Projekty, nowoczesne Domy zaprojektowane przez Paula Mariasch - Juana Grichener - Iris Grosserohde Arquitectura

Od rudery do domu na miarę XXI wieku!

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Uwielbiamy metamorfozy wiekowych budynków! Takie projekty naprawdę dają nam do myślenia, inspirują do podejmowania działa także wobec naszych ukochanych lecz przestarzałych domów. Niektóre transformacje są spektakularne, inne dyskretne. Jedne zaskakują skalą, drugie uświadamiają nam, że często niewielka zmiana może przynieść pożądane efekty. Przebudowa, którą przygotowaliśmy dla Was dzisiaj, określić można jako radykalną! 

Architekci Paula Mariasch i Agustín Vital zmienili ciasną ruinę w stylowy, przestronny dom. Projekt wykonany został dla pary bez dzieci i zaspokaja wszystkie jej potrzeby. Na parterze znajdziemy tutaj garaż, salon z jadalnią, kuchnię oraz łazienki. Na pierwszym piętrze czeka na nas pokój gościnny z łazienką, drugie natomiast przeznaczone jest na sypialnię właścicieli oraz gabinet. 

Zapraszamy Was na podróż do Buenos Aires, dopiero zdjęcia oddadzą bowiem skalę tej imponującej transformacji!

Przed: Powrót do przeszłości

Powyższe zdjęcie wydaje się być wykonane nie tuż przed nowoczesną przebudową, ale przynajmniej pięćdziesiąt lat temu! Dom o nazwie Casa Jufré był w bardzo złym stanie i potrzebował remontu. Chociaż fasada od ulicy prezentowała się nienagannie, tak konstrukcja oraz wnętrza wymagały natychmiastowej interwencji. Po przebudowie pozostał jedynie wewnętrzny szkielet budynku, choć zdecydowano się zachować prosty, geometryczny styl.

Do najważniejszych decyzji, jakie podjęto należało wyburzenie murów wewnętrznych tam, gdzie tylko nie narażało to konstrukcji. Dzięki temu ciemne, klaustrofobiczne wnętrza nagle stały się przestronne i pełne światła. Zaraz się o tym przekonamy!

Przed: Chaos fasady od ogrodu

Zdjęcie przedstawia fasadę od ogrodu przed rozpoczęciem prac. Widzimy, że dom jest podniszczony i wymaga remontu. Metalowe pręty na dachu kiedyś może pełniły jakieś funkcje, teraz stały się synonimem nieokiełznanego chaosu. Mały taras był całkowicie niepraktyczny. Żelazne kraty zabezpieczające okna i drzwi. Na module budynku, który mamy przed sobą zanajdował się taras – przyszedł czas, żeby go zabudować!

Po: Pora na nowoczesność!

Tak prezentuje się nasz dom po interwencji architektów homify. Ogrom uzyskanej przez nich dodatkowej przestrzeni jest ewidentny, wystarczyłoby nam tylko to zdjęcie, by się o nim w pełni przekonać! Dawna bryła budynku jest wciąż widoczna, choć może trudno ją rozpoznać przez wielkie przeszklenia. Pistacjowy kolor elewacji przydaje jej elegancji. Zatroszczono się o bardziej przyjazny taras, a także o piękny ogród. Z tarasu odnowionymi schodami można udać się wprost do pokoi prywatnych właścicieli.

Przed: Kuchnia jak z koszmaru

Wnętrze kuchni przed metamorfozą przedstawia obraz nędzy i rozpaczy! Po pierwsze brudne ściany… wygląda to tak, jakby przez wiele lat gotowano tutaj w oparach dymu. Kolejnym problemem była wilgoć. Brak odpowiedniej wentylacji naprawdę dał się tutaj we znaki! Pomieszczenie było zamknięte, oddzielone od pozostałych, a przez to niepraktyczne. O przestarzałych i nie pasujących do siebie płytkach ścian oraz podłogi nawet nie będziemy nawet wspominać…

Po: Kuchnia na miarę współczesności

Nie do poznania, prawda? Mamy do czynienia z przestronną, nowoczesną kuchnią pełną światła. Eleganckie, gładkie fronty mebli oświetlono nastrojowym, punktowym światłem. Nad strefą przygotowania natomiast zamontowano lampy jarzeniowe o intensywnym świetle. Oprócz swojego praktycznego zastosowania wydobywa ono piękno dekoracyjnych paneli z forniru. Kuchnię zaprojektowano na szerokości jednej ze ścian, dzięki czemu komunikacja ze strefą jadalni jest niezwykle prosta.

Przed: Zaniedbany ogród

Powyższe zdjęcie przedstawia część ogrodu, która była praktycznie nieużywana. W swoim czasie pozostawiono ją głównie po to, aby choć odrobina naturalnego światła mogła wpaść do i tak ciemnych pomieszczeń. Przestrzeń tę postanowili wykorzystać nasi architekci na rozbudowę. Jak mogliśmy już zauważyć, przeszklili oni ściany dobudówki, dzięki czemu po reformie wnętrza stały się tylko jaśniejsze.

Po: Przestronny korytarz

Funkcja dawnego kawałka ogrodu właściwie się nie zmieniła. Dawniej było to miejsce na ścieżkę, teraz funkcjonuje on jako przestronny ciąg komunikacyjny. Zdecydowano się tutaj na niezwykle trwałą podłogę z polerowanego betonu, którą ciekawie oświetlono. Stare ściany zewnętrzne budynku stały się ściankami działowymi. Pomalowano je na kolor pistacjowy, tak jak i nową elewację, co przypomina ich historię. Te delikatne sugestie sprawiają, że mamy do czynienia z naprawdę wyjątkowym projektem! 

Marzycie o równie ciekawym korytarzu? W tym artykule znajdziecie jeszcze więcej inspiracji: Wyjątkowy korytarz w 10 odsłonach!

Jesteście zwolennikami metamorfoz czy budowania od zera?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu