy na wysiew warzyw lub owoców.

Zasady wysiewu roślin

Projekty,  Ogród zaprojektowane przez Ecojardim
Ecojardim

Implantação das ixórias

Ecojardim

Przemyślana kompozycja warzywnika pozwoli maksymalnie wykorzystać nieduże poletko dlatego projektując warzywnik najwyższe rośliny umieśćcie z tyłu, przy płocie. Jeśli Wasze poletko jest niewielkie komponujcie razem rośliny rosnące szybko i zdecydowanie wolniej, np. obok wolno rosnącej jesiennej odmiany marchwi lub pod fasolą czy pomidorami można kilkakrotnie wysiać szybko rosnącą rzodkiewkę lub letnią odmianę szpinaku. Bardzo ważne jest wydzielenie ścieżek, żeby nie niszczyć grządek w czasie pielęgnacji roślin. Optymalna szerokość grządki to około 120 cm, a ścieżki – 30 cm. Koniecznie wydzielcie stałe miejsce na wieloletnie warzywa, np. rabarbar, szczaw, cebulę siedmiolatkę, szczypiorek i zioła.

Wybór warzyw

Wybór warzyw do ogrodu jest bardzo duży, ale jeśli nie macie dużego doświadczenia w pracach ogrodniczych, warto wybrać takie rośliny, których uprawa nie będzie trudna. Zaliczyć można do nich rzodkiewki, sałatę i rukolę, ogórki, dynię czy fasolkę szparagową. Niektóre warzywa można wysiewać do gruntu, inne lepiej najpierw do skrzynek i dopiero sadzonki przesadzać do gruntu po 15 maja. Tabelę z terminem siania konkretnych warzyw znajdziecie w internecie. Nasiona roślin strączkowych (np. fasoli i bobu) możecie przed posianiem włożyć do ciepłej wody na dobę i dopiero potem posiać. Inną metodą jest tzw. podkiełkowanie – rozkładamy namoczone wcześniej nasiona np. na nawilżonej ligninie lub wacie i czekamy, aż puszczą kiełki. Dopiero wówczas wsadzamy je do ziemi. Jeśli potrzebujecie pomocy przy projektowaniu warzywnika poradźcie się architektów zieleni np. z GREENERIA.

Ogródek ziołowy

Ogródek warzywny warto wzbogacić o zioła – mają one dobry wpływ na uprawę warzyw a dodatkowo same w sobie stanowią wartościowy produkt spożywczy. Jakże miło jest pić świeżą mięte prosto z własnej grządki lub doprawić sałatkę aromatyczną bazylią. Ogródek ziołowy można założyć nawet w bardzo małym ogrodzie, wystarczy jedynie skrawek dobrej, żyznej ziemi oraz dużo słońca. Większość ziół dobrze rośnie w każdej ziemi ogrodowej. Zioła można uprawiać z nasion, rozsady lub kupując rośliny w doniczkach. Najlepiej kupić zioła rosnące w doniczkach, gdyż są rozrośnięte i od razu gotowe do zbioru aromatycznych liści. Zioła jednoroczne – bazylia, cząber, koper, kolendra, majeranek, ogórecznik, trybula – musimy dosadzać każdego roku, gdyż nie przetrwają zimowych mrozów. Zioła wieloletnie – estragon, koper włoski, lawenda, lubczyk, mięta, rozmaryn, rumianek, szałwia, szczypiorek, tymianek – mogą rosnąć wiele lat na tym samym miejscu. Te zioła wymagają przycinania gdy przekwitną lub zaczną się nadmiernie rozrastać.

Bądź ekologiczny

Projekty,  Ogród zaprojektowane przez Carla Wilhelm
Carla Wilhelm

Regenboog snijbiet

Carla Wilhelm

W ogrodzie ekologicznym należy stosować preparaty do ochrony roślin, które nie stanowią zagrożenia dla człowieka, pszczół i zwierząt zjadających szkodniki. Samodzielnie można przygotowywać m.in. naturalne wyciągi lub gnojówki z roślin takich jak skrzyp, pokrzywa i wrotycz. Także kompost jest dobrym i naturalnym nawozem i doskonałym sposobem na wykorzystanie odpadów roślinnych, jest także tanią i łatwą do uzyskania alternatywą dla obornika. Warto w swoim ogrodzie zbudować najprostszy kompostownik i wykorzystywać nawóz kompostowy do uprawy roślin.

A czy i Wam marzy się letnia zupa z warzyw prosto z własnej grządki?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu