Kuchenka i lodówka: jak przedłużyć żywotność sprzętu?

Milena Zawistowska Milena Zawistowska
Loading admin actions …

Utrzymywanie porządku i dbanie o czystość w domu to wisienka na torcie i bardzo ważny punkt wieńczący designerskie wnętrze, bowiem nawet drogo i modnie urządzony dom nie będzie wyglądał dobrze, gdy się o niego nie dba. A dokładnie mówimy o prozaicznych czynnościach takich jak przecieranie kurzu z podłóg, mebli, ale też o konserwacji sprzętów AGD i RTV. 

Dbanie o sprzęty gospodarstwa domowego jest ważne z uwagi na ich cenę, często stałe umiejscowienie w kuchni w meblach na wymiar, a nawet w niewielkim stopniu ze względu na design, który dobierany jest starannie do stylu przewodniego na samym początku projektowania wnętrza. Może się tak zdarzyć, że wymiana urządzenia w tej samej, pasującej do całości wersji będzie później niemożliwa.  

Kuchenne urządzenia są najczęściej eksploatowane w domu i najbardziej narażone na uszkodzenia. Jednak jeśli dowiemy się jak je systematycznie konserwować, będziemy mogli używać ich bezawaryjnie nawet przez dekady! Wymaga to jednak trochę czasu i pracy!

Porady na utrzymanie sprzętu w świetnym stanie znajdziecie również w Katalogu Inspiracji Tak sprawisz, że Twoja pralka będzie Ci służyć długie lata! Zapraszamy!’

Kuchenka: jak czyścić bez detergentów i usunąć trudne zabrudzenia?

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez Laquercia21
Laquercia21

Cucina con Fantasma

Laquercia21

Soda oczyszczona rozprawi się z wieloma trudnościami, a na pewno bardzo dobrze z tłuszczem i przypaleniami we wnętrzu piekarnika. Do tego należy przygotować pół litra wody, a w niej rozpuścić łyżkę sody. Taki roztwór posłuży do skutecznego umycia piekarnika z lekkich zabrudzeń. Natomiast te oporniejsze do usunięcia, zaschnięte kilka razy przypalenia można posypać solą kuchenną, potem podgrzać wnętrze, aż do jej zbrązowienia, po czym usunąć gąbką i umyć cały piekarnik wcześniej wspomnianym sposobem. Kolejnym pomysłem może być zastosowanie wody z cytryną. Wystarczy do garnka wlać pół litra wody, wcisnąć sok z połowy cytryny, wstawić odkryte naczynie do piekarnika i podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Para spowoduje, że brud zmięknie i wtedy łatwo go zmyjemy, a sok z cytryny równocześnie odświeży zapach.  Do wyeliminowania przykrej woni możemy użyć także ziół.  W piekarniku wystarczy podgrzać szklankę wody, a w niej trochę majeranku, mięty i goździków. Oprócz tego można podgrzać w wodzie cynamon, kilka kropel aromatu waniliowego, sok lub skórki z cytryny, skórki z pomarańczy.

Kuchenka: sprawdź uszczelki w drzwiczkach.

Konserwacja sprzętów wymaga czyszczenia, ale też profilaktycznej wymiany niektórych części. Szczególnie zwróćmy uwagę na uszczelki w drzwiach od piekarnika, czy aby na pewno nie są zapieczone lub dziurawe. W takim przypadku należy je wymienić, by urządzenie nie traciło ciepła i nie pochłaniało więcej energii. To samo dotyczy lodówki, której gumowa uszczelka powinna być zawsze w nienagannym stanie; regularnie czyszczona i wycierana do sucha, by w jej szczelinach nie pojawił się grzyb, a drzwi lepiej izolowały.

Lodówka: jak czyścić bez detergentów?

Czyszczenie sprzętów gotowymi, chemicznymi detergentami na pewno jest skuteczne, ale nieprzyjazne środowisku, żywności w niej przechowywanej oraz zwyczajnie naszemu portfelowi. Skoro możemy te trzy negatywne aspekty wyeliminować, to dlaczego by nie spróbować użyć domowych, jadalnych preparatów do czyszczenia, które równie dobrze poradzą sobie w tym zadaniu? Do czyszczenia wnętrza lodówki świetnie sprawdzi się ocet z wodą (roztwór szklanki octu i szklanki wody), który dezynfekuje i usuwa nieprzyjemne zapachy. O dziwo do tego samego problemu nada się także sok pomidorowy! Jednak po tym należy zmyć całą lodówkę czystą wodą, co wiąże się z dodatkową pracą. 

Realizacja powyższej kuchni Joanny Kubieniec.

Lodówka: jak pozbyć się złych zapachów?

Lodówki wypełnione po brzegi różnymi produktami, po otwarciu mogą uwalniać dość specyficzny zapach. Szczególnie jest to istotne, kiedy posiadamy kuchnię połączoną z salonem, dlatego tym bardziej zależy nam na utrzymaniu przyjemnego zapachu w całym pomieszczeniu. Aby lodówka przy każdym otwarciu nie psuła salonowej aury i miłej atmosfery, wstawmy do jej zakamarka niewielkie naczynie, do którego wsypiemy sodę oczyszczoną lub zmieloną kawę. Te dwa produkty świetnie pochłaniają przykre zapachy. Aby spotęgować ten efekt – jak wspominaliśmy wcześniej – przy myciu całego wnętrza lodówki zastosujmy do dezynfekcji ocet z wodą w równych proporcjach.

Lodówka: rozmrażaj przynajmniej raz w roku.

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez Papilio
Papilio

The Utility Room

Papilio

Kolejnym punktem jest rozmrażanie lodówki i zamrażarki przynajmniej raz na rok. Niezbędne jest to w celu utrzymania jej najlepszej wydajności i optymalnej higieny w środku. Z racji tego, że w zamrażarce może powstać spora warstwa lodu, może ona rozmrażać się dłużej, dlatego też jego nadmiar, po odczekaniu kilku chwil, najlepiej usunąć ręcznie, na przykład przy pomocy kuchennego narzędzia. Po wyłączeniu lodówki z zasilania, wyjęciu z niej wszystkich produktów spożywczych (które na ten czas trzeba umieścić w innym, chłodnym miejscu) i zabezpieczeniu podłogi przed wyciekaniem wody, należy wyjąć wszystkie półki i starannie umyć pod zlewem, używając płynu do mycia naczyń. Koniecznie pamiętajmy o dokładnym wymyciu wnętrza lodówki, szczególnie szczelin, do których wsuwa się półki, a także uszczelek obu drzwiczek, które wycieramy do sucha po to, by lepiej izolowały dwie strefy temperatury – jej wewnętrzną i pokojową.

Lodówka: nie zostawiaj pustej.

Jeśli przy okazji porządków w lodówce pozbywamy się całej żywności, a nie chcemy, by zabierała więcej energii, można włożyć do niej w połowie wypełnioną butelkę wody lub kartony z sokiem. W połowie pusta lodówka zużywa więcej energii elektrycznej niż pełna, ponieważ jeśli jest pusta, to gorzej trzyma chłód i szybciej ogrzewa się przy otwieraniu. Dlatego duże znaczenie ma wypełnienie lodówki i to nawet tymi produktami, które niekoniecznie trzeba chłodzić, a które dobrze będą trzymały zimno, mając jednocześnie sporą kubaturę.

Niezwykle przytulne realizacje kuchni możecie obejrzeć w Katalogu Inspiracji Kuchnia w stylu wiejskim – 10 aranżacji.

Używacie detergentów czy wolicie domowe sposoby czyszczenia sprzętów AGD?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu