Zaskakująca przytulność za ciemnym murem!

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Dziś zabierzemy Was do Wielkiej Brytanii, do domu, który jest typowym wykwitem wyspiarskiej architektury lat powojennych. To właśnie wtedy, dla przeżywającego prawdziwy boom społeczeństwa, zaprojektowano charakterystyczne budynki z ciemnej cegły. Powstawały one w znacznej liczbie na granicy przedmieść i centrów miast, akomodując rozrastającą się robotniczą klasę średnią. Cechowała je jednolitość pod względem bryły, przygnębiająca ciemna fasada oraz niewielka ilość okien.

Taki właśnie dom architekci ze studia APE Architecture & Design musieli przystosować do wymagań mieszkaniowych XXI wieku. Obejrzyjcie, jak przytulnie urządzono jego wnętrza, aby zrekompensować smętny charakter elewacji.

Pierwsze wrażenie

Oglądając dom od strony podjazdu, nie można oprzeć się silnemu, industrialnemu wrażeniu, którym emanuje cała posiadłość. Nie tylko sama fasada jest ciężka i ciemna, ale także otaczający budynek mur nie nastraja optymistycznie. Jednakże, jako że tego typu budynki są intensywnie monitorowane przez instytucje zajmujące się urbanistyką, architekci nie mogli wprowadzić licznych zmian do zewnętrznego wyglądu. Wymieniono jedynie dachówkę oraz zainstalowano dachowe oświetlenie.

Od frontu

Jeszcze bardziej tradycyjnie dom ten prezentuje się od frontu. Brak możliwości jakichkolwiek większych zmian w zewnętrznym wyglądzie sprawiał, że architekci mieli pod tym względem związane ręce. W środku jednak stworzono wygodne i funkcjonalne wnętrze, bardzo różniące się charakterem od zewnętrznej fasady.

W górę

Aby stworzyć jak najwygodniejsze lokum mieszkaniowo, zdecydowano się zagospodarować poddasze domu, tworząc na nim przestrzeń na sypialnię i domowe biuro. Typowe dla angielskiej architektury wnętrz schody- wąskie i zawijane- wyłożono szarą wykładziną, dopasowując je charakterem do minimalistycznej aranżacji oraz czyniąc je łatwe w czyszczeniu i pielęgnacji.

Miejsce pracy

Na górze znajdujemy się w nowo zaprojektowanym domowym gabinecie. Urządzono go w oparciu o jasną kolorystykę i naturalne materiały wykończeniowe. Białe ściany i sufit powodują, że jest tu jasno, a drewniana sklejka oraz meble wprowadzają świeży klimat. Praktycznie miejsca na przechowywanie umieszczono w ścianach, co nie tylko oszczędza cenny metraż, ale także wygląda stylowo i modnie. Odpowiednio dobrane sztuczne oświetlenie, oraz naturalne światło wpadające przez okno dachowe czynią z tego pomieszczenie idealne miejsce do pracy.

Ukryte miejsce do przechowywania

Relatywnie niewielka przestrzeń mieszkalna tego typu domów wymusiła na architektach kreatywne podejście do rozwiązania problemów z przechowywaniem. Zdecydowano się na ruchomy system regałów, który odchyla się, ujawniając dodatkową przestrzeń w ścianie. Ten prosty, ale genialny designerski trik zdecydowanie powiększył przestrzeń użytkową tego domu, wspomagając także utrzymanie w nim porządku.

Sypialnia

Nowa sypialnia zachwyca prostym, ale ponadczasowym designem. Skromne wyposażenie powoduje, że wnętrze jawi się przestronnie, a stonowana paleta kolorów nadaje mu eleganckiego charakteru. Szara wykładzina dodaje pomieszczeniu przytulności, pięknie komponując się także z drewnianymi meblami i śnieżnobiałymi ścianami. Pokuszono się także o pewne nowoczesne elementy aranżacji- minimalistyczne oświetlenie LED na suficie oraz kultowe krzesło Eames z białym oparciem.

Naturalne światło

Nowo zaprojektowany obszar na poddaszu został dobrze oświetlony, dzięki zainstalowaniu trzech nowoczesnych okien dachowych. Dzięki nim swobodny dostęp do wnętrza ma nie tylko naturalne światło, ale także świeże powietrze.

Obejrzyjcie inny klasycznie urządzony dom w Anglii- Stylowy dom w Londynie .

Jak Wam się podoba ten dom?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu