Strach przed zarysowaniem? Prawda czy fałsz o kuchennym blacie!

Luiza Sadowska Luiza Sadowska
Google+
Loading admin actions …

Kuchenne blaty muszą znieść wiele – gorące garnki, rozlaną wodę, krojenie nożem na silikonowej desce. Powinny być odporne na uszkodzenia mechaniczne, jak również łatwe w czyszczeniu. Wybór odpowiedniego materiału na blat nie jest wcale taki prosty – różnią się ceną, ciężarem i tym, czy pasują do naszej kuchni. Nie każdy materiał będzie się nadawał do naszego wnętrza. W dodatku powinny być dobrze dobrane do mebli. Sprawdziliśmy, jakie blaty są najlepszym wyborem i z jakiego materiału powinniście być zadowoleni. Oczywiście, zawsze znajdą się plusy i minusy, więc dobór blatu powinien być podyktowany głównie własnymi potrzebami. Skoro nie gotujecie zbyt często w domu, to nie warto wydawać fortuny na blat, jeśli przeciwnie – gotujecie codziennie i to dla licznej rodziny, inwestycja w lepszy blat będzie oszczędnością, ponieważ nie będziemy musieli go co jakiś czas wymieniać. 

Prawda: Drewno jest delikatne

Drewniane blaty wyglądają fantastycznie, szczególnie w rustykalnych kuchniach lub w minimalistycznych wnętrzach, gdzie uzupełniają aranżację, np. jako kontrast dla białych mebli i ścian. Jednak na drewno, będące blatem, będziemy musieli uważać, ponieważ jest ono narażone na zadrapania, wilgoć i wysoką temperaturę. Nawet jeśli zabezpieczymy drewno lakierem lub bejcą, dodatkowo możemy też użyć wosku, to będzie ono narażone na te czynniki. Wybierając blat z drewna powinniśmy zwrócić uwagę na temperaturę w jakieś został wykonany, powinno to być min. 200 ° C – takie blaty charakteryzuje większa odporność na wodę i wilgoć. Niektóre gatunki drewna lepiej odnajdują się w kuchennej rzeczywistości, jak np. orzech, czy dąb. 

Fałsz: piękne i wytrzymałe drewno

Przyznajemy, że nie chodzi nam tutaj o prawdziwe drewno a… o materiał kompozytowy, czyli laminat. Jednak może on w bardzo skuteczny sposób imitować drewno, a przy tym jest o wiele bardziej wytrzymały na wszelkie zarysowania i kontakt z wodą. Wybierając blat z laminatu, który wygląda dokładnie tak, jak blat drewniany, możemy znaleźć nie tylko zwykłe blaty, ale też takie, które naśladują słoje występujące w prawdziwym drewnie. Piękny, ale jednocześnie trwały materiał! I z pewnością jest o wiele tańszy od blatu np. z dębu. 

Wciąż zastanawiacie się nad drewnem, ale nie wiecie, czy to dobry pomysł? Sprawdźcie w tym artykule: Drewniane blaty w kuchni – czy warto?

Prawda: laminat jako blat to dobry wybór

O laminacie wspominaliśmy już wcześniej – jest to materiał, który dobrze będzie się sprawdzał w roli kuchennego blatu. Nie straszna mu wysoka temperatura i wilgoć (oczywiście bez przesady). Laminat staje się coraz częściej wyborem dla nowoczesnych kuchni, które łączą w sobie ciekawą estetykę razem z maksymalną funkcjonalnością. W porównaniu z innymi materiałami o podobnej wytrzymałości, laminat jest tańszym wyborem. W dodatku możemy dowolnie dobrać kolor, więc będzie pasować do każdej kuchni i stylu w jakim mamy ją urządzoną.

Prawda i fałsz: Blaty metalowe i z kamienia

W przypadku blatów wykonanych z metalu możemy być pewni, że zniosą każdą temperaturę, a zalanie wodą nie jest im straszne. Jednak są wysoce narażone na wszelkie zarysowania, których już nie uda nam się pozbyć. Takie blaty są często wykorzystywane w większych kuchniach i raczej nie spotykamy tego rozwiązania w domu. Innym pomysłem na blat są blaty z kamienia i różnych kruszców, które stanowią domową alternatywę – są wytrzymałe na wysokie temperatury oraz wilgoć, a do tego świetnie radzą sobie z zarysowaniami. Zdecydowanym minusem takiego rozwiązania jest ich cena oraz waga – nie są to lekkie blaty, które z łatwością zamontujemy w pojedynkę. 

Prawda i fałsz: beton jako blat

Beton podbił nasze serca już jakiś czas temu – chociaż wygląda surowo, to zachwyca w każdej kompilacji, niezależnie od tego, czy jest to wnętrze urządzone w stylu industrialnym, czy może minimalistycznym. Prawdą jest, że beton świetnie się nadaje w roli kuchennego blatu. Jako materiał o wysokiej odporności na temperaturę, wilgoć i wszelkiego rodzaju zadrapania, nadaje się świetnie. Tak naprawdę jedynym minusem, jaki można zauważyć, jest to, że nie odpowiednio zabezpieczony prawdopodobnie po jakimś czasie straci swój kolor. Nawet jeśli o tym nie wiedzieliśmy, nie musimy się zbytnio przejmować taką drobnostką, ponieważ dostępne są różne farby imitujące beton i w najgorszym przypadku, gdy już zostanie pozbawiony koloru – możemy po prostu pomalować blat pamiętając przy tym o odpowiedniej ochronie farby. 

Prawda: corian jako materiał przyszłości

Corian, czyli materiał, który nie daje się zadrapaniom, a przy tym pozostaje miły i gładki w dotyku. Jest to kompozyt mineralny, który pozwala nam na różne połączenia – możemy stworzyć jedną wielofunkcyjną przestrzeń, np. blat przechodzący w umywalkę lub powierzchnię ściany. Gładkie połączenia oraz dowolność koloru pozwalają na tworzenie unikalnych wzorów i kompozycji. Nie straszne są mu chemiczne środki do czyszczenia, tak samo jak duża ilość wody, czy nawet kwasu. Jest lżejszy od kamienia i nie podlega barwieniu pod wpływem promieni słonecznych. Można go bardzo łatwo wyczyścić, chociaż nie będzie to często konieczne, ponieważ jest odporny na plamienia. Czyżby był to idealny materiał na blat kuchenny? 

Jaki materiał jest Waszym faworytem?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu