Nietypowy dom w kamieniu!

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Stare kamienne ruiny zagubione pośród zieleni to idealne miejsce na romantyczny spacer czy też chwilę samotnej zadumy, jednak my zdecydowanie preferujemy, kiedy wiekowe budynki są spektakularnie odnawiane i na nowo zaczynają nam służyć. Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was rustykalny projekt z Portugalii. Piękne mury starej zabudowy zostały całkowicie odnowione tak, by spełnić marzenie właścicieli o stworzeniu przytulnego gospodarstwa agroturystycznego. Znajdziemy tutaj kilka niezależnych członów, które zachwycą nas połączeniem uroków przeszłości ze współczesnym, minimalistycznym projektowaniem. Za tę perełkę odpowiada studio architektury z Porto – ABProjectos.

Jeśli marzy Wam się zamieszkać blisko natury, to te budynki wciśnięte z zielone zbocze z pewnością skradną Wam serce…

Piękno kamienia

Dom doskonale wtapia się w otoczenie, bowiem w swoim czasie wzniesiono go z lokalnego materiału, pięknego naturalnego kamienia. Dawne budynki gospodarcze zostały odnowione i teraz lśnią zupełnie nowym blaskiem. Celem naszych ekspertów było stworzenie nowoczesnych apartamentów dla turystów, którzy chcieliby uciec od zgiełku miasta, stresów dnia codziennego i zrelaksować się w pełni w malowniczej okolicy. Stare mury musiały zatem sprostać wymaganiom współczesności!

Nowoczesne wnętrze

Wchodzimy do wnętrza, gdzie zostajemy oczarowani przez panującą tutaj prostotę. Białe ściany, sufity i rolety w połączeniu z piękną drewnianą podłogą stwarzają przyjemny, skandynawski wręcz klimat. Gdyby nie widok przez okno, moglibyśmy się nie domyślić, ze znajdujemy się w środku masywnej konstrukcji z kamienia. Grube mury musiały zostać otwarte przeszkleniami. Powstałą w ten sposób przestrzeń ciekawie wykorzystano jako siedziska-wnęki.

Czas na nowoczesnosć

Nie tylko odnowiono i przekształcono stare budynki, pozwolono sobie także na wzniesienie nowych konstrukcji. Powyżej prezentujemy Wam chyba najciekawszą z całego kompleksu. Moduł o kształcie przypominającym przedłużony pięciobok wydaje się stanowić integralną część zbocza. Nawet jego dach wysypano ziemią i zasadzono na nim rośliny. Bliżej natury już dać się chyba ni da! Już teraz widzimy, że ogromną rolę odgrywać tutaj będą wielkie przeszklenia…

Niczym w statku kosmicznym

Wchodzimy do wnętrza i jesteśmy zachwyceni! Dzięki nieregularnej bryle mamy wrażenie, że znajdujemy się na pokładzie statku kosmicznego obcej cywilizacji, która przybyła na eksplorację naszej planety… Przeszklone ściany dają wspaniałe widoki na otaczającą nas przyrodę. Po lewej stronie zobaczyć możemy fragment trójkątnego tarasu wykonanego z naturalnego kamienia, co nawiązuje do pozostałych budynków kompleksu. Powyższa przestrzeń to kuchnia połączona z jadalnią oraz salonem.

Powrót do przeszłości

Czas poznać kolejną ingerencję w wiekowe mury. Tutaj postanowiono całkowicie usunąć jedną ze ścian budynku i zamienić ją na rząd szklanych tafli. Teraźniejszość w objęciach przeszłości? Nas to przekonuje! Minimalistyczne formy okraszone zostały odrobiną rustykalnego uroku. Wewnątrz powstał oddzielny apartament z sypialnią, salonem, jadalnią, łazienka i aneksem kuchennym. Zanim poznamy od środka te pomieszczenia zwróćmy jeszcze uwagę na to, jak wspaniały i trwały efekt osiągnięto dzięki wyłożeniu podłoża naturalnym kamieniem. Rzucane na niego cienie drzew sprawiają, że i my zaczynamy mieć ochotę na urlop poza miastem… .

Atmosfera wakacji

Drewniane wnętrze plus drabina? Oto sposób na automatyczne stworzenie atmosfery wakacji! Dodajmy jeszcze do tego zieleń za oknem i dobre towarzystwo, a świetny wypoczynek mamy zagwarantowany. Na parterze budynku, który widzieliśmy na poprzednim zdjęciu, zaprojektowano otwartą przestrzeń z jadalnią oraz kuchnią z masywną wyspą. Została ona odgrodzona tak, że kucharzom nikt nie patrzy na ręce! Wprowadzenie czerni oraz szarości przydaje aranżacji charakteru.

Prostota i natura

Ponieważ duch poszukiwaczy przygód nie opuścił nas od dzieciństwa, na koniec musimy wejść na górę po drewnianej drabinie. Czeka tam na nas przestronna sypialnia, częściowo otwarta, dzięki czemu naturalne światło swobodnie płynie po dwóch poziomach. Wezgłowie łóżka wykorzystano w charakterze praktycznej półki. Wraz z zabezpieczeniem drabiny tworzy ono kąt prosty, który wydziela jakby przedpokój. To ostatnia chwila, by zrzucić z siebie wszelkie zmartwienia i oddać się wypoczynkowi z widokiem na korony drzew…

Interesują Was projekty domów budowanych na zboczach? Ten należy do naszych ulubionych: Dom jednorodzinny na bogato!

Mielibyście ochotę przyjechać tutaj na wakacje?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu