Luksusowa nowoczesność!

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Luksus niejedno imię ma. Każdy z nas na myśl o luksusowej rezydencji będzie miał przed oczami inny spektakularny budynek. Jedni uwielbiają nawiązania do przeszłości, renesansowe wille to tutaj wiodąca inspiracja. Inni z kolei zachwycają się nowoczesnością, chcą żyć osadzeni mocno w swoich czasach i to przez pryzmat współczesności rozumieją luksus. Nasz dzisiejszy Katalog Inspiracji dotyczy rezydencji stworzonej dla właśnie tej drugiej grupy miłośników architektury.

Jeśli nosi się nazwisko Bond, to ono zobowiązuje, także podczas budowy domu! Architekci ze studia Baufritz z angielskiego Cambrigde podjęli się zaprojektowania rezydencji marzeń dla małżeństwa Sarah i Trevora Bondów. W okolicy można było znaleźć już cztery inne dzieła tej pracowni, które przekonały naszą parę co do ostatecznego wyboru. Bondowie marzyli o willi wyróżniającej się elegancją prostoty, o proporcjonalnej, klasycznej bryle zinterpretowanej w języku współczesności. Trudnością było umiejscowienie działki na zboczu, a bonusem piękne widoki na Tamizę.

Jak mawiają, im prościej, tym trudniej! Czy nasi profesjonaliści podołali jasno sprecyzowanym oczekiwaniom klientów? Zaraz się o tym przekonamy…

Uwspółcześniona klasyka

Oto przed nami kwintesencja współczesnej prostoty. Tradycję udało się uwspółcześnić! Bryła domu to delikatnie zmodyfikowany prostopadłościan pokryty dachem czterospadowym. Gdyby nie on, pokusilibyśmy się o nazwanie tego budynku minimalistycznym. Spady dachu odgrywają tutaj ważną rolę, to na nich położono panele słoneczne. Ponieważ działka znajduje się na spadku, widoczne na powyższym zdjęciu pierwsze piętro odpowiada poziomowi ulicy. Dlatego też to na nim rozmieszczono strefę publiczną tego wspaniałego domu. Odpowiada mu garaż oraz budynek gospodarczy widoczny w tle.

Willa z widokiem

Jak już wspomnieliśmy, dom znajduje się na działce z widokiem na Tamizę. Fakt ten okazał się determinujący przy powstawaniu projektu. Od strony rzeki nie zamierzano zmarnować ani centymetra! Każdemu z pięter zapewniono taras lub balkon. Tutaj z pięknego krajobrazu cieszyć się można cały czas! Doskonałym miejscem na relaks jest przestronny drewniany taras zaprojektowany wokół eleganckiego basenu. W tym miejscu przed rozpoczęciem prac znajdował się dawny basen, który postanowiono wykorzystać. Kiedy domowników znudzi już zażywanie kąpieli czy też kąpieli słonecznych, to na najniższym poziomie czekają na nich inne rozrywki. Znajduje się tam siłownia oraz pokój gier. My jednak wypieramy się na piętro…

Jadalnia…

Jak na fasadzie mogliśmy oglądać kontrasty bieli z ciemną szarością, tak też i aranżacje opierać się będą na połączeniu bieli z czernią, ocieplonym nieco hojnym użyciem drewna. Znajdujemy się w przestrzeni jadalni, otwartej na tras ogromnym przeszkleniem. Przy dobrej pogodzie może ono zostać częściowo otwarte i powiększyć przestrzeń mieszkalną dla sześcioosobowej rodziny. Rozwiązaniem, które szczególnie się nam podoba, jest wprowadzenie w głębi pomieszczenia czerwonej kanapy. Czekając na posiłek można się zrelaksować lub też pogawędzić z kucharzem, bowiem kuchnia znajduje się tuż za nami…

… z kuchnią

Kilka kroków do tyłu i znajdujemy się w nowoczesnej kuchni, otwartej na jadalnię podłużnym barkiem. Wyróżniają ją drewniane fronty mebli, udekorowane klasycznymi, metalowymi gałkami. A skoro o metalu mowa, musimy zwrócić uwagę na sprzęt AGD, elegancko zaaranżowany na białym blacie. Z powyższej kuchni przejść można nie tylko do jadalni, którą przed chwilą opisaliśmy, ale także do jadalni znajdującej się na tarasie i tam spożyć posiłek na świeżym powietrzu. 

Jeśli i Wy marzycie o nowoczesnej kuchni, to koniecznie sprawdźcie ten Katalog Inspiracji: TOP 10 – nowoczesna kuchnia!

Salon

W przeciwieństwie do wielu nowoczesnych budynków, tutaj nie zdecydowano się na całkowicie otwartą przestrzeń. Przy licznej rodzinie jasne wydzielenie poszczególnych stref może okazać się korzystne! Ponownie mamy do czynienia z aranżacją opartą na kontraście czerni i bieli. Czarne sofy, podnóżek oraz kominek wyróżniają się na tle białych ścian oraz jasnego drewna podłogi. Klimat pomieszczenia determinują także dekoracje, utrzymane w niebieskich i pistacjowych barwach.

Sypialnia

Na koniec naszego spaceru, zatrzymujemy się w głównej sypialni. Państwo Bond mają do swojej dyspozycji przestronne pomieszczenie o wysokim suficie. Łączy się ono z garderobą pełną zabudowanych szaf oraz prywatną łazienką. Duże lustra oraz przeszklenia zapewniają doskonałe doświetlenie przestrzeni naturalnym światłem. Prosty, nowoczesny wystrój idealnie wpisuje się w gusta właścicieli. Pamiętajmy, żeby i naszego domy oraz mieszkania urządzać kierując się przede wszystkim naszym indywidualnym gustem!

Co spodobało się Wam tutaj najbardziej?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu